Dezbateri

Vagonul cu vorbe


Cu cât se măresc pensiile? Dar salariile? Dar tichetele de vacanță de ce se scot în 2021? Ce se mai dă anul ăsta la bugetari? Dacă te uiți la discursurile politice sau la ceea ce dezbat televiziunile ai senzația că România e doar țara bugetarilor. Nu există inițiativă privată, nu avem firme, nu avem antreprenori, nu avem nimic. Adică nu se produce nimic, se administrează și se împarte sărăcia. Doar ei contează, doar să li se dea, doar țipete sindicaliste și icnete politice de stânga.

Problema e că PNL a ajuns un partid de dreapta numai cu numele. În realitate, deciziile de dreapta ale liberalilor le numeri pe degete. Nu au curaj, dar bag de seamă că nici n-are cine, câtă vre­me partidul e înțesat de foști pe­sediști, iar mulți dintre vechii liberali nu-s departe în gândire de frații lor de stânga.

Cine sprijină inițiativa privată și cum? Care este ultima decizie a guvernului actual care să vină în sprijinul antreprenorilor care trudesc din greu la bugetul țării? Peste tot auzim doar despre alocări de fonduri prin diverse instituții, adică niște cifre seci, care n-au cum să aducă plusvaloare. Dar strategiile cine le face? Dar tăieri de fonduri la sânge prin instituții fantomă când vom vedea?

România are nevoie de dezvoltare ca de aer. Suntem mult în urma Europei, iar la capitolul infrastructură, spre exemplu, decalajul pare a se mări de la un an la altul. Fără îndoială că lucrurile în țărișoara asta se mișcă, dar nu cu viteza pe care ne-o dorim. Sau mai bine spus se mișcă în ciuda frânelor din zona administrației publice locale sau centrale.

OK, sistemul e tare, se ține bine pe picioare, dar cine-i vine de hac? Când vom vedea o analiză serioasă în instituțiile de stat? Ne plângem că nu avem bani la bu­get, însă avem nevoie chiar de toți funcționarii? Putem comasa mă­car două instituții în țara asta sau există teama să nu sară imediat diverși politicieni că își pierd amantele lor posturile?

Nu a venit încă momentul unor concluzii ferme privind di­recția guvernării PNL-USR PLUS-UDMR, dar primele semnale nu sunt deloc încurajatoare. Mizeria cea mai mare o vedem adunată în dreptul PNL, partidul dominant din coaliție, dar cu apucături care aduc aminte mai degrabă de practicile PSD.

Au trecut doar câteva luni de la instalarea cabinetului actual, dar vedem scandaluri care se țin lanț. Atât în județe, cât și la nivel central. Peste tot în țară se fac numiri tâmpe prin instituții, iar cazul de la Iași de la Apele Române cu „animalul politic“ fără de care se revarsă râurile din Moldova este strigător la cer. Te umpli de revoltă când citești ancheta celor de la Recorder.

Stai și te întrebi care o fi fost rețeta băieților de la PNL? Au vrut să ajungă la guvernare doar pentru propria căpătuială pe termen scurt, fără a se gândi o clipă că vor da socoteală electoratului peste patru ani? Chiar atât de mare să fie foamea încât să nu mai conteze principii și nici imagine? În politică până și o vorbă spusă aiurea îți poate ruina cariera, dar cum să nu-ți pese când știi că o decizie trăsnită va întoarce întreg electoratul împotriva ta.

Și atunci, în condiții de nepăsare totală la vârf, cine să se bată pentru investiții, pentru autostrăzi, spitale sau pentru interesele antreprenorilor? Cine să-și mai bată capul să corecteze legi când pentru unii politicieni ajunși în funcții singurul țel este să-și îngrașe rapid conturile?

Întrebarea e dacă USR PLUS poate oferi altceva. Alianța lui Barna și Cioloș are mai toate ministerele importante, iar alegătorii USR PLUS nu așteaptă minuni, dar vor să vadă că lucrurile se mișcă în direcția bună, că se fac proiecte și că nu se mai risipesc banii aiurea.

USR PLUS este obligată să pre­ia și temele care interesează zona privată. Sunt mulți antreprenori sau angajați în diverse firme care au votat USR PLUS, iar Alianța nu poate ignora acest segment. România are nevoie de funcționari bine pregătiți, de fi­nanțiști, de polițiști sau profesori bine plătiți, dar în același timp are nevoie de investiții mari și de un mediu de afaceri privat care să funcționeze în condiții normale, fără schimbări legislative bruște.

Dacă PNL i-a uitat pe cei care activează în zona privată, USR PLUS poate acoperi acest gol, arătând că nu acceptă să facă parte din guvernul bugetarilor.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *