Expozitii

Urmăriți artistul Yinka Shonibare transformând textilele olandeze în sculpturi magnifice


De-a lungul carierei sale, artistul londonez Yinka Shonibare CBE a realizat filme, picturi, instalații și desene care servesc drept „o critică a Imperiului” prin perturbarea noțiunilor de identitate și cultură.

Într-un interviu exclusiv cu Art21 ca parte a seriei sale emblematice, „Arta în secolul XXI, ”Shonibare discută despre utilizarea sa frecventă a țesăturilor batik olandeze cu ceară, pe care le drapă pe manechinele fără cap (o încuviințare a utilizării ghilotinei și o omisiune intenționată a trăsăturilor faciale care ar putea indica rasa).

Shonibare descrie istoria țesăturilor, care au fost produse inițial în Indonezia, dar comercializate în Africa de Vest, unde au găsit o bază de consumatori dornici.

Îmi place faptul că țesăturile sunt multistratificate ” spune el în videoclip, care a fost înregistrat în 2009, adăugând că, deși au fost fabricate în Asia de Est, țesăturile au fost de atunci „însușite de Africa și reprezintă acum identități africane. ”

Producție încă din "Arta în secolul XXI" Sezonul 5 episodul, "Transformare," 2009. © Art21, Inc. 2009.

Producție încă din episodul „Arta în secolul XXI” Sezonul 5, „Transformare”, 2009. © Art21, Inc. 2009.

„Lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par”, adaugă el într-un alt moment.

Artistul, care a crescut într-o familie bogată și al cărui stră-străbunic a fost șef nigerian, încorporează, de asemenea, aspecte ale vieții sale personale în opera sa, bazându-se pe teme de handicap, vanitate și clasă. În lucrarea sa, el prezintă adesea puncte de vedere contradictorii, ca în filmul său Odile și Odette, un riff pe balet Lacul lebedelor.

“Ce am facut este să estompezi granițele dintre rău [character] și cea bună ”, spune el pentru Art21. „Le-am transformat într-o singură persoană.”

Pe 18 septembrie 2020, cel de-al 10-lea sezon al artei din secolul XXI va debuta pe PBS, cu trei noi episoade despre artiști din întreaga lume.

Urmăriți videoclipul, care a apărut inițial ca parte a seriei Art21 Arta în secolul XXI, de mai jos.

Aceasta este o tranșă a „Art on Video”, o colaborare între Artnet News și Art21 care vă aduce clipuri ale artiștilor de știri. O nouă serie a seriei emblematice Art în secolul XXI a organizației non-profit este disponibilă acum pe PBS. Prindeți toate episoadele altor serii precum New York Close Up și Extended Play și aflați despre programele educaționale ale organizației la Art21.org.

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *