Dezbateri

Vagonul cu vorbe


Ceea ce părea un galop de sănătate pentru PNL în alegerile locale se poate transforma într-un eșec cu efecte nebănuite. Pentru că o înfrângere a lui Nicușor Dan în Capitală va reprezenta nu doar o lovitură grea pentru liberali, ci poate marca începutul unor schimbări politice în România, în perspectiva parlamentarelor din decembrie.

O victorie a Gabrielei Firea la primăria Capitalei ar fi un dezastru pentru partidele de dreapta, care au crezut că simpla alăturare a PNL și USR-PLUS va fi suficientă pentru detronarea PSD din ad­ministrația bucureșteană. Gabriela Firea nu pare a fi Ciolacu. Și nici Dâncu. Nu-i citești pe chip în nici o secundă vreo resemnare. Dansează cu Pandele în propria casă de la Voluntari, apoi se victimizează. Acum e în stare să plângă, iar după ce dispar camerele TV din fața sa își șterge lacrimile și se duce la sediul de campanie pentru a construi următorul atac împotriva adversarului.

Era clar că Firea nu se va pre­da atât de ușor. Doar Nicușor n-a înțeles asta și n-a anticipat că în politică orice gest contează și te poate îngropa definitiv. Firea știa încă de acum patru ani că principalul ei adversar la primărie rămâne Nicușor Dan. Sau măcar intuia că asta se va întâmpla. Și s-a pregătit ca atare, adunând probe, înregistrări, dezvăluiri. Iar acolo unde nu au existat probe s-au construit (ba chiar provocat) diverse scenarii. Ciudat sau nu, Fi­rea reușește să răstoarne bătălia pe București, încercând să ara­te publicului că Nicușor Dan întruchipează șmecheria, în timp ce ea vine pe calul alb, pozând în Albă ca Zăpada. Este incredibil ce se petrece la București și cum a re­ușit Gabi cea imaculată să întoarcă meciul.

Adică ai un primar în funcție acuzat un mandat întreg de toate relele pământului, există muniție suficientă pentru a arăta cât de prost a fost administrată Capitala, dar nu reușești să provoci nici o daună majoră adversarului. Ba dimpotrivă, tu încasezi o lovitură năucitoare în plină campanie. Asta da performanță. Felicitări PNL, USR-PLUS și celor care au crezut că victoria a fost obținută încă din momentul anunțului candidaturii comune.

Unii spun că înregistrările cu Nicușor Dan tind să aibă același efect precum dezvăluirile publicate de Rise Project despre Dan Barna în campania pentru alegerile prezidențiale de anul trecut. E posibil. Adică nu vor muta voturi dintr-o parte în alta, ci vor spori numărul celor scârbiți de politică. Greu de crezut că un votant Nicușor poate pune ștampila pe Firea. Dar putem presupune că acel votant, atât de surprins de dezvăluirile acestor zile, să rămână acasă în ziua votului. Ta­man pe asta mizează tabăra Firea. Prezență mică și demobilizare în zona dreptei.

E o strategie pe care PSD a mai folosit-o cu succes în campaniile trecute. Mulți candidați social-democrați au câștigat nu pentru că au fost ei mai buni decât ceilalți, ci pentru că au reușit să inducă în mintea alegătorilor că nici ceilalți nu sunt mai breji, ba din contră. Tactica pârjolului. Ceea ce se petrece în campania de la București ar trebui predat și disecat un an întreg studenților de la Științe Politice.

Nu știu care va fi deznodământul bătăliei Firea-Nicușor (da, e meci de 1, X, 2!), dar rezultatul confruntării poate schimba radical scena politică românească. O victorie a PSD va reseta întreg jocul. Nici nu va mai conta că PSD a pierdut lamentabil în multe locuri din țară, pentru că toată lu­mea va vorbi doar de surpriza de la București. Pentru că înfrângerea lui Nicușor ar fi realmente o bom­bă politică. N-ar conta nici previzibila victorie a PNL la Iași sau la Constanța și implicit scoaterea PSD de la butoane în câteva fief-uri roșii. Nici scorul general nu va fi prilej de analiză serioasă, pentru că întreaga atenție va fi captată de confruntarea de la București.

Victoria Gabrielei Firea o va propulsa pe aceasta la șefia PSD. Nu văd cum să reziste Marcel Ciolacu asaltului din interiorul partidului. N-ar fi exclus ca mătrășirea actualei conduceri să se producă într-un congres convocat în mare grabă, iar Firea să conducă armata pesedistă în bătălia din decembrie. Posibil însă ca Firea să nu riște și să lase actuala conducere să-și rupă gâtul la parlamentare, apoi să dea asaltul în partid.

În orice caz, pentru PNL scenariul pierderii fotoliului de primar la Capitală ar fi o catastrofă. Ar da apă la moară inclusiv celor din interiorul PNL care îl contestă pe Ludovic Orban și îl așteaptă la cotitură. Iată așadar că finala de la București din 27 septembrie nu e doar despre ceea ce se va întâmpla cu acest oraș în următorii patru ani. Toți ochii sunt ațintiți spre lebăda neagră care plutește pe Dâmbovița.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *