Stiri

Pictură murală stradală de peste 300 de metri, realizată la Târgu Mureş de IRLO


Cunoscutul artist Laurenţiu Alexandrescu, care semnează sub pseudonimul IRLO, va realiza o pictură murală stradală de peste 300 de metri, pe zidul de pe strada Cutezanţei, care poartă denumirea “Matamorfoze”, în cadrul unui proiect iniţiat şi implementat de 3g HUB (Teatru 3G), co-finanţat de Municipiul Târgu Mureş.

“Prin Metamorfoze aducem arta contemporană în spaţiul urban cotidian al oraşului nostru. Anul acesta, Laurenţiu Alexandrescu, cunoscut sub pseudonimul IRLO, va realiza o pictură murală pe zidul de la intersecţia străzilor Cutezanţei şi Înfrăţirii. IRLO este un artist vizual recunoscut şi apreciat la nivel internaţional. Lucrarea va avea o lungime de peste 300 de metri şi va fi, la momentul finalizării, unul dintre cele mai lungi murale, neîntrerupte, din România. IRLO deţine deja două recorduri în România: cea mai mare pictură murală din ţară, realizată anul trecut în Timişoara, şi cea mai mare pictură murală dintr-un centru istoric din România, în Braşov, în acelaşi an”, a anunţat echipa 3g HUB, într-un comunicat de presă.

Potrivit 3g HUB, stilul artistului este cunoscut în special în raport cu mişcarea lowbrow, comics şi graffiti, dar şi datorită variaţiunilor de teme pop suprarealiste şi fantasy.

“În lucrările lui, personajele supranaturale se îmbină de fiecare dată cu teme mistice, uneori sub forma unor satire sau ironii controversate. Dialogul aparent repetitiv al personajelor sale reprezintă deseori înălţarea, trezirea conştiinţei, o transformare ludică a sacrului evidenţiată de contraste. De asemenea, este extraordinar faptul că în lucrările sale, care ajung la dimensiuni monumentale, subiectele abordate sunt tratate cu subtilitate”, se mai arată în comunicat.

Artistul susţine că iar pictura stradală de la Târgu Mureş se adaptează la realităţile istorice locale.

“Lucrarea din Târgu Mureş porneşte de la relaţia istorică îndelungată, neîntreruptă dintre etnii care au creat o Transilvanie multietnică. Această convieţuire istorică duce la confecţionarea unei imagini la graniţa dintre subiectiv şi obiectiv, care depăşeşte interpretările deformate, precum clişeele anti-etnice şi stereotipurile negative. Lucrarea va conţine o serie de portrete ale personalităţilor şi simboluri specifice bagajului identitar româno-maghiar, deci o ilustrare a universului simbolic paralel, care reprezintă patrimoniul cultural comun, colectiv”, susţine ILRO

3g HUB a precizat că prima ediţie a proiectului de artă stradală Metamorfoze s-a desfăşurat în 2018, la Târgu Mureş, ocazie cu care au fost realizate cinci sculpturi din materiale reciclabile – amplasate în zone diferite ale oraşului, o pictură murală – în cartierul Unirii, şi o bancă mozaicată care poate fi admirată în Piaţa Teatrului.

Artiştii implicaţi în proiect au fost Sorina Mihalache, Andrei Atomei (The Plant Art), Ruxandra Spătaru şi Iulian Moldovan.

“Arta stradală comentează fenomene sociale şi are o conexiune directă cu oamenii şi spaţiul în care este realizată, educă simţul estetic al societăţii, reprezintă o atracţie turistică şi pune în valoare spaţiul public. Prin Metamorfoze ne dorim să contribuim la regenerarea Târgu Mureşului şi la transformarea acestuia într-un centru urban iubit şi admirat deopotrivă de rezidenţi şi de vizitatori”, se mai arată în comunicat.

3g HUB a arătat că IRLO a pictat pe avioane, locomotive, vagoane, tramvaie, buldozere, tractoare, maşini, dar în special pe pereţi de mari dimensiuni şi deţine două recorduri în România: cea mai mare murală din ţară, în Timişoara, prin FISART şi TM2021 realizată în 2019 şi cea mai mare murală dintr-un centru istoric în România, în Braşov, în acelaşi an.

“A avut proiecte în străinătate (Norvegia, Albania, Germania) şi în România în majoritatea marilor oraşe, dar şi expoziţii personale sau de grup, festivaluri de arte şi muzică. Dintre lucrările mai cunoscute, amintim expoziţia de la ICR New York, Freedom for lazy people, 2008. IRLO a studiat Arte în liceu, în Arad, iar apoi şi-a continuat studiile la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara. A început să deseneze în 1997, ca membru al culturii graffiti din oraşul natal, Bistriţa. În Arad a iniţiat AKAcrew, unul dintre primele crew-uri de graffiti din România, precum şi Deja22, un grup de street-art. Cu un stil de viaţă nomad, a continuat să călătorească şi să locuiască în diverse oraşe din România, revenind în Bucureşti unde locuieşte şi lucrează ca pictor şi muralist”, mai precizează 3g HUB. AGERPRES/(AS – autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *