Stiri internationale

Știri de artă zilnic: 26 februarieRezumatul nostru zilnic de știri din lumea artei

Zehra Doğan, artist și jurnalist, eliberat din închisoarea turcă | Hiperalergic relatează că jurnalistul și artistul kurd Zehra Doğun a fost eliberat din închisoarea din Turcia. În martie 2017, Doğan a fost condamnat la doi ani, nouă luni și 22 de zile de închisoare pentru crearea „propagandei teroriste”. Baza acestei acuzații a fost o pictură în acuarelă creată de Doğan în 2016, bazată pe o fotografie a clădirilor distruse acoperite cu steaguri turcești în orașul kurd Nusaybin. În timpul încarcerării sale, artiști printre care Ai Weiwei și Banksy s-au numărat printre numeroasele figuri care s-au pronunțat în sprijinul lui Doğan.

Participanții au anunțat pentru Bienala Whitney 2019 | Lista artiștilor pentru Bienala Whitney din acest an a fost anunțat, cu Wangechi Mutu, Nicole Eisenman și Simone Leigh printre cei 75 de participanți confirmați. New York Times raportează, între timp, că o figură inclusă inițial pe listă – artistul din Chicago, Michael Rakowitz, și-a retras participarea în semn de protest împotriva vicepreședintelui consiliului muzeal, Warren B. Kanders, care deține o companie care produce și vinde gaze lacrimogene , armuri și alte forme de echipament militar. Bienala din acest an este organizată de Rujeko Hockley și Jane Panetta și se desfășoară în perioada 17 mai – 22 septembrie.

Jamie Crewe câștigă premiul Margaret Tait | LUX Scotland a anunțat-o pe artistul Jamie Crewe drept câștigător al Premiului Margaret Tait 2019/2020. Înființat în 2010, premiul anual a fost inspirat de regizorul și poetul scoțian Margaret Tait (1918–99) și revine unui artist de imagine în mișcare scoțian sau din Scoția. Crewe va primi 15.000 de lire sterline cu care va crea o nouă lucrare care va fi prezentată la Glasgow Film Festival anul viitor.

Jack Burnham (1931–2019) | Criticul de artă american Jack Burnham a murit la vârsta de 87 de ani, relatează Artforum. Burnham a fost un teoretician cheie al mișcării de artă conceptuală cunoscută sub numele de „artă sistemică” în anii 1960 și 70; în 1970 a organizat expoziția „Software – Tehnologia informației: noul său sens pentru artă” la Muzeul Evreiesc din New York, afișând computere alături de lucrări ale unor artiști precum Nam Jun Paik, Agnes Denes și Joseph Kosuth.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *