Dezbateri

Rockin’ by myself – Suplimentul de cultură


În 1969, cu câteva luni înainte ca Deep Purple să înregistreze epocalul Concert pentru grup și orchestră, alături de prestigioasa Royal Philarmonic Orchestra, copil de 13 ani fiind, am asistat în satul natal, Cacova, 70 km de București, la un fel de jam-session care, bag seamă, și-a lăsat adânc amprenta asupra mea, fiindcă nu pot să-l uit sau să-l neglijez, poftind mereu să-l reinterpretez.

După balul din noaptea zilei a doua de Paști, în sala căminului cultural am rămas lăutarii și câțiva băieți. Între noi, vărul Nicu zdrăngănea o chitară, încercând să ne de­mons­treze cum cântă Hendrix sau Clap­ton, deși comportamentul său îl împingea mai degrabă alături de Pete Town­send, fiindcă își distrugea deseori instrumentul și amplificatorul, re­făcându-le apoi cu migală. Nicu, încă elev la școala profesională de elec­tricieni din Câmpina, a fre­donat pie­sa Beatles-ilor, Ob-la-di, Ob-la-da, la urechea fabulosului nostru lăutar, nea Tică, un țigan românizat, bonom și blând, care scârțâia ardent la vioara sa amărâtă și distra lumea, acompaniat cu țam­balul de alt ro­mânizat, Cotel Oancea, șontorog, însă îndemânatic. După ce nea Tică a prins melodia, iar Cotel ritmul, tustrei instru­mentiștii s-au dezlăn­țuit la unison și jur că s-au potrivit, armonizarea lor uluitoare rămânând în amin­tirea mea un exemplu de perfect sincretism.

Am mai pomenit acest episod și o să-l tot aduc în discuție de câte ori va fi necesar, fiindcă îl cred reve­lator pentru societatea contemporană, circumscrisă paradigmei epis­temologice rezumate de Paul K. Feyerabend (pe urmele lui Thomas S. Kuhn și anticipându-l pe „săl­baticul“ Hans Peter Duerr): „Singurul principiu care nu inhibă pro­gresul este: merge orice“. Feyerabend mai scrie că alternativele la știința modernă „pot fi luate de oriunde pot fi găsite – din vechile mituri și din prejudecățile moderne; din elucubrațiile experților și din fanteziile nebunilor“. (A se vedea, pe larg, în volumul Against Method. Outline of an Anarchistic Theory of Knowledge, Londra, 1978) (Fiți calmi, nu m-am apucat acum să aprofundez studii culturale, ci l-am citat pe Ioan Petru Culianu, care îl citează, la rândul său, pe Feyera­bend într-o mică și aplicată recenzie din 1986 – Civilizația ca produs al sălbăticiei. Hans Peter Duerr și teoriile sale culturale, apărută în „Nederlands Theologisch Tijdschrift“, nr. 4/1986, tradusă de Mona Antohi în suplimentul cultural al ziarului „Cotidianul“, „L.A.I.“, 18 iulie 1994, și inclusă în volumul Jocurile minții, ediția a II-a, Polirom, 2019, pp. 179-189).

Știu, mi s-ar putea reproșa că încerc să lipesc aici, într-un fel șmecher, teoriile enunțate. Dar dacă te proptești în suianul dialecticii și dai la o parte rogojina reclamei in­sidioase, în care stafful trupei Metallica e mai mult decât competent, ce se vede în chip de miez la recenta și luxurianta apariție (CD, vinil, DVD, Blu-Ray, plus fișiere digitale) S&M2 with San Francisco Sym­phony (2020, Blackened/ Uni­versal)? Nimic altceva decât o ilustră exemplificare a conceptelor schițate aproximativ acum jumătate de veac și trecute în patrimoniul inutili­tăților pretenți­oase, aidoma concertelor din 6 și 8 septembrie, anul trecut, de la Chase Center, San Fran­cisco. Nepermis de scandalosul grup de metalagii s-a adunat cu impar­donabil de necunos­cuții instrumentiști simfonici stăpâniți de năbădă­iosul Michael Tilson Thomas (care, după vârstă, le-ar putea fi unchi metalicilor) și-au celebrat 20 de ani de la „faimosul“ SM 1999, dirijat de inegalabilul Michael Kamen (mort între timp), concert care se voia re­plică la per­formanța englezilor sus-pomeniți. Numai că, pentru evenimentul de la Londra, Jon Lord a scris o partitură specială, în timp ce epigonii ame­ricani abia de și-au adaptat hitu­rile consacrate, cârpind și-o piesă ilustră a unui compozitor uitat.

Rezultatul snob poate fi descris prin vocabula cu care bețivii din Valahia nominalizau odinioară bău­tura amestecată și lăutarul prost: carcalete. De(h,) gustibus!

Source link

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *