Stiri

Ştefan Toth: Arta fotografică este şi arta gândirii, oglinda sufletului artistului fotograf


Artistul fotograf Ştefan Toth, iniţiatorul instituirii Zilei Artei Fotografice din România pe data de 11 ianuarie şi fost preşedinte al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR), subliniază că arta fotografică este şi arta gândirii, respectiv oglinda sufletului artistului fotograf care poate fi denumit un “desenator cu lumină”.

El afirmă că această artă relativ tânără, de câteva decenii, “arta fracţiunii de secundă”, cum o numeşte el şi oglinda sufletului artistului, duce lipsă de critici de artă şi că, supusă schimbărilor şi tehnologiilor moderne, în scurt timp, va constata şi dispariţia aparatelor de fotografiat digitale, în favoarea aparatelor de telefonie mobilă.

“Sunt convins că în scurt timp vor dispărea şi aparatele de fotografiat digitale, exact aşa cum au dispărut cele de analog, în perioada respectivă. Arta fotografică se dezvoltă zilnic, apar tehnici noi, care pot oferi artiştilor fotografi forme nebănuite de exprimare vizuală. Cea mai mare problemă contemporană este folosirea acestora pentru a realiza creaţii ‘de rezistenţă’, aşa cum s-a întâmplat în pictură sau grafică. Arta fotografică încă nu şi-a găsit locul bine definit. Cea mai acută problemă este lipsa criticilor de artă. Exact din această cauză este greu să defineşti ce este valoros în arta fotografică. Este supărător faptul că foarte mulţi artişti fotografi se inspiră din fenomenul zilelor noastre şi promovează fotografii de senzaţii, din care în majoritatea cazurilor lipseşte elementul cel mai important: motivaţia artistică”, a declarat, pentru AGERPRES, artistul.

Ştefan Toth, un pasionat artist fotograf şi promotor al artei fotografice pe toate meridianele lumii, consideră că această artă relativ tânără, care a luat fiinţă doar de câteva decenii, după apariţia şi răspândirea aparatelor de fotografiat analog, nu se poate compara cu pictura, grafica sau cu acuarela, deşi a cucerit simpatia şi aprecierea iubitorilor de fotografie în întreaga lume.

“Timpul a demonstrat însă că arta fotografică este şi arta gândirii, respectiv oglinda sufletului artistului fotograf. Mai mulţi artişti plastici susţin că o creaţie de artă fotografică se realizează mult mai uşor decât pictura, de exemplu. În timp ce artistul plastic lucrează zile, săptămâni sau luni întregi pentru realizarea unei creaţii, artistul fotograf poate realiza o creaţie cu ajutorul aparaturii fotografice doar într-o fracţiune de secundă! Imortalizarea acestei fracţiuni de secundă, care devine o poveste imposibil de repetat, este cea mai mare măiestrie a acestei noi arte”, a afirmat Toth Ştefan.

Din anul 2011, artiştii fotografi din România sărbătoresc pe 11 ianuarie, Ziua Artei Fotografice. Este ziua de naştere a primului fotoreporter din lume, Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly (care a fotografiat un război, cel ruso-turc, de la început până la sfârşit).

“Artiştii fotografi din puţine ţări se pot mândri cu sărbătorirea oficială a Ziua Artei Fotografice în ţările lor. Mă bucur că la această iniţiativă am avut o contribuţie deosebită, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR). În această calitate am înaintat ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Kelemen Hunor, propunerea AAFR, care a susţinut propunerea noastră şi a înaintat spre Guvernul României proiectul de hotărâre, care a fost aprobat în şedinţa din data de 5 mai 2010”, a afirmat artistul Ştefan Toth. AGERPRES/(A,AS-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *