Expozitii

Urmăriți-l pe artistul irakian Michael Rakowitz recreați artefacte prădate pentru a le oferi o nouă viață


Unul dintre momentele definitorii ale carierei artistului născut în Irak, Michael Rakowitz, s-a petrecut când avea doar 10 ani.

„Îmi amintesc că mama ne-a adus la British Museum din Londra”, povestește Rakowitz într-un articol exclusivist nou interviu cu Art21. Ea l-a condus la galeriile asiriene și a subliniat o ușurare care înfățișează vânătoarea de leu din Ashurbanipal.

„Ce face asta aici?” ea a intrebat.

Atunci Rakowitz a început să înțeleagă că muzeele nu sunt întotdeauna depozite neutre pentru artefacte, ci pot fi și morminte pentru obiecte pe care colonizatorii le-au smuls din casele lor și oamenii care le-au creat.

Artistul a încercat de atunci replică miile de artefacte culturale jefuite de la Muzeul Național al Irakului – un proiect pe care el recunoaște că poate fi imposibil de finalizat – ca parte a unei serii în curs intitulată „Inamicul invizibil nu ar trebui să existe”

Una dintre lucrări, basorelieful Sala F, secțiunea 1, Palatul Nord-Vest al Nimrudului (2020), este realizat din ambalaje de mâncare din Orientul Mijlociu pe care artistul le-a folosit ca papier-mache pentru a recrea un relief de perete dintr-un palat din Mosul care a fost distrus de ISIS în 2015.

„Am început să mă gândesc la ce ar însemna ca acele artefacte să revină ca fantome pentru a bântui muzeele occidentale”, spune Rakowitz în interviu, care face parte din Art21 Joc extins seria, adăugând că de când a început proiectul în 2006, mai multe situri culturale, precum palatul Mosul, au fost decimate de ISIS și de alte grupuri extremiste.

Producție încă din Art21 "Joc extins" film, "Michael Rakowitz: Bântuind Occidentul." © Art21, Inc. 2021.

Producție încă din filmul Art21 „Extended Play”, „Michael Rakowitz: Haunting the West”. © Art21, Inc. 2021.

Rakowitz își îmbracă adesea „fantomele” în masca contemporană a alimentelor importate. „Dacă o fantomă va bântui corect”, spune el în videoclip, „Trebuie să apară altfel decât a apărut entitatea când trăia”.

La Muzeul Wellin al Colegiului Hamilton, artista a fost însărcinat să recreeze o altă cameră a palatului: camera H, care inițial era o zonă de recepție plină de stele, sculpturi și reliefuri. În secolul al XIX-lea, multe dintre aceste obiecte au fost expediate din Irak către instituții precum Muzeul Britanic, Luvru și chiar Muzeul Wellin în sine. În reproducerea lui Rakowitz, doar obiectele care erau încă in situ când ISIS a distrus palatul în 2015 sunt reproduse, bântuind un fel de muzeu occidental care găzduiește acum obiectele propriului său trecut.

Urmăriți videoclipul, care a apărut inițial ca parte a Art21’s Joc extins serie, mai jos. Noul sezon al 10-lea al spectacolului este disponibil acum la Art21.org. „Michael Rakowitz: Nimrud”Este vizibil la Muzeul Wellin până pe 18 iunie 2021.

Aceasta este o tranșă a „Art on Video”, o colaborare între Artnet News și Art21 care vă aduce clipuri ale artiștilor de știri. O nouă serie a seriei emblematice Art în secolul XXI a organizației non-profit este disponibilă acum pe PBS. Prindeți toate episoadele altor serii precum New York Close Up și Extended Play și aflați despre programele educaționale ale organizației la Art21.org

Urma Știri Artnet pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *