Stiri internationale

Săptămâna știrilor de artă – Hagia Sofia va fi transformată înapoi în moscheeRezumatul actualizat periodic al celor mai bune știri de artă din săptămână

Președintele Erdogan și-a dat seama de ambiția sa de lungă durată transformând Hagia Sofia înapoi într-o moschee. Vineri, instanța administrativă de top din Turcia, Consiliul de Stat, a decis în unanimitate să anuleze decretul emis în 1934 de Kemal Atatürk, transformând biserica bizantină transformată în moschee într-un muzeu de stat. Președintele Erdogan a emis prompt un decret prezidențial prin care transfera controlul asupra sitului din Istanbul către Direcția pentru probleme religioase. Se va deschide spre închinare pe 24 iulie. Au existat o serie de cereri de revocare a deciziei, inclusiv din partea Consiliului Mondial al Bisericilor, care și-a exprimat „durerea și consternarea” în legătură cu o acțiune despre care spun că subminează eforturile de a aduce oameni de diferite credințe la masa dialogului și cooperare ”. Într-o declarație emisă de UNESCO, directorul său general, Audrey Azoulay, și-a exprimat profund regretul pentru decizie, adăugând că „statutul de muzeu al Santa Sofia reflectă natura universală a patrimoniului său și îl face un simbol puternic pentru dialog”.

MCH Group, compania care deține Art Basel, a confirmat un acord în așteptare cu firma de investiții private a lui James Murdoch, Lupa Systems. Dacă acordul este aprobat de acționari la o ședință programată pentru 3 august, Lupa Systems va achiziționa o miză între 30 și 44 la sută în compania internațională de evenimente și expoziții. Măsura face parte dintr-un set mai larg de măsuri „financiare și structurale” luate pentru a ajuta compania „să depășească efectele crizei coroanei”.

Edițiile din acest an ale Frieze London și Frieze Masters, programat să aibă loc la începutul lunii octombrie, au fost anulate. Expozanții au fost informați cu privire la decizie printr-un e-mail trimis marți de organizatorii târgului, care cita „provocările fără precedent în ceea ce privește Covid-19”, inclusiv restricțiile de călătorie și adunările mari. Galeriile au fost invitate să participe la a doua ediție a Frieze Viewing Room, o platformă online lansată în luna mai, după anularea Frieze New York.

Istoricul artei Frank Popper a murit la vârsta de 102 ani. Popper, care sa născut la Praga, s-a mutat la Paris în 1955, unde a absolvit doctoratul la Sorbona pe domeniul emergent al artei cinetice. În lucrarea sa ulterioară, el a fost pionier în studiul relației artei cu tehnologia și a urmărit dezvoltarea a ceea ce el a numit „artă virtuală”, un termen pe care l-a folosit pentru a descrie lucrări de artă noi media care invită imersiunea și participarea spectatorului. În 1976, a fost numit profesor de estetică și știința artei la Sorbona, devenind profesor emerit în 1985.

Guvernul german a anunțat că se va desființa Fundația Patrimoniului Cultural Prusian. Săptămâna trecută, un raport a fost publicat în urma unei investigații guvernamentale de doi ani care a concluzionat că fundația era prea mare pentru a funcționa eficient și a recomandat formarea unui număr de organisme de stat autonome mai mici. Fundația supraveghează în prezent 15 muzee, inclusiv Hamburger Bahnhof, Muzeul Pergamon și Neue Nationalgalerie, cu colecții în valoare de aproximativ 4,7 milioane de obiecte și un buget de aproximativ 356 milioane EUR pe an. Atât președintele fundației, Hermann Parzinger, cât și ministrul german al culturii Monika Grütters și-au anunțat sprijinul pentru decizie.

Delphine Levy, directorul general al Muzeele din Paris, a murit luni, la vârsta de 51 de ani. Lévy a fost responsabilă de cele 14 muzee deținute de orașul Paris, inclusiv Petit Palais, din 2013, înainte de care a ocupat funcții importante de serviciu public alături de Bertrand Delanoë, pe atunci primar al Parisului.

Marc Quinn a instalat o sculptură al protestatarului Black Lives Matter, Jen Reid, pe soclul unde se afla statuia comerciantului de sclavi Edward Colston obișnuia să stea. Sculptura, intitulată Un val de Puterea (Jen Reid), a fost ridicat în zorii zilei de miercuri dimineață. Fotografiile larg împărtășite în mass-media arătaseră Reid, un stilist care locuia în Bristol, stând pe soclu cu pumnul ridicat în timpul protestelor; a spus ea paznic că lucrase la sculptură cu Quinn de câteva săptămâni. Primarul din Bristol, Marvin Rees confirmat mai târziu miercuri că „nu a fost solicitat și nu s-a dat permisiunea pentru instalarea acestuia” și joi dimineata sculptura a fost îndepărtată de contractorii Consiliului Bristol; Consiliul a spus într-un tweet că statuia va fi deținută de Muzeele Bristol „pentru ca artistul să colecteze sau să doneze colecției noastre”.

Nathalie Bondil, directorul general și curatorul șef al Muzeul de Arte Frumoase din Montreal, a fost demis de către consiliul de administrație al instituției. Consiliul a declarat că și-a bazat decizia pe reclamațiile din partea personalului cu privire la un „mediu de lucru toxic”, mai mulți angajați părăsind instituția în ultimii ani. Bondil ocupa funcția de director al muzeului din 2007. Miercuri curatorii superiori ai instituției au emis o declarație în sprijinul numirii lui Mary-Dailey Desmarais în iulie în funcția de șef al diviziei curatoriale. Într-un interviu acordat Radio Canada, Bondil a declarat că relația ei cu consiliul de administrație al muzeului s-a deteriorat după ce și-a exprimat îndoielile cu privire la numirea lui Desmarais. Declarația curatorilor a fost făcută, au spus ei, ca răspuns la „numeroase comentarii, dintre care multe sunt dăunătoare reputației ei și a muzeului”. În evoluțiile ulterioare, Ziarul de artă raportează că Musée d’Orsay a anulat piciorul canadian al unei expoziții despre Charles Darwin, organizată împreună cu MMFA, directorul Palais de Tokyo a spus că nu va mai putea colabora cu MMFA și cu alți lideri culturali francezi cifrele și-au exprimat sprijinul pentru Bondil.

Muzeul Metropolitan de Artă anunțat miercuri că va primi vizitatori cinci zile pe săptămână, de joi până luni, când își redeschide porțile pe 29 august. Clădirea Fifth Avenue va urma o serie de măsuri de siguranță, inclusiv curățarea frecventă și limitarea vizitatorilor la 25% din capacitatea muzeului. Acoperirea feței și distanțarea socială vor fi încurajate. Met Cloisters se vor deschide în septembrie, dar Met Breuer nu se va redeschide înainte ca clădirea să treacă la Colecția Frick.

TEFAF New York 2020 a fost anulat. Hidde van Seggelen, președintele comitetului executiv al TEFAF, a confirmat că, având în vedere incertitudinile privind sănătatea și siguranța, călătoriile internaționale și planul de redeschidere a New York-ului, nu a fost posibil ca evenimentul, amânat din primăvară, să continue. Van Seggelen a declarat că târgul s-a angajat să ramburseze integral expozanții pentru standurile lor. Detaliile despre „o inițiativă online îmbunătățită” vor fi anunțate în curând.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *