Stiri internationale

Statuia comerciantului de sclavi răsturnat în BristolO statuie de comerciantul de sclavi Edward Colston, care s-a născut în Bristol în 1636, a fost doborât și aruncat în portul Bristol în timpul unui protest de la Black Lives Matter duminică. Colston era membru al Companiei Regale Africane, care la acea vreme avea monopolul asupra comerțului cu sclavi și era responsabil de vânzarea a până la 100.000 de oameni din Africa de Vest în Caraibe și Americi între 1672 și 1689. Statuia de bronz a fost ridicată în 1895 , pe Colston Avenue, în centrul orașului Bristol, de Societatea comercianților aventurieri din oraș. O petiție care solicită eliminarea sa circulă din 2017; până duminică a atras peste 10.000 de semnături. În 2018 a fost luată o decizie de modificare a plăcii statuii pentru a recunoaște implicarea lui Colston în comerțul cu sclavi, dar nu s-a ajuns la un acord final cu privire la formulare. Primarul din Bristol, Marvin Rees, a spus că după ce statuia va fi pescuită în cele din urmă în afara portului, este „foarte probabil” că va ajunge într-un muzeu.

Ediția din acest an a Art Basel în Elveția a fost anulată, o revizuire a unei decizii anterioare de amânare a târgului – de obicei organizată în iunie – până în septembrie. În schimb, galeriile sunt invitate să ia parte la cea de-a doua ediție a Art Basel’s Online Viewing Rooms, lansată la începutul acestui an după anularea Art Basel Hong Kong. „Din păcate, rămân prea multe certitudini pentru a continua cu târgul”, au scris organizatorii târgului într-un comunicat emis sâmbătă. „Acestea includ riscurile pentru sănătate pe care le prezintă adunările mari, limitările călătoriilor intercontinentale și mediul de reglementare elvețian neclar pentru spectacolele de mărime ale Art Basel.”

A statuia lui Leopold al II-lea din Anvers a fost înlăturat de autorități după ce săptămâna trecută a fost vizat de protestatarii anti-rasism. O serie de statui ale fostului conducător, a cărei administrație personală a statului liber Congo a dus la moartea a milioane de locuitori ai săi, au fost în centrul protestelor din orașele din toată Belgia. Statuia din Anvers, care a fost incendiată și stropită cu vopsea roșie, se află acum la Muzeul Middelheim, unde se așteaptă să fie restaurată, deși nu există planuri pentru a fi returnată pe soclul său public din districtul Ekeren. O petiție lansată la 1 iunie prin care se cerea demontarea tuturor statuilor lui Leopold II din Bruxelles a primit peste 60.000 de semnături.

Muzeul de Artă Modernă din San Francisco, care în aprilie a disponibilizat 135 dintre lucrătorii săi de gardă, acum a făcut încă 55 concedieri în diferite departamente (erau aproximativ 500 de membri ai personalului înainte de primul val de reduceri de locuri de muncă). Artnet raportează că SFMOMA proiectează un deficit de 18 milioane de dolari pentru exercițiul financiar din 2021, în plus față de un deficit preconizat de 7 milioane de dolari pentru 2020. Un grup anonim de angajați ai muzeului a scris o scrisoare deschisă conducerii cerându-i să-și reconsidere decizia.

Tot în Marea Britanie, marți primarul Londrei a anunțat o nouă comisie de revizuire a reperelor capitalei. Comisia pentru diversitate în domeniul public va fi alcătuită din lideri ai artelor, comunității și consiliilor din Londra, precum și istorici. Mai târziu în acea zi, Canal and River Trust a înlăturat o statuie de comerciantul de sclavi Robert Milligan din soclul său din afara Muzeului Londrei Docklands. Tot marți, sute de protestatari s-au adunat în fața Oriel College, Oxford, cerând îndepărtarea lui Cecil Rhodes de la fațada colegiului care privește spre strada principală. Douăzeci și șase de membri ai Consiliului orașului Oxford au semnat o scrisoare de susținere; Daily Telegraph a citat vicecancelul de la Oxford, Louise Richardson, spunând că dărâmarea statuii ar însemna „un refuz de a ne recunoaște trecutul” și că Nelson Mandela nu ar fi aprobat.

Curtea de Apel SUA a decis că Sotheby’s nu poate da în judecată guvernul grec. În mai 2018, casa de licitații a trebuit să retragă o sculptură ecvestră din secolul al VIII-lea î.Hr., după ce ministerul grec al culturii și-a pus sub semnul întrebării proveniența. Sotheby’s și moștenitorii colecției din care se vândea statuia ceruseră Greciei să furnizeze dovezi ale faptului că opera a fost comercializată ilegal. Curtea a decis că Legea privind imunitățile suverane străine nu se aplică unei țări care acționează pentru a-și proteja patrimoniul cultural. Ziarul de artă rapoarte Insistența lui Sotheby că nu există nimic care să susțină pretenția Greciei de a deține proprietatea.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *