Stiri

VIDEO Documentarul ”colectiv” începe campania oficială pentru Oscar


Filmul documentar “colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, se lansează vineri în cinematografele şi platformele VOD (video-on-demand) din SUA, Canada, Marea Britanie şi Irlanda, acest moment marcând startul campaniei oficiale pentru premiile Oscar, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Pelicula a fost desemnată de Centrul Naţional al Cinematografiei drept propunerea României la premiile Oscar 2021, în secţiunea “Cel mai bun lungmetraj internaţional”, anterior numită “Cel mai bun film străin”. Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film, se arată în comunicatul citat.

Distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, vor înscrie filmul “colectiv” şi pentru secţiunea “Cel mai bun film documentar” din cadrul Oscarurilor. Participarea unui film la două secţiuni îi sporeşte şansele de a fi nominalizat.

“colectiv” este nominalizat în cadrul premiilor Academiei Europene de Film la categoria “Documentar european” şi poate fi votat până pe 3 decembrie de către membrii Academiei. Premiile vor fi anunţate pe 12 decembrie.

Filmul va intra în cinematografe şi VOD în mai multe ţări în această toamnă, inclusiv în Europa, printre care Franţa, Germania, Israel, Belgia, Olanda şi Elveţia, pelicula fiind disponibilă în 20 de ţări şi prin intermediul HBO Europe.

Documentarul “colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

Premiera mondială a filmului a avut loc în 2019 la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană – la Toronto International Film Festival.

“colectiv” a fost şi în selecţia oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 şi a făcut parte din selecţia mai multor festivaluri internaţionale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Goteborg International Film Festival sau Full Frame. AGERPRES/(AS – autor: Petronius Craiu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *