Dezbateri

Vagonul cu vorbe


PNL și-a lansat programul de guvernare pentru următorii patru ani. Frumos moment. Mai urmărește totuși cineva astfel de documente? Într-o oarecare măsură da, mai ales când programul este prezentat chiar de partidul care se află la putere.

Întrebarea nu e neapărat dacă programul este unul bun, ci dacă are PNL credibilitatea necesară să-l pună în practică, după ce ne-a arătat deja ce poate ca partid aflat la guvernare.

Păi hai să o luăm pe rând. PNL promite că va aduce cea mai mare creștere economică din UE în viitorii patru ani, creșterea cu 46% a pensiilor până în 2024, finalizarea a 660 km de autostradă și 310 km de drumuri expres, plus demararea altor mari investiții în infrastructură. Dacă ne uităm la ce s-a petrecut în ultimele 12 luni, avem rezerve serioase că așa se va și întâmpla.

Traversăm luni dificile în care COVID ne dă de furcă, dar virusul este prezent peste tot în lume. Europa însă pare că stă mai bine decât România în ceea ce privește revenirea economică, în ciuda asigurărilor zilnice date de miniștrii de la Palatul Victoria că stăm minunat la acest capitol. Deci nu prea avem motive să credem că vom fi campionii creșterii în Europa nici în următorii ani.

Tot la momentul prezentării programului de guvernare PNL, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a spus că „ne gândim la o reformă în Sănătate și la 6% din PIB până în 2024“. Fascinantă promisiune. Să îi credem sau nu pe cei din PNL? Vedem acum că încă sunt spitale cu dotări rudimentare, că banii sunt cheltuiți în mod nechibzuit, că nu sunt achiziționate prize și prelungitoare de calitate. Promisiunea cu 6 la sută pentru Sănătate este una din veștile cele mai bune, dar aș propune totuși să rămânem cu picioarele pe pământ și să nu mai credem în basme.

„Vom cheltui banii europeni în mod eficient“. Aici sunt ceva speranțe, deși proiectele vor trebui realizate de aceleași autorități inerte și adesea fără chef de trea­bă. Puteam avea mai mult optimism dacă am fi reușit să avem câte un Bolojan sau câte un Boc în fiecare județ al țării. 1.000 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres ne propun domnii de la PNL. Este fezabilă promisiunea liberalilor? Dacă dăm timpul înapoi și ne uităm la ce s-a făcut, mai degrabă avem motive să nu fim prea opti­miști. Dar, dacă gândim pragmatic, 1.000 de km de autostrăzi pentru România următorilor 4 ani e încă puțin dacă vrem să recuperăm decalajul față de Europa. Lipsa infrastructurii este probabil principală cauză a rămânerii noastre în urmă, iar dacă nu ne vom grăbi vom pierde și mai mult în com­petiția cu marile puteri economice ale Europei.

„560.000 de noi locuri de mun­că până în 2024“. Adică vreo 140.000 de slujbe noi în fiecare an. Ar fi cam 3.500 de locuri de muncă în plus pe an în fiecare județ. Nu e imposibil, în condițiile unei creș­teri economice de 5-6 la sută cum ne „amenință“ cei din PNL. Întrebarea e unde vom găsi atâția oameni disponibili, în condițiile în care nu am reușit încă să oprim exodul forței de muncă. Dar, una peste alta, promisiunea cu jumătatea de milion de angajați în plus pare totuși realizabilă.

„Salariu mediu net de o mie de euro până în 2024“. Greu de spus. Piața e cea care va decide nivelul salariilor. Întrebarea e dacă guvernul are în vedere să mai creas­că salariile la stat sau e vorba de majorarea firească a veniturilor în România, ca rezultat al dezvoltării economice pe ansamblu. Da­că mia de euro rezultă din ma­jorări artificiale de lefuri la bugetari, nu e în regulă. Pentru că ne furăm singuri căciula. Ba mai mult, va crește și mai tare dis­cre­panța veniturilor stat-privat, iar tot mai mulți oameni vor căuta să migreze către joburile minunat de bine plătite la stat.

PNL ne promite revizuirea legilor justiției în acord cu avizele Comisiei de la Veneția. Dar și o reformă radicală a Curții Consti­tuționale pentru „eliminarea fac­torilor care au condus la politizarea deciziilor acestui organism fundamental pentru democrație“. Ni se promite și desființarea Sec­ției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Sună încurajator, dar ce a făcut PNL în ultimul an la capitolul Justiție? Unde a fost ministrul Cătălin Predoiu în toată această perioadă?

Programul de guvernare PNL pare totuși unul optimist pentru vremurile astea. Nicăieri nu ve­dem măcar ceva indicii de reformă în zona bugetară.

Una peste alta, Moș Neculai Liberalul ne anunță că sosește încărcat peste România. Tare mă tem că după alegeri Moș Crăciun nu doar că vine cu tolba goală, dar ne va lua toate cadourile.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *