Dezbateri

Vagonul cu vorbe


Se intensifică bătălia pe organizarea la termen a scrutinului pentru noul Parlament. Vom avea alegeri parlamentare pe 6 decembrie? La ora asta probabil că da, în ciuda declarațiilor bombastice ale liderilor PSD.

Social-democrații au de partea lor o decizie a Curții Consti­tu­ționale care spune că Parlamentul și nu Guvernul stabilește data alegerilor. Chiar dacă PSD va iniția proiectul în Parlament, le­gea are de parcurs un traseu sinuos, care cere timp. Iar până una-alta este în vigoare hotărârea guvernului Orban care prevede organizarea de alegeri generale în 6 decembrie. În plus, liberalii ar avea muniție, pentru că ar pedala pe ipoteza că PSD blochează alegerile pentru că îi este teamă de o înfrângere usturătoare.

Atunci de ce face PSD atâta tărăboi pe tema amânării scrutinului dacă partidul știe că e complicat să ajungă la o asemenea variantă? Pentru că îi convine din punct de vedere politic.

Orice săptămână în plus pentru actualul executiv înseamnă erodare. Adică voturi mai puține pentru liberali și posibil un supliment în desaga roșie. Dacă alegerile locale ar fi fost organizate în iunie, scorul PNL ar fi fost cu câteva procente mai mare. La fel, dacă anticipatele s-ar fi desfășu­rat în martie, PNL ar fi obținut undeva peste 40 la sută.

PSD știe exact costul politic al deprecierii oricărui partid la putere și încearcă să ducă alegerile undeva în primăvara anului viitor. Același lucru îl vor Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, care își dau seama că e tot mai complicat cu păcălitul alegătorilor și că vorbele frumoase nu mai saltă pe nimeni dincolo de pragul de cinci la sută.

Amânarea alegerilor este așa­dar puțin probabilă din motive strict tehnice, care țin mai degra­bă de bucătăria legislativă. Jocul PSD este posibil să fie doar de ochii lumii, deși invocarea pandemiei în discuția legată de oportunitatea desfășurării scrutinului e o temă validă, cu impact major asupra publicului. E vorba mai degrabă de o agățare a PSD de un subiect cu un potențial exploziv.

Însă nimeni nu știe cu adevărat cum va evolua pandemia de COVID-19 în următoarele săptămâni. La sfârșitul verii, numărul de cazuri pe zi în România nu depășea 2.000. Iată că n-a trecut mult timp și am atins deja cota 4.000. Iar pandemia nu dă semne că s-ar domoli. În Europa cifrele sunt chiar mai îngrijorătoare. Franța a ajuns la 30.000 de îmbolnăviri pe zi, Marea Britanie se apropie de 20.000, iar Italia este aproape de pragul de 10.000. Nu atât numerele în sine sperie, cât evoluția galopantă a numărului de cazuri.

Toamna abia începe, iar unii epidemiologi s-ar fi așteptat ca numărul de cazuri enunțate mai sus să se înregistreze undeva în decembrie-ianuarie, nicidecum la jumătatea lunii octombrie.

Aici e marea necunoscută. Evoluția pandemiei în următoarea lună și jumătate. Nu cred să existe un prag pentru puterea de la București care să indice că gata, din punctul respectiv nu se pot ține alegerile.

Dar va fi greu să mai organizezi alegeri când oamenii mor pe holurile spitalelor. Sau când nu mai ai saloane și paturi la Terapie Intensivă. Vine un moment în care politica nu mai contează, când sănătatea bate orice argument democratic. Nu te poți încă­pățâna să o ții langa cu alegerile când în țară se consumă adevărate drame. E adevărat că demo­crația cere sacrificii și că alegerile sunt esen­țiale, dar de la un punct încolo devine neproductiv să forțezi lucrurile.

Dacă alegerile vor avea loc în martie, foarte probabil PNL va mai pierde câteva puncte față de scorul de locale. N-ar fi exclus ca în această ipoteză scrutinul să fie câștigat chiar de PSD, dar e greu de crezut că președintele Klaus Iohannis va da guvernarea pe mâna social-democraților.

România are nevoie ca de aer de alegeri în decembrie. Nu pentru previzibila victorie a liberalilor, ci pentru că este necesar un guvern legitim, cu puteri depline, care să ia decizii curajoase, ba chiar nepopulare dacă situația o impune.

Să ne imaginăm cum am traversa iarna cu o pandemie urâtă în spate și cu niște partide preocupate doar să speculeze politic lunile care vor urma. Nu ne mai permitem experimente și nici gesturi populiste. Cu toate acestea, n-am vești bune pentru cei care ar vrea să se închidă circul politic cât mai repede. Mi-aș dori să mă înșel, dar, la cum evoluează pandemia, nu-s foarte optimist că alegerile se pot ține în acest an.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *