Dezbateri

Vagonul cu vorbe – Suplimentul de cultură


Nici bine nu a început războiul în PNL că s-au și băgat tunurile în cazarmă. Gata, s-a făcut pace la liberali? Nici vorbă. E doar semnalul că tărăboiul a luat o pauză și că gâlceava va reveni cândva, chiar mai aprins decât zilele trecute. Anul ăsta va fi congres la liberali și e greu de crezut că noul șef liberal va fi ales în unanimitate.

„Lui Orban i s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le știe pe toate“, tuna și fulgera cu doar câteva zile în urmă Rareș Bogdan. Acuzele nu aparțin unui liberal oarecare, ci vin chiar din gura prim-vicelui cu strategia politică din PNL. Vorbe care au fost întărite la numai 24 de ore de un alt om cheie din partid, Robert Sighiartău, secretarul general al PNL.

E clar că asistăm la falii majore în PNL. Pierderea ministerelor influente de către liberali a inflamat spiritele în partid, iar Rareș și Sighiartău sunt doar mesagerii taberei care nu vede cu ochi bună cedările în fața aliatului mai mic, USR PLUS.

Există o falangă în partid care îl vrea mazilit pe Orban și mâi­ne din fruntea PNL. Însă e greu de crezut că hățurile unui partid se pot prelua doar cu declarații tari. Ce reprezintă Rareș Bogdan pentru șeful PNL Botoșani spre exemplu? Sau pentru ștabii galbeni din Mehe­dinți, Mureș, Bacău sau Prahova? În teritoriu se fac și se desfac BPN-uri și se tocmesc vicepreședinții. Cu Orban s-a stat la șuete nopți întregi, s-au câștigat și pierdut alegeri. Pentru liderii județeni, Orban e de-al lor, omul care îi ascultă, îi înțelege și îi ajută.

Ludovic Orban a stat prea mult pe tușă în PNL pentru a ceda atât de ușor puterea. Și cui s-o lase? Lui Rareș Bogdan?

Dacă a existat un calcul al taberei anti-Orban că Rareș ar fi omul potrivit pentru a anunța începerea războiului intern, atunci socoteala a fost greșită. Un soi de naivitate politică. Au dat-o de gard, cum se spune. N-ai cum să crezi că Orban poate fi clintit măcar un milimetru de la șefia PNL cu astfel de declarații. Lăsăm la o parte mesajul aiuritor al lui Rareș Bogdan, dar expresii precum „i s-a umflat capul“ nu cred să fi făcut priză la vechii liberali de pe cuprinsul patriei. Că Orban n-a simțit nici un pericol după vorbele de duh ale tânărului europarlamentar PNL o arată și lipsa sa de reacție. În definitiv, ce să comenteze Orban? A stat la cutie, doar a zâmbit când a fost întrebat de jurnaliști, fără să intre în jocul declarațiilor. N-au făcut-o nici măcar susținătorii actualului lider liberal, pentru că așa li s-a transmis probabil. Nu merită osteneala, plus că un răspuns ar fi escaladat conflictul intern.

Pe termen scurt, Ludovic Orban nu are de ce să se teamă că va pierde controlul în partid. Singurul care îi poate crea emoții este Florin Cîțu. Nu pentru că ar fi vreun politician destoinic (nici nu pare deocam­dată!), ci pentru că deține frâiele la Palatul Victoria. Adică locul de unde pleacă mălaiul în teritoriu.

În rest, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău sau Florin Roman nu reprezintă vreun pericol pentru actualul lider al liberalilor.

Cât privește o posibilă implicare a președintelui Klaus Iohannis în bătălia din PNL, e greu de crezut că acest lucru se întâmplă. Șeful statului are cu totul alte preocupări pe cap, iar în plus nu se întrevede vreo soluție minune la partidul din partea căruia a candidat pentru Cotroceni. E drept că Iohannis nu e în cele mai cordiale relații cu Or­ban, dar n-a apărut încă în partid vreo soluție salvatoare. Iar preșe­dintele știe că forțarea unui scandal intern ar afecta stabilitatea guvernului, într-un an complicat, cu un virus care nu dă semne că vrea să plece și un buget național care nu prea vrea să se închidă.

Însă liniștea din interiorul PNL nu va dura mult. Apropierea congresului va tensiona din nou atmosfera în partid, iar aici rămâne de văzut dacă premierul Florin Cîțu va accepta să intre în jocul de putere din PNL.

Dacă o va face, atunci com­petiția la vârful liberalilor se anunță interesantă. Partidul va avea de ales între omul cu resursele și omul care le-a fost alături în toate bătăliile grele de până acum.

Indiferent de lider, PNL trebuie să se reinventeze. Nu mai merge cu vechile năravuri, cu nepotism și funcții pentru clientelă. Vin vremuri complicate la PNL, mai ales că unii liberali au și dat buzna în cămara cu bunătăți. Nerăbdarea e mare, foamea la fel, iar alegerile sunt departe. Doar electoratul nu uită și nu iartă.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *