Dezbateri

Vagonul cu vorbe


Alegerile locale au readus PSD-ul în joc. Că social-democrații au pierdut fiefuri importante precum Bucureștiul sau Constanța e adevărat, dar pe scorul politic PSD a înregistrat 31 la sută. Ceea ce, să recunoaștem, e un rezultat peste așteptările multora. Iar dacă unii primari roșii nu ar fi sărit pârleazul, probabil că am fi avut egalitate perfectă între PNL și PSD.

Ghinionul liberalilor în 2020 a fost pandemia. Dacă în acest an nu am fi avut COVID, în proporție de 90 la sută ne-am fi dus la anticipate până în luna mai. Iar localele ar fi fost la termen, adică undeva la începutul lunii iunie. Cu alte cuvinte, la ora asta aveam deja un nou Parlament. Plus un guvern legitim, cu vreo jumătate de an de activitate deja. Iar PNL nu ar fi luat doar 34 la locale, ci probabil spre 40.

Norocul PSD că alegerile nu s-au desfășurat mai repede. Pentru că social-democrații nu ar fi avut în mai sau în iunie nici 25 la sută. Între timp în societate problemele s-au acutizat, cele mai multe nemulțumiri fiind generate de pandemie. Iar creșterea numărului de cazuri din ultimele săptămâni continuă să joace un rol ne­fast pentru scorul liberalilor.

Pentru PSD amânarea alegerilor parlamentare pentru primăvara anului 2021 ar fi mană ce­rească. Tehnic nu prea e posibil, întrucât timpul e scurt pentru procedura din Parlament, însă există scenariul înrăutățirii situa­ției sanitare. Care ar da peste cap toate socotelile. Și implicit ar duce la amânarea scrutinului. Imagi­nați-vă cum ar arăta România dacă la jumătatea lunii noiembrie am înregistra mii de cazuri în fiecare zi, iar secțiile de terapie intensivă ar fi sufocate de pacienți. Ar fi o presiune infernală dinspre societate către partidele politice să re­nunțe la alegeri.

Românii sunt emotivi, iar acu­tizarea temei COVID ar schimba radical percepția publicului. Chiar dacă ne-am obișnuit cu pandemia, se simte cum crește îngrijorarea din societate, în condițiile în care am trecut deja și de borna de 3.000 de cazuri. Nu mai există zeflemeaua din mai-iunie, când oamenii îți râdeau în nas dacă încercai să le spui că pericolul n-a trecut încă. Fiecare dintre noi avem rude, prieteni sau colegi de muncă și simțim boala tot mai aproape. Am aflat totodată destule povești triste din spitale.

Greu de spus dacă există o barieră dincolo de care alegerile din 6 decembrie ar fi imposibil de organizat. Dar nimeni nu are drep­tul să pună în pericol sănătatea românilor doar pentru a ține cu tot dinadinsul alegeri generale până la finele anului.

O amânare a scrutinului convine de minune celor de la PSD. Pentru că s-ar acumula un an și jumătate de guvernare liberală. Oamenii s-ar sătura de figura lui Orban, dar și de fețele multor miniștrilor liberali. O parte dintre români încep deja să uite și de epoca Dragnea. Până și Dăncilă pare dintr-o altă lume, atât de multe s-au petrecut în politica românească de la retragerea la vatră a celei care a ocupat fotoliul de premier.

Deși sună ciudat, împingerea parlamentarelor cu 7-8 luni convine într-o oarecare măsură și celor de la USR-PLUS. Alianța este zguduită de scandaluri în teritoriu cu întocmirea listelor și pare a nu avea suficientă muniție în bătălia subterană cu liberalii pentru electoratul anti-PSD. Câteva luni suplimentare ar conveni de minune celor de la USR și PLUS.

Revenind la PSD, partidul lui Marcel Ciolacu nu e nici pe departe în moarte clinică, așa cum clamau mulți, ba dimpotrivă, a câștigat vreo 8 procente după catastrofa de la europarlamentarele din mai 2019.

Liderii PSD au însă o altă problemă și anume ținerea în priză a electoratului propriu. Dar mai ales motivarea primarilor partidului. Scorul PSD de la locale poate fi unul mincinos, pentru că partidul a avut peste jumătate din primari, care au tras din răsputeri în primul rând pentru ei, apoi pentru partidul din care fac parte. Posibil să nu mai ve­dem aceeași mobilizare a edililor PSD la parlamentare, mai ales că în pro­porție de peste 80 la sută viitorul guvern va fi format în jurul PNL.

Urmează săptămâni interesante în politica românească. Liberalii vor căuta să nu dezamăgească la guvernare și să profite de conjunctură, USR-PLUS are de demonstrat că localele au fost doar un accident și că altul e potențialul alianței, în timp ce PSD încearcă să arate că revirimentul din 27 septembrie n-a fost o întâmplare.

Să vedem însă dacă nu cumva virusul va avea chef de distracție taman în ziua balului electoral de Moș Nicolae.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *