Stiri

Sibiu: Gala laureaţilor şi recitaluri, la finalul ”HERMANNSTADTFEST”


Festivalul Internaţional de muzică pentru copii şi adolescenţi ”HERMANNSTADTFEST” s-a încheiat, vineri, la Sibiu, cu gala laureaţilor.

 

Foto: (c) Marina BĂDULESCU / AGERPRES


Premiile acordate de juriu au cuprins următoarele categorii: Trofeu HERMANNSTADTFEST pentru fiecare dintre secţiuni; Trofeu internaţional on-line; Trofeul “Adrian Ordean”, Premiul I cu excelenţă HERMANNSTADTFEST; Premiul I cu excelenţă “O familie muzicală”; Premiul I cu excelenţă pentru muzică tradiţională; Premiul I cu excelenţă pentru muzică de divertisment. S-au mai acordat Premiul I, II, III – câte unul pentru fiecare secţiune la fiecare categorie de vârstă, menţiuni pentru fiecare categorie de vârstă, premii speciale.

 

Foto: (c) Marina BĂDULESCU / AGERPRES


Laureaţii ediţiei a VIII-a au fost: Iulia Perpelea (Drobeta Turnu Severin) – Trofeul HERMANNSTADTFEST pentru muzică de divertisment; Cristina Poşa (Sibiu) – Trofeul HERMANNSTADTFEST pentru muzică tradiţională; Denis Costea (Braşov) – Trofeul “Adrian Ordean”; Laura Ion (Bucureşti) – Premiul I cu excelenţă HERMANNSTADTFEST; Teodora Şiţoiu (Râmnicu Vâlcea) – Premiul I cu excelenţă “O familie muzicală” şi Premiul special “Tinere talente” acordat de Radio România Internaţional.

 

Foto: (c) Marina BĂDULESCU / AGERPRES


“Festivalul a crescut de la o ediţie la alta, eu am participat în fiecare an, de la prima ediţie, iar acum am văzut un maxim, în primul rând pentru că e un an deosebit de greu, din toate punctele de vedere. Cu toate acestea, festivalul s-a ţinut, organizarea a fost foarte bună, iar jurizarea a fost destul de dificilă, pentru că am ascultat multe voci foarte bune. Anul acesta am acordat pentru prima dată un trofeu care îmi poartă numele, l-am oferit unui băiat care a cântat şi cu vocea şi la saxofon, ceea ce pentru mine, ca instrumentist, contează foarte mult. I-am dat trofeul din toată inima”, a declarat pentru AGERPRES compozitorul Adrian Ordean, preşedintele juriului.

Au mai fost acordate premii speciale, între care cel dedicat compozitorului Anton Şuteu, cele din partea Asociaţiei “Domy Music Star” Sibiu, a Palatului Copiilor Sibiu.

 

Foto: (c) Marina BĂDULESCU / AGERPRES


Premiile au fost înmânate de membrii juriului – Adrian Ordean (preşedinte), Bogdan Dragomir, Denise Ordean, Daniel Vecsei, Monica Karagenova, Ionel Tudor şi Andreea Andrei, Codruţ Croitoru, Rodica Popa Comăniciu. Premiul special “Anton Şuteu” a fost înmânat de Ioana Şuteu, soţia compozitorului, iar premiile din partea Asociaţiei “Domy Music Star” Sibiu, de Dominique Simionescu, directorul festivalului.

“Sunt foarte bucuros că am participat la o ediţie specială, pentru că a fost afară, în aer liber, iar locul ales a fost foarte potrivit pentru un festival al copiilor. Poate că această ediţie a fost cea mai bună de până acum, am văzut copii foarte bine pregătiţi, motivaţi, în opinia mea a fost o reuşită. Cât priveşte jurizarea, departajările s-au făcut la sutimi, ca la admiterea în facultate. Dar atât eu, cât şi colegii mei din juriu, am fost foarte obiectivi”, a declarat pentru AGERPRES muzicianul Bogdan Dragomir, realizator şi producător de emisiuni la Radio România Regional.

Festivitatea de premiere a fost urmată de recitaluri ale laureaţilor “HERMANNSTADTFEST” din 2019 – Riana Rusu, Catinca Leu, Vlad Linţă – şi ale invitaţilor Ana Bianca Marinescu, Ana Maria Moldovan.

“Mă bucur că ediţia din acest an a decurs foarte bine, chiar nesperat de bine, în condiţiile acestui an dificil din cauza pandemiei. Am avut emoţii mari, dar am reuşit să ducem festivalul la final. Copiii au fost foarte buni, le mulţumesc părinţilor că au avut încredere în acest festival, le mulţumesc şi profesorilor care i-au pregătit. Fiind atât de buni, juriul a avut o sarcină dificilă, micile detalii au făcut diferenţa. S-a remarcat Iulia Pepelea, care a participat pentru prima dată şi ne-a surprins în mod deosebit, la muzică tradiţională a câştigat o sibiancă, o tânără care a mai participat la festival şi în alţi ani, iar în ansamblu, nivelul concurenţilor a fost foarte ridicat”, a declarat Daniela Simionescu, coordonatorul proiectului “HERMANNSTADTFEST”.

 

Foto: (c) Marina BĂDULESCU / AGERPRES


Referindu-se la secţiunea “Cântec pentru Dumnezeu”, Daniela Simionescu a spus că anul viitor vor fi organizate secţiuni separate – secţiunea de muzică tradiţională va include pricesne, iar secţiunea de muzică de divertisment va include cântece de muzică uşoară instrumentate, cu temă religioasă, de la orice religie, “pentru că în fiecare ţară există, la orice mare artist, cel puţin o piesă dedicată Divinităţii”.

“În acest an, la secţiunea ‘O familie muzicală’ am ales nişte oameni talentaţi din generaţie în generaţie, de la străbunic la strănepoată – compozitorul George Grigoriu, fiica sa Andreea Andrei, fiul acesteia Andrei Tudor şi micuţa Maia, fiica lui Andrei. Bineînţeles, lor li se adaugă Ionel Tudor, soţul Andreei Andrei, care este un mare compozitor, dirijor al Big Band-ului Radio, implicat în festivalul ‘Cerbul de aur’. Am fost foarte fericiţi că au acceptat invitaţia noastră”, a mai spus Daniela Simionescu.

Evenimentul este organizat de Asociaţia “Domy Music Star” Sibiu, Palatul Copiilor Sibiu, Asociaţia Filantropică “Olivia”, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu, Radio Trinitas Sibiu, Cercul Militar Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Sibiu, Facultatea de Muzică Religioasă din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu, Studio Canto Rodica Popa Comăniciu.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al festivalului.

Acţiunea este cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu şi de Consiliul Judeţean Sibiu. AGERPRES/(A – autor: Marina Bădulescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)

 

Citiţi şi:

 

Sibiu: Muzică de divertisment şi ”O familie muzicală” în a doua zi de festival, la ”HERMANNSTADTFEST” 

 

Sibiu: Muzică populară şi ”Cântec pentru Dumnezeu” în prima seară a ”HERMANNSTADTFEST” 

 

A VIII-a ediţie a ”HERMANNSTADTFEST” începe la Sibiu 

Source link

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *