Dezbateri

Vagonul cu vorbe


Alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș n-a obținut un scor strălucit la alegerile locale. Ba unii s-au și grăbit să proclame începutul sfârșitului pentru gruparea care lua 22,5 la sută în urmă cu un an și câteva luni la europarlamentare. Nici nu prea avea cum să scoată un rezultat remarcabil pe 27 septembrie, câtă vreme USR-PLUS nu deținea reprezentanți în administrația locală. E complicat să te bați la primărie cu armatele bine rodate ale PNL și PSD.

Totuși, rezultatul alianței a fost sub așteptările fanilor USR-PLUS. Cine își închipuia însă că Alianța va avea o zestre de 20 la sută la locale și va câștiga sute de primării a arătat naivitate politică.

Știm cum sunt dirijate resursele în plan local, știm cum sunt vânați candidații incomozi de către edilii în funcție, știm câtă energie se consumă în orașele și comunele patriei la acest tip de alegeri. Bugetele au tot crescut în ultimii ani, iar pentru găștile care s-au înșurubat la nivel local ar fi fost o tragedie să piardă taman acum toate contractele și privilegiile. Vor fi proiecte uriașe de gestionat în următoarea perioadă, iar multe dintre acestea vor fi implementate de primării sau de consilii județene.

Nimeni n-a conceput să-și piardă postul. Baroni de toate culorile s-au reales în proporție de 80 la sută, mai ales că am avut alegeri într-un tur, soluție convenită anterior de granzii politici. Puține au fost cazurile în care edilii în funcție și-au pierdut mandatele.

Rezultatul USR-PLUS din 27 septembrie nu e neapărat surprinzător. Ba chiar putem spune că în unele zone, mai ales în urbanul mare, Alianța USR-PLUS a avut rezultate peste așteptări și că a stricat socotelile fratelui mai mare de dreapta, adică PNL.

Dominic Fritz a ieșit primar la Timișoara, învingându-l pe liberalul Nicolae Robu. La Brașov, tot un userist a câștigat primăria în fața experimentatului George Scripcaru de la PNL. Tot USR-PLUS a câștigat și la Alba Iulia. La București victoria lui Nicușor Dan n-a fost o surpriză, însă triumful necunoscutului Radu Mihaiu la sectorul 2 poate fi trecut la capitolul evenimentelor greu de anticipat cu vreo două-trei luni în urmă.

Pentru prima dată de la în­ființare, Alianța USR-PLUS este la putere în câteva localități din țară, iar oamenii așteaptă primele decizii și evident primele rezultate. Ce înseamnă o altfel de admi­nistrație? Vom vedea mai multă transparență la oamenii USR-PLUS care au ajuns primari? Vor fi spre exemplu consilierii locali de la Iași ai USR-PLUS intran­sigenți și vor cere socoteală în ședințele de consiliu pentru fiecare leu cheltuit de edilul Mihai Chirica? Una e retorica de campanie, dar cu totul altceva este să administrezi, să faci proiecte, să le urmărești și să te bați pentru ideile tale.

PNL și PSD pornesc și acest mandat de patru ani cu avantajul experienței, probabil că vor încerca să blocheze avântul useristo-plusist. Oamenii celor două formațiuni cunosc dedesubturile administrației, știu care sunt chi­chițele legislative, va fi greu pentru USR-PLUS să facă față, să vină cu ceva nou.

Nu sunt atât de mulți cei de pe margine care așteaptă minuni de la reprezentanții USR-PLUS ajunși în funcții. Dar românii vor o altă abordare, o altfel de politică, în slujba comunității, nu pentru grupul politic al celui cocoțat în funcția respectivă.

Primul gest al reprezen­tan­ților USR-PLUS care au câștigat primăriile este cel legat de formarea majorităților în consilii. Va fi un prim test care va indica exact cum gândesc aleșii USR și PLUS din teritoriu și încotro se îndreaptă.

USR-PLUS a câștigat doar câteva zeci de primării, însă probabil va avea măcar 50 viceprimari și câteva sute de consilieri locali și județeni. A venit momentul ca acești oameni să coboare în arenă, să vină cu soluții, să rezolve, iar acolo unde nu au puterea de decizie să spună lucrurilor pe nume.

Alegătorii nu așteaptă minuni de la oamenii USR și PLUS, dar nici nu vor accepta ca aleșii celor două partide să-și încaseze indemnizațiile și să închidă ochii la tot ce se întâmplă în jur.

Alianța USR-PLUS a primit botezul, urmează primii pași pe asfaltul tot mai rece și alunecos al politicii românești.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *