International

Twilight a ajuns la ultimul amurg – Suplimentul de cultură


În sfârșit, un ultim volum din saga fenomen scrisă de Stephenie Meyer vede lumina tiparului și stârnește emoții fanilor.

Este evenimentul pe care fanii vampirilor și vârcolacilor din seria Amurg îl așteaptă de 12 ani, de la publicarea ultimului capitol – Midnight Sun, a cincea și ultima carte din seriei, tocmai a fost lansată în librării.

Seria Amurg, scrisă de Stephanie Meyer, patru romane lansate între 2005 și 2008 (și adaptate imediat la cinema) au marcat în epocă genul literar denumit „young adult“. „Cu peste 155 de milioane de exemplare vândute în întreaga lume, traduse în 49 de limbi, Amurg s-a impus ca bestsellerul mondial al anilor 2000“, amintește un comunicat al editurii Hachette.

Nu este de mirare că, astfel, Midnight Sun este în fruntea vânzărilor pe Amazon, la numai o zi de la lansarea de pe 4 august, cu un tiraj de un milion de exemplare vândute.

În Anglia, tirajul a fost ceva mai modest, numai 300.000 de exemplare, în Franța de numai 75.000 de exemplare, dar care au fost urmate imediat de un alt tiraj de 20.000.

Midnight Sun nu vine cu o poveste complet nouă. Este o carte care rescrie, de fapt, primul volum al seriei din punctul de vedere al unui alt personaj, vampirul Edward Cullen. Și, de asemenea, este o carte care era cât pe ce să nu mai vadă niciodată lumina tiparului.

În mod normal, Midnight Sun trebuia să fie publicat în 2008, când saga Amurg se afla în culmea popularității. Numai că, în același an, primele 12 capitole ale cărții „scăpau“ pe internet, spre marea furie a scriitoarei. „Nu voiam ca cititorii să descopere Midnight Sun înainte de a fi terminat, editat și publicat“, scria Stephenie Me­yer. „E important ca toată lumea să înțeleagă că ceea ce se petrecut este o încălcare a drepturilor mele ca autor, fără a mai vorbi despre drepturile mele ca om.“ Supărată, Meyer a pus pauză „pe termen nedeterminat“ proiectului. „A fost greu“, a recunoscut mai târziu, autoarea. „Nimeni nu își dorește ca un crochiu grosolan al unei cărți să fie publicat și supus criticii.“

Terminarea cărții s-a dovedit apoi un chin pentru scriitoare. „Unele dintre cărțile mele parcă s-au scris de la sine. În cazul de față, fiecare cuvânt a fost o tortură“, recunoaște Stephenie Me­yer care subliniază, din nou, faptul că Midnight Sun este ultimul roman din seria Amurg pe care îl va mai scrie vreodată.

Aceste chinuri au meritat din punctul de vedere al fanilor, practic o întreagă generație care a trăit, în anii de liceu, cu sufletul la gură, aventurile iubiților te­nebroși Edward și Bella. Astăzi adulți, fanii de ieri au devorat noul roman și, odată cu el, și celelalte patru volume din serie. „Cine este gata să aibă din nou 12 ani?“, scrie un fan entuziasmat pe Twitter. „Nu vreau să fiu dramatică, dar este probabil cea mai frumoasă zi din viața mea!“, scrie o altă fană care tocmai a cumpărat cartea.

Toată această primire extraordinară este un semn bun pentru editori care speră ca Midnight Sun să „fie o trambulină“ pentru altă generație de cititori care să descopere cărțile lui Stephenie Me­yer. „Ambianța mult mai sumbră și mai chinuitoare a acestui nou volum corespunde mai mult epocii noastre și ar putea convinge o generație care, între timp, a citit seria Jocurile foamei“, spune Cécile Térouanne, director editorial al Hachette Romans.

Și criticii au primit destul de amabil (dar fără un extraordinar entuziasm) noua carte Amurg, dar, pentru fani, marea întrebare este dacă și acest volum va deveni un film pe marele ecran.

Toate celelalte cărți din serie au fost adaptate la cinema cu un uriaș succes (și ajutând din plin carierele unor vedete precum Kristen Stewart, Robert Pattinson sau Taylor Lautner).

Dar regizoarea Catherine Hard­wicke a declarat revistei „Entertainment Weekly“ că o adaptare ar însemna o remontare a primului film, iar asta s-ar putea dovedi un lucru „dificil“. Totuși, spune regizoarea, ar fi mai interesant de turnat un nou film care să adapteze cartea, numai că nu știe dacă Robert Pattinson și Kristen Stewart, prinși în nenumărate proiecte, ar putea avea timp pentru un astfel de film.

Pe moment, noua carte este centrul atenției atât pentru cititori, cât și pentru editori și, mai ales, pentru librari, care speră ca Midnight Sun să ajute librăriile tradiționale, proaspăt redeschise după lunga perioadă de izolare sanitară.

Source link

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *