Dezbateri

The Man from U.N.C.L.E. – o gură de aer proaspăt a la Guy Ritchie – de Michaela Platon – Radio România Cultural


Am două motive temeinice să vă recomand acest film: unu- e un remake al celebrei serii din anii 60, în care vedetele de atunci erau Robert Vaughn şi David McCallum, şi doi- faptul că regia e a lui Guy Ritchie, cel care s-a hotărât să facă regie de film după ce a văzut Butch Cassidy and the Sundance Kid, apărut la un an după ce se năştea el şi văzut -evident- mult mai târziu, la vremea în care înceapea să viseze. Și s-a dovedit o alegere perfectă dacă ne gândim că în afară de Swept Away din 2002, toate celelalte filme ale regizorului britanic sunt cel puțin interesante dacă nu –unele- chiar geniale. Chiar şi scurt metrajul The Hard Case, prin care i-a atras atenţia lui Trudie Styler (sotia lui Sting- care a produs apoi Lock, Stock & Two Smoking Barrels în care Sting îl interpretează pe JD) – este iesit din normă și se detașează cumva de producțiile acelor ani, prefigurând regizorul de succes care avea să devină Guy.

Și dacă în serialul de televiziune omonim un AMT Piranha se lupta cu o altă maşină dar şi cu un elicopter, filmul sare în altă dimensiune, upgradată la tehnologia de astazi, dar păstrandtiparele anilor 60 . Așa că Guy s-a gândit să facă Wartburgul mai bun decăt Trabantul şi cu ajutorul echipei tehnice conduse de Alex King, a montat primului un motor Volvo de 380 cai putere şi celui de-al doilea un „amărât” de 1,4 de VW Polo. Iar pentru driftinguri au fost modifiacte încă două maşini Trabant, de data asta cu motoare de Suzuki Hayabusa. Asta doar pentru început! Apoi a avut nevoie de o recuzită atent selectionată, care să recreeze atmosfera anilor de la începutul Războiului Rece: mobilier, costume, tablouri, ceasuri, dar ceea ce mi s-a părut notabil a fost felul în care a reuşit să le dea actorilor indicaţii de mare acuratete despre cum să se poarte, să gesticuleze, să se mişte ca să recreeze atmosfera vremii. Ştiam că este un adept al răsturnărilor de situaţie (cu toate că de data asta a fost mai previzibil), bănuiam că va uzita iar culoarea umorului britanic (și data asta explicit) şi eram sigură că va da lovitura, mai ales că de la Rock’n’Rolla nu îşi mai exercitase calităţile de scenarist.

Guy a reuşit să facă încă o dată un film echilibrat şi alert în care acţiunea şi umorul se completează – o peliculă filmată cursiv, cu inserturi de montaj split screen exact cât și când trebuie, marele atu rămânând distribuția (care îl are chiar și pe David Beckham)!

Britanicul Henry Cavill (Superman în Man of Steel) a intrat în pielea agentului CIA Napoleon Solo, în timp ce americanul Armie Hammer (The Lone Ranger) a jucat rolul agentului KGB, Ilya Kuryakin. Suedeza Alicia Vikander completeaza aceasta adunare cosmopolită in rolul Gaby Teller, fiica de origine germană a făcătorului de bombe nucleare, aşa că numai Hugh Grant îşi foloseşte accentul englezesc nativ, ceilalţi fiind nevoiţi să şi-l adapteze rolurilor.

Având doi actori principali, regizorul îi face antagonici: unul este machiavelic şi abil, celălalt este puternic şi sensibil și vă las pe voi să descoperiți care este care. Iar pt ca fetele să nu eclipseze tandemul de spioni, dar una e şăgalnică şi amuzantă (Alicia Vikander, pe care am admirat-o în A Royal Affair, Ex-Machina și Tomb Rider), iar cealaltă e diabolică şi tăioasă (Elizabeth Debicki, pe care am îndrăgit-o după partitura din The Great Gatsby)

All in all e o realizare inteligentă, amuzantă, cu o coloană sonoră retro rock –molipsitoare, iar responsabil de aceasta selecție este Daniel Pemberton (Steve Jobs, The Counselor, The Awakening), foarte inspirată fiind alegerea unor nume precum Roberta Flack, Nina Simone, Peppino Gagliardi, Louis Prima, Luigi Tenco, Solomon Burke sau brazilianul Tom Zé, membru influent al mişcării artistice Tropicalia, de la sfârşitul anilor 60.

Nu este cel mai bun film al lui Guy Richie și categoric că nu or să ne rămână în memorie atât de multe replici ca la celelalte titluri ale lui, dar Man from U.N.C.L.E. este totuși un film încântător şi o gură de „aer proaspăt” guyritchesc oricand ai alege să îl vezi/revezi (pe HBO sau HBO GO)!

Regizor: Guy Ritchie

Scenariu: Guy Ritchie, Lionel Wigram, Jeff Kleeman, David C. Wilson

Cu: Henry Cavill, Armie Hammer, Alicia Vikander, Elizabeth Debicki, Hugh Grant, Jared Harris, Marianna Di Martino, David BeckhamSursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *