Dezbateri

Românii în lume  Duminica 14 Februarie 2021 ora 21 Realizator Magdalena Tara  Ediție speciala – 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși 


“Filmul “Omagiu lui Brâcuși pe Calea Eroilor”, nu este un eseu cinematografic ci, mai degrabă, un poem muzical inspirat de cele trei opere monumentale ale demiurgilului, mare șaman al artei universale, poetului – compozitor, Alexandru Mandy.

Ceea ce este important, pentru  mine ca realizator, este impactul cu spectatorul obișnuit, dar și cu lumea filmului. Genul unui astfel de film de scurt metraj, (23 de minute) poate fi documentar, documentar artistic sau scurt poem muzical cinematografic, cu dedicație. Este un Omagiu, care cântă, la propriu, cele trei monumente de la Târgu Jiu, înțelegându-le și încercând astfel o decodificare.

Piatra și Apa, Timpul și Tăcerea, Iubirea și Nemurirea, odată cu scurgerea apei peste bolovanii nemișcați, sunt prezente în cântecele lui Mandy, inspirate de această Cale a Eroilor, cu cele trei capodopere care trebuie văzute, înțelese și admirate, aici, pe malul Jiului, în România, la Târgu Jiu.

Actorul, iterpretând câtecele, încearcă o fuziune cu piatra, dar și cu apa curgătoare, cu permanența și cu gândul, scurgându-se prin piatră, odată cu nisipul din clepsidre, contopindu-se cu MASA, în tăcere și lumină, intrând în ochiul-pecete, ce îi chiamă pe îdrăgostiți la POARTA iubirii, privind la cer și pământ, pierzându-se, apoi, către DINCOLO, odată cu “semnul drumului urcat”.

Dacă pot aduce emoție și asfel reușesc să ating obiectivul artistic ce mi-am propus, omagiind pe Brâcuși, și povestind, în cântece, cele trei lucrări monumentale din Ansamblul Calea Eroilor de la Târgu Jiu, fimul este bun și merită distribuit. Acest verdict îl aștept de la oricine ar judeca acest film, ca și de la fiecare spectator.”

Sergiu Cioiu

L-au întâlnit pe Brâncuși – Doina Lemny

 O carte de „marturii care relateaza momente traite in atelierul lui Brancusi – loc de viata si de creatie – chiar daca uneori contradictorii, aduc informatii pretioase asupra evolutiei operelor si mai ales asupra punctului de vedere al artistului, asupra viziunii sale despre arta si despre mediul artistic in care a evoluat, si, nu in ultimul rand, despre personalitatea sa. Pudic si discret, Brancusi nu-si dezvaluia complet gandurile si trairile in diferitele conversatii, chiar daca parea a fi sincer: masurandu-si mereu cuvintele, el transmitea gandurile sale sub forma unor fraze scurte, indelung gandite, devenite adevarate aforisme care au fost adesea reluate si uneori adaptate.”

Doina Lemny

Doïna Lemny este doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul naţional de artămodernă, Centrul Pompidou Paris, specialistă în sculptura din prima jumatate a secolului XX.

Co curatoare a celor şapte expoziţii tematice la Atelierul Brancusi din 1998 în 2002. A fost curatoarea expoziţiei  „Antoine Pevsner în colectiile Centrului Pompidou (2001), Datiunea Brancusi” (2003), „Henri Gaudier-Brzeska în colectiile Centrului Pompidou (2009), „Matisse-Palady et La Blouse roumaine » Brancusi. La sublimation de la forme” si a coordonat cataloagele publicate cu ocazia organizarii expoziţiilor.

Este autoarea mai multor volume : Brancusi, Paris, Oxus, 2005, Brancusi & Gaudier-Brzeska : points de convergence et Henri Gaudier-Brzeska : Notes sur Liabeuf et Tolstoï, Paris, L’Échoppe, 2009, Lizica Codréano, une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne, Lyon, Fage, 2011, Brancusi, au-delà de toutes les frontières, Lyon, Fage, 2012, Brancusi, coll. « Monographies », Paris, éditions du Centre Pompidou, 2012; Adam Baltatu : Voiam sa fiu pictorÎnsemnari, editie îngrijita si prefata, Iasi, Junimea, 2014.

Henri Gaudier-Brzeska, un sculpteur « mort pour la France », Lyon, Fage, 2015 ; Brancusi, an Artist without Frontiers, Bucuresti, NoiMediaPrint, 2016 ; Correspondance Brancusi & Duchamp, Paris, Dilecta, 2017 ; Brancusi et Marthe ou l’histoire d’amour entre Tantan et Tonton, Lyon, Fage, 2017 ; Cuminţenia pământului – operă unică, editie tri lingvă, Târgu Jiu, editura Constantin Brâncusi, 2018; Matisse-Palady et La Blouse roumaine. Une amitié sous la censure (éditie bilingva franceza-româna), Lyon, Fage, 2019 ; Brancusi. La sublimation de la forme (dir.), Gand, Snoeck, 2019 ; L-au întâlnit pe Brâncusi/Ils ont rencontré Brancusi, Bucuresti, Vremea, 1920. si numeroase eseuri de istoria artei.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *