Dezbateri

Texte şi pretexte – La pas prin Bucureşti. Din Obor spre Cişmigiu – Radio România Cultural


 

Citat din spusele invitatului, jurnalistul şi scriitorul Răzvan Dolea, motto al ediţiei: „Bucureştiul nu este un oraş, ci o stare de spirit. Bucureştiul nu are prezent, el se declină la timpul trecut. Frumuseţea Bucureştiului este în urmă. Ea nu poate fi trăită şi admirată decât prin intermediul unei anamneze îndrăgostite. Până la urmă, Bucureştiul nu este rezultatul unei evoluţii urbane, ci blestemul unei melancolii radicale.“

În ediţia din 30 ianuarie 2021 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie. Pentru unii dintre dvs., această memorie este concretă, personală, experienţială. Pentru alţii, mai tineri, nu este decât o proiecţie intelectuală sau efectul unei reverii reflexive bine nutrite cu mitologie. Oricum ar fi, a redescoperi Bucureştiul nu înseamnă altceva decât o provocare spirituală cu un grad mare de risc. Aceasta deoarece Bucureştiul poate fi orice dorim, dar mai cu seamă tot ceea ce am fi visat să fie, dar nu am reuşit niciodată să facem din el. Un motiv în plus să-l iubim. Însă această dragoste geloasă şi masochistă nu ne împiedică să-l distrugem zi după zi, mai ales când îl „salvăm” animaţi de un voluntariat prost dozat şi greşit orientat. Între clişee şi etichete, printre mituri şi snoave, alunecând printre amintiri şi repere citadine reale, Bucureştiul ne iubeşte mai mult decât îl iubim noi pe el, căci ne îngăduie să-l evocăm şi să-l povestim. De aceea, ne-am gândit că prietenul nostru, jurnalistul şi scriitorul Răzvan Dolea, oborean cu tradiţie, ne poate fi un excelent Hermes în măsura în care îi putem călca pe urme, părăsind cătinel Calea Moşilor şi preumblându-ne către Cişmigiu, într-o călătorie sinonimă cu un sanitar exerciţiu de anamneză. Această rememorare terapeutică beneficiază, helas, şi de un alt ghidaj istoric, căci Răzvan Dolea îl va ţine de braţ pe Conu’ Iancu Caragiale, şi el un imens îndrăgostit de Bucureşti, bun ştiutor de taine şi enigme ale acestuia.

Memoria între ghilimele îi prilejuieşte lui Răzvan Dolea o evocare a marelui dramaturg Ion Luca Caragiale, de la cărui naştere se împlinesc pe 1 februarie 169 de ani.

Concursul ediţiei se referă la istoria literaturii române. În urmă cu 169 de ani se năştea în satul Haimanale cel care avea să fie cel mai important dramaturg pe care l-a dat pământul românesc, I.L. Caragiale. Spre finele vieţii, artistul, scârbit de defazarea morală a elitelor din ţară, pleca într-un spaţiu mai previzibil şi mai riguros etic. Întrebarea ediţiei se referă la acest ultim capitol din viaţa lui Caragiale.

La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre întâmplările cu tâlc ale culturii occicentale de ultimă oră.

Înainte de începerea primulului Open de tenis al sezonului, cel de la Melbourne, un Respiro sportiv este binevenit.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Costumul şi interpretată de Radu Zaharescu şi Virgil Ogăşanu.

Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (din arhiva personală), foto Piaţa Obor în anii 1920 (facebook, Viorel Ovidiu, apud Bucureştii vechi şi noi), foto Radu Zaharescu (sursa: Cinemagia), foto Virgil Ogăşanu (sursă: Wikipedia), foto logo Australian Open (sursa: Pinterest), foto Berlin 2012 (surse: Wikipedia, Pinterest).

Emisiunea live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu, Texte şi pretexte, o puteți asculta  sâmbătă, 30 ianuarie 2021, de la ora 12.00, La Radio România Cultural.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *