Dezbateri

Spațiul ce nu a putut delimita evenimentele din 1989, gardul MNAR, devine acum reperul celor trei decenii de recuperare culturală


Muzeul Național de Artă al României și Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București lansează proiectul (R)EVOLUȚIA TABLOURILOR, 11 clipuri video în care actorii TNB vorbesc despre tot atâtea picturi care au fost puternic avariate la Revoluția din 1989. Împușcate frontal, în rafale, picturile au urmat un lung și amplu proces de restaurare, prin care au fost supuse unor serii de acțiuni de salvare, de recompunere si refacere, grație eforturilor restauratorilor muzeului. Interesant pentru specialiști a fost nu doar procesul în sine de restaurare, cât acela de a conștientiza „traumele” la care au fost supuse aceste lucrări și de a vedea urmele adânci lăsate în destinele lucrărilor.

Actorii Teatrului Național I.L. Caragiale din București se transpun și devin vocile acestor tablouri. Prin glasurile lor, proiectul atrage atenția asupra efectelor acțiunilor de atunci, imprimate printre straturile de culoare. Aflați chiar față-n față cu picturile restaurate, ei povestesc, simt și transmit încărcătura pieselor de artă. Rememorarea tragicelor evenimente de acum 30 de ani, reanalizarea fiecărei lucrări în parte și chiar simpla vizionare a stadiilor înainte și după restaurare, transformă proiectul de față într-un adevărat manifest istoric, făcând apel la conștiință.

Daniel Badale

Mircea Rusu

Alex Potocean

Emilia Popescu

Ion Caramitru

Clipurile video sunt puse la dispoziția publicului prin platformele de comunicare ale Muzeului Național de Artă al României și Teatrului Național București, respectiv conturile de YouTube și paginile de Facebook ale instituțiilor, în încercarea de a face cât mai accesibile publicului larg aceste unice povești.
Proiectul este realizat de Muzeul Național de Artă al României și Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, cu participarea grupului Laboratorului de restaurare pictură de șevalet și a actorilor: Emilia Popescu, Amalia Ciolan, Monica Davidescu, Ileana Olteanu, Cosmina Olariu, Ion Caramitru, Mircea Rusu, Alexandru Potocean, Lari Giorgescu, Richard Bovnoczki și Daniel Badale.

Monica Davidescu

Amalia Ciolan

Lari Giorgescu

Cosmna Olaru

Ileana Olteanu

Richard Bovnoczki

Clipurile de prezentare sunt completate și de o expoziție dedicată, amenajată chiar pe gardul Muzeului de Artă din Calea Victoriei. Trecătorii pot vedea cele 11 tablouri, alături de cei 11 actori și pot accesa clipurile video prin intermediul codurilor QR ce însoțesc fotografiile expuse. Practic, spațiul ce nu a putut delimita evenimentele din 1989 devine acum reperul celor trei decenii de recuperare culturală.
Proiectul poate fi urmărit online la adresele: https://www.facebook.com/MuzeulNationalDeArtaAlRomaniei, https://www.facebook.com/TNB.Ro, https://www.youtube.com/channel/UCCG9s0kj4p2AJvUZ76tVDog, https://www.mnar.arts.ro.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *