Dezbateri

rezultat al întâmplării sau efect al ingineriei sociale? – Radio România Cultural


Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu

Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „Cărțile din colecția Povestiri fantastice reprezintă o enciclopedie literară de psihologie și sociologie practică, izvorâtă din experiența de peste 20 de ani de lucru cu oamenii, în scopul furnizării, într-o formă mai puțin directă, a unor mijloace și metode de dezvoltare personală. În aceste cărţi am încercat să comunic, într-o formă literară, câteva idei esențiale în măsură să transmită bazele de funcționare ale relațiilor interumane, legătura esențială dintre limbaj, comunicare și calitatea relațiilor dintre oameni. În esenţă, am propus nişte prolegomene ale inteligenței emoționale.” (Bogdan Brumă).

În ediţia din 17 octombrie 2020 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o dezbatere cu privire la raportul dintre literatură şi ştiinţele socio-umane. Scriitorul Bogdan Brumă, care s-a afirmat ca autor al unui ciclu pentadic, Povestiri fantastice (Editura Shah Publishing din Bucureşti), este adeptul comunicării unor principii şi concepte filosofice extrase din experienţa existenţială şi comunicate prin intermediul ficţiunii. Bogdan Brumă, născut în Botoșani, a absolvit ca șef de promoție Liceul Economic în anul 1995. Olimpic național la filosofie, a continuat studiile la Facultatea de Filosofie din Iași și apoi la Facultatea de Psihologie și Științele Comunicării din București. A fost consilierul personal al ministrului culturii și cultelor, academicianul Răzvan Theodorescu, pe probleme de imagine și comunicare, coordonând activitatea de Relații Publice și Comunicare a Ministerului Culturii. Activitatea desfășurată în această poziție a fost apreciată dovadă fiind decorarea sa cu Ordinul Meritul Cultural de Președintele României.

După anul 2004 a înființat propria firmă de Relații publice și publicitate, acordând în același timp atenție și zonei de dezvoltare personală. Bogdan Brumă a devenit – pe lângă activitatea de bază de specialist în comunicare și psiho-sociologie – instructor de Aikido și coordonatorul unor proiecte culturale speciale. Printre acestea se numără și activitatea sa ca traducător, care s-a concretizat la Editura Herald prin apariția cărților Zen – Poarta autentică, de Koun Yamada, În căutarea ființei, de G.I. Gurdjieff, Realitatea ființei, de Jeanne de Salzmann, Experiența vidului, de Sri Nisargadatta Maharaj, la Editura Mix, iar ca editor a publicat volumele Acționează cu dragoste şi Tulburarea de spectru autist (Herald).

Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, va aborda chestiunea relaţiei dintre religia ca instituţie şi puterea politică în viziunea lui Napoleon Bonaparte.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la istoria literaturii. De aceea, competiţia noastră aduce în prim-plan un mare scriitor francez, autor al romanelor Ciuma şi Străinul, cel care primea în urmă cu 63 de ani, la 17 octombrie 1957, Premiul Nobel pentru literatură.

La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre instituţia Premiului Nobel, făcând referire şi la laureata pentru literatură din acest an, americanca Louise Glück.

În spaţiul rubricii Respiro sportiv îl vom celebra pe câştigătorul din acest an al Roland Garrosului, spaniolul Rafael Nadal.

Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea, Bogdan, foto coperte (arhiva personală), foto Albert Camus (sursa: wikipedia).

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Purtătorul de cuvânt şi interpretată de Ileana Stana-Ionescu şi Alfred Dimitriu.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *