Expozitii

Un muzeu francez își suspendă expoziția de la Genghis Khan după ce China a presat-o pentru a rescrie istoria culturii mongole


Presiunea cenzurii din Beijing a determinat un muzeu francez să amâne o expoziție planificată despre Genghis Khan care presupunea împrumuturi din China. Partidul comunist chinez ar fi insistat ca spectacolul să omită orice utilizare a cuvintelor „Genghis Khan”, „imperiu” sau „mongol”, precum și să solicite controlul asupra textelor expoziționale, hărților și broșurilor.

„Am luat decizia de a opri această producție în numele valorilor umane, științifice și etice pe care le apărăm”, a spus Bertrand Guillet, directorul muzeului de istorie din Nantes, Castelul Ducilor Bretaniei, într-un afirmație.

„Cenzura proiectului inițial”, a susținut el, a fost caracterizată prin „rescrierea părtinitoare a culturii mongole în favoarea unei noi narațiuni naționale”, cum ar fi încercarea de a schimba titlul expoziției din „Soarele cerului și stepele: Genghis Khan și nașterea Imperiului Mongol către „Cultura chineză de stepă a lumii”.

Spectacolul, care a fost organizat în parteneriat cu Muzeul Mongoliei Interne din Hohhot, China, a fost deja amânat de la deschiderea sa din octombrie. Acum, în loc să debuteze în februarie, este în așteptare până cel puțin în 2024, deoarece curatorii se luptă să înlocuiască împrumuturile chineze de artefacte cu lucrări din colecții europene și americane.

Monumentul lui Ghengis Khan - cea mai mare statuie ecvestră din lume - din Tsonjin Boldog, Mongolia.  Fotografie prin Flickr Creative Commons.

Monumentul lui Ghengis Khan – cea mai mare statuie ecvestră din lume – din Tsonjin Boldog, Mongolia. Fotografie prin Flickr Creative Commons.

În timpul secolului al XIII-lea, Khan a unit triburile nomade din nord-estul Asiei și a cucerit o mare parte din Eurasia prin invazii mortale, fondând ceea ce a devenit, după moartea sa, cel mai mare imperiu contigu din istorie.

Astăzi, China are o relație strânsă cu populația sa etnică mongolă, care trăiește în mare parte în provincia Mongolia Interioară. Reformele școlare adoptate în august au înlocuit mongolul etnic cu mandarinul ca limbă oficială în predarea școlii la trei materii. Măsura a fost întâmpinată cu proteste pe scară largă în provincie.

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *