Stiri

VIDEO Începe Festivalul Pelicula; ‘Los Dias de la Ballena’, regia Catalina Arroyave Restrepo, în deschidere


A cincea ediţie a Festivalului Pelicula, singurul festival de film şi cultură ibero-americană din România, va aduce la Bucureşti, începând de miercuri până pe 16 septembrie, 21 de producţii din opt ţări din America Latină – Argentina, Brazilia, Bolivia, Chile, Columbia, Mexic, Peru şi Uruguay, cărora li se alătură două titluri din Spania.

 


Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES, filmele sunt disponibile online, pe platforma de VOD Cinesquare.net, pe pagina specială dedicată festivalului (https://cinesquare.net/onlinefestivals#/pelicula). Pentru vizionare este necesară achiziţionarea unui bilet sau, după preferinţă, a unui Pass de Festival, disponibile pe eventbook.ro.

Proiecţiile în aer liber de la Cinema Elvire Popesco sunt programate de miercuri până duminică, respectând toate normele şi măsurile în vigoare pentru organizarea de evenimente.

“A fost greu să construim această ediţie online, mai ales că suntem mari iubitori ai sălilor de cinematograf şi ne încărcăm cu emoţia pe care o vedem pe feţele spectatorilor noştri atunci când vizionează un film. Am ales totuşi să nu renunţăm în anul acesta. Să găsim o variantă pentru a ajunge la spectatori. Este primul an în care filmele din festivalul nostru se pot vedea de oriunde din România, iar pe online nu vor fi proiecţii sold-out, cum ni s-a întâmplat frecvent în ultimii ani, toţi cei care doresc să vadă filmele o pot face. Singurele restricţii sunt cele impuse de timp şi de spaţiu, deoarece filmele sunt disponibile doar opt zile şi doar în România”, au declarat organizatorii festivalului.

Lungmetrajul de debut al regizoarei columbiene Catalina Arroyave Restrepo, “Los Dias de la Ballena” / “Zilele în care a apărut balena”, va deschide ediţia a cincea a Festivalului Pelicula.

 


Ediţia din acest an va găzdui atât titluri recente, cât şi producţii apreciate din anii trecuţi, filme premiate la ediţii anterioare, precum şi titluri cu subiecte reprezentative pentru cultura latino-americană. Spectatorii vor avea la dispoziţie două secţiuni însumând 21 de filme: o selecţie de titluri noi, în premieră în România, şi o colecţie de filme din ediţii anterioare. Toate filmele sunt prezentate în limba originală şi au subtitrare în limba română.

Din selecţia principală (Selecţie 2020), fac parte filmele “Arana”/”Pânza de păianjen”, propunerea Chile la Premiile Oscar; documentarul brazilian despre celebrul fotbalist Pele – “Pele: A origem”/ “Pele: Începuturile”; “Los Dias de la Ballena” / “Zilele în care a apărut balena”, debutul în lungmetraj al regizoarei columbiene Catalina Arroyave Restrepo, “Planta Permanente”/”Cantina”, Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de film de la Mar del Plata pentru Liliana Juarez; “Piazzola, Los anos del Tiburon”/”Piazzola, anii rechinului”, un documentar despre controversatul muzician şi compozitor de muzică de tango Astor Piazzolla.

O parte din această selecţie a fost realizată în colaborare cu festivalul Cinelatino (Rencontres de Toulouse) din Franţa, specializat în cinematografie latino-americană.

De asemenea, organizatorii propun iubitorilor de cinema ibero-american titluri de referinţă din trecut în categoria “Colecţie de filme din ediţii anterioare” – documentarul “Dincolo de zona de confort: Marina Abramovic în Brazilia”, “Neruda” regia Pablo Larrain, “La piel que habito” şi “Julieta”, ambele în regia lui Pedro Almodovar, documentarul “La sal de la tierra”/”Sarea pământului” regia Wim Wenders” şi “Retablo” şi “La camarista”, filme premiate la Pelicula la ediţiile anterioare.

Nici cei mai mici spectatori ai festivalului nu au fost uitaţi. Pentru ei există un program pe care îl pot urmări online alături de ceilalţi membri ai familiei: miniserialul “La Tierra en mis manos”/”Pământul din palmele mele” şi animaţia braziliană “O menino e o mundo”/”Băiatul şi lumea”.

În conţinutul alternativ al festivalului se regăsesc un workshop de gătit online cu chef Ileana Branişte (15 septembrie, ora 19,00), “Poveşti din America Latină: Columbia”, cu Ligia Soare, Dorina Oarga şi Mihai Mitrică (14 septembrie, ora 19,30) şi un mic concert de muzică braziliană cu Mara Halunga & Cauę De Marinis Project, ce va avea loc miercuri în aer liber şi va marca debutul proiecţiilor de la cinema Elvire Popesco Outdoor.

Biletele şi abonamentele sunt disponibile pe eventbook.ro. Pentru vizionările online biletele pot fi achiziţionate şi direct, de pe platforma Cinesquare.net, pe parcusul zilelor de desfăşurare a festivalului (9-16 septembrie).

Festivalul Pelicula este organizat de Freealize şi Asociaţia Culturală ARTICHITANA. AGERPRES/(AS – autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: Película / Facebook

Source link

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *