Dezbateri

România!’’. Dramaturgul Radu F. Alexandru, la Născut în România, pe 13 februarie – Radio România Cultural


La finalul anului trecut, volumul de dramaturgie ”Ultima dorință. Comédii’’, de Radu F. Alexandru , a obținut premiul “Ion Luca Caragiale” pentru Teatru, acordat de Academia Română. Anterior, același volum a primit Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor.

“Ei bine, tocmai bogăția semantică a comédiei mi s­a părut cea mai sugestivă modalitate de­a vă pune în gardă din capul locului că lumea în care se mișcă personajele și în care se consumă intrigile pieselor are un nume drag nouă și inconfundabil: România! Într­un limbaj mai tandru: Românica. Recitiți, vă rog, toate notele proprii comédiei consemnate în DEX și veți vedea că nu este una, nici măcar una!, care să nu­i vină mănușă. Deci am putea spune, fără urmă de infatuare, că trăim într­o lume croită ca la carte…

Cum se poate trăi într­o astfel de lume? Care este forța cu care se înfruntă idealurile fiecăruia dintre noi cu realitatea în care ne ducem viața, zi de zi? Se mai pot recompune idealuri din cioburile care se aleg, de regulă, din cele mai multe dintre înfruntările cotidiene? Dar până la urmă, de ce trebuie să ne trăim viața într­o continuă postură de martori neputincioși ai felului în care o șleahtă de briganzi își urmăresc cu nerușinare interesele de ani de zile și fac cam tot ce vor dintr­o țară și un popor întreg? Sunt întrebări grave, la care sunt convins că vă gândiți fiecare dintre dumneavoastră și pe care le veți găsi cuprinse în piesele din volum”, scrie autorul în cuvântul de deschidere al cărții.

Anul acesta Președintele României i-a acordat lui Radu F. Alexandru, medalia Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Despre cariera sa de dramaturg desfășurată pe mai multe decenii, despre piesele care i-au fost puse în scenă și despre premiile obținute, dar și despre colaborările cu oameni de teatru și despre cum vede dramaturgia și viața teatrală românească din acest moment, într-un interviu realizat de Anamaria Spătaru, pentru emisiunea Născut în România, din 13 februerie 2021, de la ora 16.00, la Radio România Cultural.

 

Foto 1 @ Editura Polirom

Foto 2 @Lucian-Muntean (din arhiva FNT)

 

 Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *