Stiri

Sălaj: Muzeul Judeţean invită publicul la o plimbare virtuală prin centrul Zalăului de la începutul secolului XX


Vizitatorii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău vor avea posibilitatea, în curând, să facă o plimbare virtuală, într-o trăsură imaginară, prin centrul Zalăului de la începutul secolului XX, cu ajutorul noilor tehnologii de realitatea virtuală (VR).

Acesta este cel de-al doilea program de realitatea virtuală implementat de specialiştii muzeului din Zalău, după turul virtual pe strada romană la Porolissum, realizat în 2018 şi care a fost foarte apreciat, în special de publicul tânăr. Pentru această plimbare virtuală, muzeul pune la dispoziţia vizitatorilor o sală dedicată şi ochelari VR prin intermediul cărora se pot face călătorii în timp, în Zalăul de acum 100 de ani.

“Acum suntem la a doua etapă a proiectului, în care schimbăm conţinuturile de realitatea virtuală (VR), venind cu o invitaţie pentru publicul vizitator la o plimbare, cu echipamentele de VR, în centrul istoric al Zalăului de la începutul secolului XX. Practic, suntem în situaţia extrem de fericită, aş spune eu, de a fi singurul muzeul din România care oferă publicului două călătorii virtuale din perioade istorice diferite, respectiv plimbarea pe strada romană de la Porolissum şi, acum, această plimbare animată. Spre deosebire de prima noastră ofertă, de data aceasta turul centrului Zalăului este unul animat. Asta înseamnă costuri de realizare mai mari, dar şi un element de spectaculozitate în plus. În momentul în care ne punem ochelarii de VR practic urcăm într-o trăsură şi pornim în plimbare, care începe de pe strada Crasnei, trece prin zona centrală şi se termină la clădirea muzeului”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Corina Bejinariu, managerul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

 

Sursa foto: Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău / Facebook


Potrivit acesteia, elementul de noutate şi spectaculozitate este dat de animaţia acestei simulări, care face ca totul să pară mai aproape de realitate.

“Pe tot traseul de vizitare a centrului istoric putem să retrăim pe viu atmosfera epocii de început de secol XX, pentru că pe lângă povestitorul care ne însoţeşte şi ne dă detalii despre clădirile pe care le vedem, despre funcţionalitatea lor, despre cei care le-au avut în proprietate, oamenii care se plimbă pe stradă, citesc ziarul, se aude zgomotul de fond al oraşului. Totul e real, pentru a stârni emoţie, pentru a te face să crezi că eşti prezent acolo, nu doar vezi o succesiune de imagini pe un ecran”, punctează Corina Bejinariu.

Potrivit muzeografului Marin Pop, momentul ales pentru reconstituirea istorică este cel în care Zalău devine important ca reşedinţă de judeţ.

 Sursa foto: ​​​​​​​Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău / Facebook


“Înainte existau două comitate – Crasna, cu reşedinţa la Şimleul Silvaniei, şi Solnocul, cu reşedinţa la Zalău. În 1876 cele două comitate se unesc şi Zalăul începe să capete o importanţă tot mai mare ca reşedinţă de judeţ, iar toate aceste clădiri s-au ridicat cu ocazia serbărilor mileniului maghiar. În 1896 s-a aniversat o mie de ani de la venirea populaţiilor fino-ugrice în Câmpia Panonică. Nu toate clădirile s-au terminat în acel an, dar, în general, sunt edificate la sfârşit de secol XIX şi început de secol XX”, precizează acesta.

Realizarea simulării a fost îngreunată de lipsa imaginilor din perioada respectivă, specialiştii fiind nevoiţi să apeleze, în principal, la cărţi poştale.

 Sursa foto: ​​​​​​​Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău / Facebook


“Tematica turului virtual se referă la oraşul Zalău, la început de secol XX. Dificultatea documentaţiei a constat în lipsa imaginilor vizuale la momentul respectiv. În acest context, la fel ca într-un puzzle, din cărţile poştale de la momentul respectiv am încercat să reconstituim trasul virtual. La multe clădiri nu există imagini din acea perioadă. Am reconstituit perioada respectivă pentru că la sfârşit de secol XIX – început de secol XX s-a construit marea majoritate a clădirilor din centrul Zalăului: clădirea Transilvania; clădirea actualei primării, care la momentul respectiv era prefectura judeţului, mai exact a comitatului Sălaj; biblioteca judeţeană, unde exista o clădire cu firme de comerţ la etaj, iar la parter cu farmacie, magazine, prăvălii. Alături de acestea am mai reconstituit clădirea Colegiului Naţional Silvania şi cea a Muzeului Judeţean. Sigur că între timp au dispărut unele clădiri. În spatele fostei Prefecturi era cel mai important parc din Zalău – Parcul Szikszai, unde se întâlneau tinerii, socializau copiii şi femeile, iar din punct de vedere cultural clădirea Transilvania juca un rol foarte important. De asemenea, în 1902 se dezveleşte grupul statuar Wesselenyi. Pe traseu se mai poate vedea Fântâna cu îngeraşi, ce avea şi ea un important rol pentru socializare, fiindcă, după-masa, servitorii mergeau să ia apă şi acolo se întâlneau în special tinerii pentru a socializa, pentru că ei nu aveau acces, la fel ca protipendada sălăjeană, în sala Transilvania, unde se organizau baluri dansante şi diferite evenimente culturale. Am păstrat şi denumirea străzilor de atunci”, susţine Marin Pop.

 Sursa foto: Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău / Facebook


Directorul Muzeului Judeţean, Corina Bejinariu, subliniază faptul că realitatea virtuală are unele limitări, pe care cei care o vor vedea trebuie să le înţeleagă şi să le accepte.

“Acest tip de reconstituire virtuală are totuşi nişte limite. Nu vom putea face niciodată ca fiecare element să fie modelat 1:1. Odată că şi informaţiile sunt lacunare şi sunt din perioade diferite şi, pe de altă parte, costurile de realizare sunt foarte mari. Este o propunere de reconstituire despre cum ar fi arătat la început de secol XX Zalău, sigur, păstrând totuşi o anumită rigoare ştiinţifică. Publicul trebuie să înţeleagă aceste aspecte”, mai spune Corina Bejinariu.

Pentru această plimbare, există o variantă de titrare în limba română şi una în limba engleză, inaugurarea proiectului urmând să aibă loc după eliminarea restricţiilor impuse în prezent în Zalău din pricina pandemiei. AGERPRES/(A – autor: Sebastian Olaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *