Expozitii

Urmăriți cum artistul irakian Hiwa K. face artă accesibilă tuturor


Când vine vorba de realizarea operei sale, artistul kurd-irakian Salut K nu are niciun interes pentru cele mai sclipitoare, mai scumpe echipamente sau pentru a expune cea mai complexă teorie. De fapt, artistul spune că măsura succesului este dacă mama lui poate sau nu să-i înțeleagă opera.

Într-un interviu exclusiv filmat ca parte a Noul sezon al Art21, artista explică procesul de realizare a videoclipului Proiectul Bell (2007-15), care a fost inclus în expoziția „Teatrul de Operații: Războaiele Golfului 1991–2011la MoMA PS1 în 2020.

În videoclip, artistul explică modul în care a lucrat cu un bărbat kurd pe nume Nazhad, care deține o șantieră. Nazhad topea armele aruncate de la militarii americani și europeni în cărămizi de metal, pe care apoi le-a catalogat și înregistrat, observând unde și când fiecare armă a fost adusă în țară.

„Aceste arme sunt fabricate de Occident și trimise în țările noastre”, a spus Hiwa spune în videoclip. „Nazhad o topește cumva în posibilități de transformare.”

Producție încă din Art21 "Joc extins" film, "Hiwa K: „Proiectul Bell”." © Art21, Inc. 2020.

Producție încă din filmul Art21 „Extended Play”, „Hiwa K: ‘The Bell Project.’” © Art21, Inc. 2020.

Inspirat de acest proces de convertire a unui obiect în altul, artistul a decis să facă contrariul și să topească armele pentru a le transforma într-un clopot al bisericii. În Europa preindustrială, s-a întâmplat invers: clopotele bisericii erau transformate în tunuri pentru război.

„Mă gândeam la circulația materialelor”, Hiwa spune Art21.

În cele din urmă, artistul a obținut cărămizile metalice de la Nazhad și le-a trimis la o mică turnătorie italiană unde au fost aruncate într-un clopot inscripționat cu imagini asiriene. Proiectul cuprinde o istorie complicată și plină de legături cu transferul de arme și putere, relațiile internaționale și afectarea afacerilor localizate – fără a menționa scorurile de indivizi ale căror vieți sunt afectate de războaie geopolitice.

„Nu vreau să-mi supradozez munca cu filozofia” spune artistul„Când mama mea înțelege, sunt fericit.”

Urmăriți videoclipul, care a apărut inițial ca parte a seriei Art21 Joc extins, de mai jos. Noul sezon al 10-lea al spectacolului este disponibil acum la Art21.org.

Aceasta este o tranșă a „Art on Video”, o colaborare între Artnet News și Art21 care vă aduce clipuri ale artiștilor de știri. O nouă serie a seriei emblematice Art în secolul XXI a organizației non-profit este disponibilă acum pe PBS. Prindeți toate episoadele altor serii precum New York Close Up și Extended Play și aflați despre programele educaționale ale organizației la Art21.org

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *