Stiri

Premiul Nobel. Pagini de istorie scrise de primele femei recompensate cu înalta distincţieExact acum 117 ani savanta de origine poloneză stabilită în Franţa, Marie Curie, avea să devină prima femeie din lume laureată a premiului Nobel.

A primit în 1903, alături de soţul ei Pierre Curie şi de fizicianul Henri Bequerell, Premiul Nobel pentru Fizică. Au fost recompensaţi cu înalta distincţie pentru descoperirile făcute în domeniul radioactivităţii.

Marie Curie a fost singura savantă dublă laureată a premiului Nobel în două domenii ştiinţifice diferite, fizică şi chimie.

Pe drumul deschis de Marie Curie a păşit şi scriitoarea Bertha von Suttner, pe 1 decembrie 1905. Avea să fie prima femeie din istorie care a primit premiul Nobel pentru Pace.

A devenit cunoscută odată cu publicarea romanului “Jos armele !” în 1889, prin care condamna militarismul. 

Bertha von Suttner a avut o influenţă puternică asupra lui Alfred Nobel cu care a legat o strânsă legătură de prietenie. În cercul ei de prieteni se mai învârteau Herbert Spencer şi Charles Darwin.

În aceeaşi zi ca Marie Curie, dar la 47 de ani distanţă, doctorul american Ralph Burke a devenit primul laureat de culoare al Premiului Nobel pentru Pace. A primit pe 10 decembrie 1950 premiul, pentru medierea sa din anii 1940 în Israel.

El a fost implicat în formarea Naţiunilor Unite. Totodată, a jucat un rol important în operaţiunile de menţinere a păcii sponsorizate de ONU.

Ralph Bunche a fost distins cu Medalia prezidenţială a libertăţii de către preşedintele SUA, John F. Kennedy.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *