Stiri internationale

Pot folosi coregrafia lui Beyoncé în următoarea mea performanță fără să fiu dat în judecată? + Întrebări despre drepturile altor artiști, cu răspuns


Te-ai întrebat vreodată care sunt drepturile tale ca artist? Nu există un manual clar de consultat – dar suntem aici pentru a vă ajuta. Katarina Feder, vicepreședinte la Societatea pentru drepturile artiștilor, răspunde la tot felul de întrebări cu privire la ce fel de control au – și nu au – artiștii asupra operei lor.

Aveți o întrebare proprie? E-mail [email protected] și poate primi un răspuns într-un articol viitoare.

Ce este DMCA și de ce toată lumea de pe Twitter se enervează de ceea ce îi face lui Twitch? De asemenea, ce este Twitch?

Primim mult de întrebări despre jocurile video aici. Și din motive întemeiate – intersecția jocurilor video și a drepturilor de autor este un domeniu destul de nou și complicat. Să vedem ce putem face din asta.

Pentru cei neinițiați, Twitch este o platformă care transmite în direct oamenii care joacă jocuri video în direct. Imaginile sunt de obicei însoțite de muzică pe care streamerele le accesează prin conturile lor Spotify. (Bip-urile și blocajele lui Mario nu sunt tocmai ceva în care poți glisa Tootsie.) Dacă sună nișă, nu este: în În 2014, Amazon a cumpărat Twitch pentru aproape 1 miliard de dolari.

Oamenii așteaptă la coadă la standul Twitch în timpul conferinței anuale de jocuri video Electronic Entertainment Expo din 14 iunie 2016 din Los Angeles. (FREDERIC J. BROWN / AFP prin Getty Images)

Pe 26 octombrie, un grup de organizații reprezentând drepturile de autor asupra muziciiprintre ei RIAA, Academia de Înregistrări, Music Managers Forum, American Association of Independent Music și SAG-AFTRA– a trimis o scrisoare lui Jeff Bezos și Amazon care pretind încălcări răspândite ale drepturilor de autor. La rândul său, Twitch le-a spus utilizatorilor că „vă emit o singură dată avertisment pentru a vă oferi șansa de a afla mai multe despre legea drepturilor de autor ”înainte de a elimina conținutul ofensator.

După lansarea avertismentului, plângerile de pe Twitter au început să curgă. S-ar putea să nu fie o surpriză faptul că grupurile din industria muzicală, precum cele enumerate mai sus, controlează YouTube de ceva timp. Cu toate acestea, faptul că sunt acum după Twitch implică o interpretare și mai îngustă a încălcării conform Digital Millennium Copyright Act (DMCA), care guvernează o astfel de utilizare.

De ce este important acest lucru pentru artiștii vizuali care citesc această rubrică? Licențele în cauză aici sunt complicate, implicând ambele drepturi de sincronizare și drepturi de utilizare principală care permit redarea unei melodii și apoi a unei înregistrări specifice peste un videoclip. Dacă ați realizat o lucrare video care conține o melodie pop și ați pus-o pe YouTube sau Vimeo, este posibil să primiți același tip de „avertisment unic” lansat de Twitch creatorilor de conținut.

Joe Biden și Kamala Harris (Fotografie de ROBYN BECK / AFP prin Getty Images)

Joe Biden și Kamala Harris (Fotografie de ROBYN BECK / AFP prin Getty Images)

Sunt un designer de modă care a avut norocul să fie invitat la un bal de inaugurare Biden-Harris. Mă gândesc să merg într-o rochie din buletinele de vot – un comentariu la puterea oamenilor. Știu că nu ar trebui să-ți fotografiezi propriul buletin de vot, dar această ținută ar fi în regulă pentru ca paparazzi să poată fotografia?

Este un lucru bun că ai verificat la mine! Nu am vrea ca în acest moment să mai apară procese din Washington. S-ar putea să înscenezi următoarea reconstituire a lui Rudy Giuliani Vărul meu Vinny la o articulație de luat masa numită Mandarin Oriental.

La fiecare alegere, mass-media scoate la iveală povești despre motivul pentru care nu ar trebui să faci poze cu buletinul tău de vot în încercarea de a combate frauda electorală. Dar iată un alt motiv pentru care nu ar trebui să faceți o fotografie: acele bucăți fragile de hârtie care împuternicesc oamenii sunt de fapt protejate prin drepturi de autor.

Majoritatea tehnologiei de vot utilizate în SUA este reglementată de legea proprietății intelectuale ”. Politico scrie. „Asta înseamnă că ecranul tactil pe care ați fi putut să-l atingeți pentru a vota ar putea fi brevetat. Software-ul folosit pentru procesarea votului dvs. ar putea fi protejat prin drepturi de autor. Înainte de a ajunge chiar la cabina de vot, buletinul dvs. de vot a fost probabil conceput pe software protejat prin drepturi de autor. ”

În ceea ce privește dacă ținuta ta ar fi acceptabilă sau nu, este greu de spus. Cand vine vorba de cei patru factori care determină utilizarea corectă, aveți două în favoarea dvs.: împrumutați materiale protejate prin drepturi de autor, care nu sunt deosebit de creative sau imaginative și nu profitați din el direct.

Deci, cred că ești sigur să mergi pentru asta. Mi-e greu să văd Premier Election Solutions dând în judecată un designer bine intenționat pentru un uz personal unic ca acesta. Dacă vă decideți să mergeți pe piața de masă, poate consultați un avocat – și spuneți-ne de unde putem cumpăra unul.

Beyonce la Festivalul Glastonbury de la Worthy Farm, Pilton pe 26 iunie 2011 în Glastonbury, Anglia.  (Fotografie de Samir Hussein / Getty Images)

Beyoncé la Festivalul Glastonbury de la Worthy Farm, Pilton pe 26 iunie 2011 în Glastonbury, Anglia. (Fotografie de Samir Hussein / Getty Images)

Galeria mea va găzdui un spectacol care implică dansatori care execută coregrafia unei anumite doamne Beyoncé Knowles-Carter. E kosher?

Acesta este un alt exemplu de dezvoltare a legii drepturilor de autor. Așa că, la fel ca în cazul întrebării Twitch, aș solicita prudență. Avocații pot fi diavoli atunci când încearcă să stabilească un precedent.

Performanța drepturilor de autor a fost întotdeauna dificilă, deoarece o avertisment major al drepturilor de autor este că lucrarea trebuie să fie „fixat într-un mediu tangibil de exprimare. ” Marina Abramović a transformat chiar această zonă gri în aur conceptual pentru performanțele sale din munca altor persoane Șapte piese ușoare la Guggenheim în 2005.

Dansul este ceva care abia recent a început să fie protejat prin drepturi de autor. Pentru a reveni la (ugh) jocuri video, vă puteți aminti cineva pe nume Backpack Kid și actorul din rolul lui Carlton Prințul din Bel Air dându-i în judecată pe producătorii Fortnite pentru că prezentau dansuri pe care le inventaseră. În timp ce acele cazuri au ajuns la titlu, până acum nu s-au încheiat bine pentru reclamanți, în special din cauza unei decizii a Curții Supreme din 2019 care a subliniat importanța înregistrării drepturilor de autor.

De aici și importanța înregistrării dansului în 2020. JaQuel Knight, care a coregrafiat videoclipul „Single Ladies”, recent a protejat cu succes acel dans, deci poate doriți să vorbiți cu artistul dvs. dacă a ales să îl includă pe acesta în spectacol.

Închei cu un avertisment suplimentar că Carterii par să aibă o relație ciudată cu proprietatea intelectuală atunci când vine vorba de lumea artei. A copiat Bey Bey Pipilotti Rist? S-a apropiat Jay pe nedrept de Marina? Adevărata lecție aici: dacă îți place, atunci ar fi trebuit să-i pui un drept de autor.

Singerul Fee Waybill și chitaristul Bill Spooner cântă live pe scenă cu grupul de rock american The Tubes la Festivalul de muzică Dr. Pepper Central Park de la Wollman Rink din Central Park, New York, 18 iulie 1979. (Foto de Michael Putland / Getty Images)

Singerul Fee Waybill și chitaristul Bill Spooner cântă live pe scenă cu grupul de rock american The Tubes la Festivalul de muzică Dr. Pepper Central Park de la Wollman Rink din Central Park, New York, 18 iulie 1979. (Foto de Michael Putland / Getty Images)

În 1991, compania mea de discuri, GR-RANITE Records din San Francisco, a semnat un contract cu starul rock Bill Spooner. I-am produs al doilea album solo, „Mall to Mars”, și am creat o lucrare originală pentru coperta CD-ului, care descrie o navă spațială care orbitează Pământul. După ce am întâmpinat probleme financiare, am vândut casetele principale unei alte companii în 1992. Am înțeles această vânzare pentru a cuprinde cele 10 melodii de pe album, fără nicio mențiune despre arta albumului.

Avans rapid până în 2020: Compania care a cumpărat masterul a descoperit servicii de streaming, iar proprietarul său mi-a cerut o imagine de înaltă rezoluție a copertei mele pentru a o include online. Am trimis prin posta negativele originale de separare a culorilor cu o notă că păstrez drepturile de autor asupra operei mele.

Întrebarea mea: dacă am vândut casetele principale, implică cumva acest lucru și drepturile mele de autor asupra copertă au fost transferate?

Orice fan al muzicii, de la Beatles până la Bad Bunny, vă poate spune cât de importantă este arta albumului. Este o artă în sine, separată de muzica pe care o însoțește. Spotify avertizează împotriva persoanelor care folosesc opere de artă protejate prin drepturi de autor în playlisturile lor, deci vă puteți imagina cât de stricte trebuie să fie când vine vorba de albume reale.

După cum sa menționat mai devreme, drepturile de autor pentru operele de artă fixe revin creatorului, dar este, de asemenea, ceva care poate fi vândut sau transferat, ceea ce este uneori cazul când vine vorba de arta albumului.

Steve Harvey, Frank Stefanko, și Herbert W. Worthington sunt, fără îndoială, fotografi talentați, dar probabil că casele de discuri au achiziționat licențele pentru drepturile de autor pentru fotografiile pe care le-au folosit În afara zidului, Întuneric la margine din oras și Zvonuri, respectiv, în contracte de muncă cu angajare semnate de fotografi.

Există, totuși, artiști care resping astfel de contracte și insistă să își păstreze drepturile de autor. Un exemplu grozav, ca întotdeauna, este Andy Warhol. Drepturile de autor pentru acele coperte virile pentru care a conceput Degete lipicioase iar debutul omonim al lui Velvet Underground & Nico aparține în continuare fundației sale.

Cu toate acestea, cazul dvs. este destul de diferit, în sensul că ați fost atât proprietarul casei de discuri, cât și artistul copertă. Dacă ați vândut doar casetele principale, fără niciun fel de contract cu privire la copertă, atunci dreptul de autor al acelei arte vă aparține în continuare.

Deci, felicitări! Dacă ar trebui să explorați alte proiecte monetare care implică proiectul „Mall to Mars”, ați putea sugera să aruncați conceptul către Elon Musk? Sună ca un fel de lucru pe care l-ar putea obține în urmă.

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *