Dezbateri

Vagonul cu vorbe – Suplimentul de cultură


E forfotă mare în PNL, chiar dacă la suprafață totul pare că merge minunat și nu există tabere și bisericuțe. Nu sunt semne că s-ar pregăti o ruptură în partid, nici vorbă de așa ceva, asistăm doar la bătălia obișnuită pentru supremație, mai ales într-o formațiune aflată la putere.

Totuși PNL nu trece prin cel mai bun moment (eșecul de la parlamentare încă n-a fost digerat), dar întrebarea e ce drum vor alege liberalii? Există o vorbă din bătrâni care spune că după cum îți aș­terni, așa dormi, iar PNL-ului i se potrivește de minune zicala de mai sus.

Deciziile din acest an ale liberalilor vor fi decisive pentru ceea ce se va întâmpla cu PNL în următorii ani. Dacă liberalii se vor gândi doar la împărțirea func­țiilor și vor neglija actul politic, PNL va scădea drastic în sondaje, iar alegerile din 2024 se vor transforma într-o misiune imposibilă. Cu efecte ușor de anticipat. Dacă însă mai-marii partidului se vor gândi de zece ori înaintea unei decizii-limită, atunci partidul mai are o șansă, iar căderea se va amâna spre finalul guvernării, adi­că înaintea scrutinului de pes­te patru ani.

În momentul de față, PNL pare mai puțin preocupat de viitor, ținta numărul unu fiind îm­părțirea funcțiilor. Cumva e și firesc să se întâmple asta. Oamenii din teritoriu sunt nerăbdători, doar n-au tras doi ani la jugul electoral pentru a vedea în final cum funcțiile se pierd una câte una. PNL nu mai este în situația de dinainte de 6 decembrie, când avea întreaga putere în mână. Lucrurile sunt greu de acceptat în interiorul partidului, dar așa-i când ești în coaliție, tortul se feliază, nu te mai înfrupți singur.

O a doua iritare în interiorul PNL este legată de pierderea mandatului de parlamentar de către unii oameni care se vedeau deja cu sacii în căruță. PNL a luat doar vreo 25 la sută la scrutinul din 6 decembrie, cu vreo 5-7 puncte mai puțin decât scorul anticipat de boierii liberali. Iar punctele astea înseamnă câteva zeci de parlamentari în minus. În multe filiale s-au acumulat frustrări, supărări, iar toate aceste lucruri ar putea răbufni la congres, dacă oamenii respectivi nu primesc func­ții care să le satisfacă nu doar orgoliul, ci să le asigure și liniștea financiară pentru următorii pa­tru ani.

La cum arată acum lucrurile, bătălia la congres se va da între Ludovic Orban și Florin Cîțu. Adică între actualul șef al partidului și actualul premier. Dacă Florin Cîțu nu ar conduce guvernul, atunci Orban ar avea prima șansă, dar poziția de la Palatul Victoria îi oferă premierului puteri sporite în bătălia internă de partid. Cîțu nu e nici pe departe marele favorit, are doar ascendentul funcției de premier. Pentru el va conta și ce vor face primarii liberali, în special influenta falangă ardeleană.

Întrebarea este ce vrea Ludovic Orban și ce va face șeful liberal. Dacă decide să candideze, iar în partid apele se mai liniștesc după scorul dezamăgitor din 6 decembrie, atunci Orban e favorit. Multe filiale sunt conduse de fidelii lui Orban, dar, dincolo de forța liderului în funcție, Ludovic Orban e bine înfipt și la baza partidului, nu de ieri, de azi, ci încă de acum 10 sau 15 ani.

Liberalii ar trebui totuși să se întrebe nu ce e mai bine pentru Orban sau pentru Cîțu, ci care e soluția sănătoasă pentru partid. Mai poate fi Ludovic Orban locomotivă pentru PNL? Nici n-a fost vreodată. Orban a beneficiat doar de val, dar nu este liderul care să aducă puncte suplimentare pentru PNL. Cu toate acestea, liberalii ar greși dacă l-ar marginaliza, dacă l-ar pune la colț sau i-ar oferi o poziție minoră în cadrul partidului.

PNL are nevoie de reformă ca de aer. PNL seamănă cu un partid obosit după atâtea bătălii electorale, iar strategii liberali ar trebui să țină cont că forța lui Klaus Iohannis se va diminua, iar actualul președinte nu va mai avea cum să-i ajute la scrutinul din 2024. Cum se spune, PNL trebuie să se gândească la faptul că vine momentul în care va face politică pe cont propriu și va trebui să pregătească noua garnitură cu care să atace cele patru rânduri de alegeri din 2024.

Congresul din acest an va indica fie un nou început pentru PNL, fie va însemna ascunderea problemelor sub preș și amânarea luării unor decizii curajoase.


Galerie foto

Vagonul cu vorbe
Vagonul cu vorbe
Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *