Stiri

Teatrul Nottara lansează proiectul cultural ‘Întâlniri Teatrale / NottDependent’


Teatrul Nottara lansează proiectul cultural “Întâlniri Teatrale / NottDependent”, un program în cadrul căruia vor fi invitate să joace în cele două săli ale instituţiei şase companii independente – Teatrul de Artă, Teatrul Apropo, Teatrul Arte dell’Anima, Teatrul Coquette, Doctors Studio, Four Atitude Explorer SRL.

“În contextul crizei mondiale, generată de noul coronavirus, care a dus la prelungirea stării de alertă în România, şi după jumătate de an de la suspendarea activităţii cu public a teatrelor, se întrezăreşte posibilitatea redeschiderii sălilor de spectacole. Toate instituţiile de spectacol/ companiile teatrale independente din România au resimţit din plin efectele pandemiei! Fără venituri proprii, fără producţii noi (repetându-se mai ales spectacolele care urmau să se joace în aer liber, pentru a putea fi adaptate noilor condiţii), teatrele de stat ies vlăguite din această confruntare fără leac, într-o lungă vară fierbinte. Mai mult, companiile independente, nemaiputându-şi plăti chiria pentru spaţiile de joc, riscă să rămână închise în continuare şi/sau să dispară definitiv”, se arată într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Proiectul se va desfăşura din septembrie până la sfârşitul lunii decembrie, cu posibilitatea prelungirii pe toată perioada pandemiei.

Prezenţa trupelor independente alături de un teatru de stat conferă o atmosferă de emulaţie creativă, pe care Nottara a susţinut-o întotdeauna, fiindcă ea este propice unor abordări scenice noi, care împiedică intrarea discursului teatral în rutină, precizează iniţiatorii proiectului.

“Iniţiativa Teatrului Nottara este urmarea firească a programului de succes ‘Nocturne’, care a oferit, mai bine de 15 ani, companiilor independente şi tinerilor artişti, oportunitatea de a juca pe o scenă de stat, cu o istorie de peste 70 de ani de existenţă. Tot cu acest prilej (mai) intenţionăm să punem serios în discuţie afirmaţia (ades formulată în peisajul teatral românesc, cel mai adesea chiar de către unii colegi de breaslă) că ar exista un conflict ireconciliabil între teatrele de stat şi cele independente. Noi credem că, dimpotrivă, există multe căi de comunicare şi colaborare, ce trebuie mai intens explorate. Ca urmare, facem apel către teatrele de stat bucureştene şi către cele din ţară să sprijine, în aceste momente de cumpănă, companiile private. Doar împreună vom fi mai puternici”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, aportul teatrului independent în dezvoltarea şi inovarea artei scenice nu poate să fie ignorat în condiţiile vitrege din prezent. ”Nu mai putem judeca în termeni de stat vs. privat; acum trebuie să avem grijă ca Teatrul să supravieţuiască”, mai spun reprezentanţii Nottara. AGERPRES/(AS – autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Source link

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *