Stiri

Ziua Culturii Naţionale/ Teatrul de Stat Constanţa: Eveniment în memoria criticului şi istoricului de artă Doina Păuleanu


Teatrul de Stat Constanţa marchează, vineri, Ziua Culturii Naţionale, prin organizarea unor evenimente culturale printre care difuzarea online a proiectului video-teatral “Peninsula misterioasă”, dedicat memoriei Doinei Păuleanu, critic şi istoric de artă, precum şi director al Muzeului de Artă din Constanţa.

Patru actori vor participa la proiectul ce se va derula începând cu ora 19,00.

“De Ziua Culturii Naţionale, la ora 19,00, Teatrul de Stat Constanţa va difuza online, pe pagina de Facebook, un proiect video-teatral, intitulat ‘Peninsula misterioasă’, dedicat memoriei regretatei Doina Păuleanu, marcantă personalitate a Constanţei, critic şi istoric de artă şi director al Muzeului de Artă din Constanţa”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Teatrul de Stat Constanţa.

Proiectul este realizat de Teatrul de Stat Constanţa în colaborare cu Primăria Constanţa.

Actorii care participă la acest proiect sunt Florina Stănculeţ, Mirela Pană, Dan Cojocaru şi Andrei Cantaragiu.

Conform sursei citate, prin vocile lor, actorii vor aduce în faţa publicului constănţean câteva fragmente din ultima carte a Doinei Păuleanu, dedicată oraşului pe care l-a iubit.

 Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


“Cu acribie şi cu tenacitate, fermecată fiind de istoria şi de patrimoniul cultural al Constanţei, ea a cercetat trecutul şi ne-a pus la dispoziţie mijlocul de acces la informaţii necunoscute sau ignorate, care nu fac decât să ne sporească ataşamentul faţă de oraşul în care trăim”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, vineri este lansat evenimentul “CULtură vs. COOLtură”, un concurs de dezbateri ce se va desfăşura în perioada 15 – 24 ianuarie, de la Ziua Culturii Naţionale până la Ziua Unirii Principatelor, organizat de Teatrul de Stat Constanţa, Constanţa – Capitala Tineretului din România 2021-2022 şi Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale de Tineret din Constanţa, în parteneriat cu administraţia locală. Opt echipe de liceeni din Constanţa vor dezbate teme legate de patrimoniul cultural românesc, finala competiţiei urmând să fie transmisă în direct.

La ora 20,00, Teatrul de Stat Constanţa va difuza pe pagina sa de Facebook spectacolul “Nişte năroji”, o dramatizare de Iulian Enache după volumul lui Marin Sorescu “La Lilieci”.

Vineri seara, faţada instituţiei de cultură constănţene va fi luminată festiv.

“Tot pentru a marca ziua naşterii celui mai mare şi emblematic poet român, care, din 2010, a devenit Ziua Culturii Naţionale, faţada Teatrului de Stat Constanţa va fi luminată festiv în seara de 15 ianuarie, acţiune prin care TSC se alătură proiectului ‘Flacăra Culturii’ derulat, cu această ocazie, de Ministerul Culturii”, se mai spune în comunicat. AGERPRES/(AS – autor: Nona Jalbă, editor: Oana Popescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *