Stiri internationale

Piața gri: de ce picturile de milioane de dolari ale lui Winston Churchill ar trebui să-i facă pe boomeri să se gândească de două ori la colecționarii tineri (și alte informații)


În fiecare luni dimineață, Artnet News vă aduce Piața Gri. Coloana decodifică povești importante din săptămâna precedentă – și oferă o perspectivă de neegalat asupra funcționării interioare a industriei de artă în acest proces.

Săptămâna aceasta, amintim că diferența dintre generațiile de artă și piață nu este atât de mare pe cât mulți le place să creadă …

VOM LUPTA ÎN SALĂ, VOI LUPTĂ CU MĂDURILE

Luni trecute, trei pânze ale regretatului prim-ministru britanic și pictor de agrement Winston Churchill vândut pentru o sumă combinată de 15,7 milioane de dolari la vânzarea de seară Christie’s Modern British Art. După ani în care Boomers i-a certat pe cumpărătorii mai tineri pentru perpetuarea succesului la licitație a unor artiști precum KAWS și Banksy, prețurile plătite pentru munca lui Churchill demonstrează că faima extracurriculară poate seduce cumpărătorii „experimentați” în umflarea valorii unui artist la fel de lipsită de sens ca și juniorii lor.

Printre trio-ul de picturi Churchill care s-au schimbat mâinile la casă săptămâna trecută, cel mai aprins a fost urmărit Turnul Moscheii Koutoubia (1943), un peisaj în nuanțe pastelate care descrie cea mai mare casă de cult islamic din Maroc. Oferită inițial președintelui Franklin D. Roosevelt după o întâlnire esențială de război între liderii aliați din Casablanca, lucrarea a aterizat ulterior în colecția actorului și regizorului Angelina Jolie, care a consemnat-o în anii lui Christie după ce (poate) a primit-o cadou de la pe atunci Brad Pitt.

Sir Winston Churchill, Turnul Moscheii Koutoubia(1943). © Christie’s Images Limited 2021.

Potrivit colegei mele Naomi Rea, „Proveniența istorică și conexiunea Hollywood-ului foarte atrăgată au atras licitații aprinse de la 10 părți diferite, care au scăpat-o timp de nouă minute înainte [Tower of the Koutoubia Mosque] a doborât 7 milioane de lire sterline (9,7 milioane de dolari), de aproape trei ori mai mare decât estimarea sa ridicată pentru prevânzare. ” Primele au ridicat prețul final la 8,3 milioane de lire sterline (11,6 milioane de dolari), un nou record de licitații pentru Churchill.

Celelalte două peisaje disponibile ale primului ministru au triplat fiecare dintre cele mai aspre așteptări ale lui Christie: Scena la Marrakech (1935) s-a vândut cu 1,9 milioane de lire sterline (2,6 milioane de dolari) și Curtea Bisericii Sf. Pavel (1927) a ajuns la 1,1 milioane de lire sterline (1,5 milioane de dolari). Melanie Gerlis a raportat în Timpuri financiare că toate cele trei picturi Churchill au fost achiziționate de același ofertant de telefon; Observă Rea acest învingător anonim licita prin intermediul specialistului belgian Olivier Camu, deși președintele global al Christie, Jussi Pylkkänen, a „spus că cumpărătorul nu este belgian”.

Văzând acele prețuri finale puternice, alături de estimările lor de prevânzare considerabil mai slabe, ne dă cu siguranță o dovadă că nimeni nu a văzut cu adevărat această performanță venind din picturile lui Churchill. Dar încă nu putem înțelege cât de scandalos a fost succesul lor – sau ce ar trebui să ne îndepărtăm – până când ne retragem de la vânzările de seară de luni trecute și vom avea o imagine mai lungă asupra istoricului licitațiilor.

Președintele Franklin D. Roosevelt și prim-ministrul Winston Churchill discută pe peluza vilei președintelui în timpul conferinței de la Casablanca.  Bettmann / Colaborator prin intermediul Getty Images.

Președintele Franklin D. Roosevelt și prim-ministrul Winston Churchill discută pe peluza vilei președintelui în timpul conferinței de la Casablanca. Bettmann / Colaborator prin intermediul Getty Images.

„TOȚI AU ZIUA LUI, ȘI UNELE ZILE AU DURAT MAI mult decât altele”

Să începem prin a compara Turnul Moscheii Koutoubia la cele mai prețioase lucrări vândute în genuri în 2020. De când s-a născut Churchill în 1874, sistemul de clasificare a bazei de date Artnet Price l-ar plasa în categoria Impressionist & Modern (care acoperă artiștii născuți din 1821 până în 1910). Recorderul lui Churchill, de 11,6 milioane de dolari, nu poate concura cu cele 10 piese cele mai bine vândute acolo, toate fiind de cel puțin 25,9 milioane de dolari, inclusiv taxele anul trecut.

In orice caz, Turnul Moscheii Koutoubia a eclipsat cu ușurință cea mai scumpă lucrare vândută la licitație în categoria noastră ultra-contemporană (formată din artiști născuți în sau după 1975): 7,1 milioane de dolari a lui Adrian Ghenie Ochi fără capac (2016).

Dacă ne comparăm cu genul contemporan (artiști născuți din 1945 până în 1974), Churchill’s Turn s-a ridicat peste cea de-a opta cea mai vândută lucrare din 2020, cea a lui Jean Michel-Basquiat Portretul lui A-One AKA King (1982), care a adus 11,5 milioane de dolari.

De asemenea a depășit toate lucrările vechilor maeștri europeni, cu excepția a trei, tranzacționate public anul trecut, ajungând la doar 11,7 milioane de dolari plătiți pentru opera lui Andrea Mantegna Triumful Alexandriei.

Deci, blitz-ul Churchill al graficelor de licitație este o anomalie istorică? Da și nu.

Se pare că operele de artă ale prim-ministrului au generat la licitație peste 187.000 de dolari în toate, cu excepția a doi ani din 1998. Au crescut peste 1 milion de dolari în vânzări anuale de 12 ori din 2005, inclusiv aproape 17,3 milioane de dolari doar în 2014. După focurile de artificii de luni trecute de la Christie’s, Churchill este acum responsabil pentru mai mult de 61 de milioane de dolari în vânzări de artă la licitație în mai puțin de un sfert de secol.

Aceste rezultate mă încântă. De ce? Deoarece spectacolul plin de viață al lui Churchill sub ciocan nu are aproape nimic de-a face cu meritul artistic și aproape tot ce are de-a face cu exact genul de activitate hipebeastă băută de marcă pe care bogăția paternalistă, străveche îi place să-i acuze pe cumpărătorii mai tineri că sunt victime. Se întâmplă ca rolurile generaționale să fie inversate.

© Artnet Price Database 2020.

© Baza de date cu prețuri Artnet 2021.

„CE ESTE ADECVAREA? ADECVAREA NU ESTE DELOC STANDARD ”

Nu cred că ar fi corect să respingem picturile lui Churchill doar pentru că a fost politician de meserie. (Cu siguranță, asta nu i-a împiedicat pe criticii respectați să plouă coronițe de lauri fost președinte devenit portretist George W. Bush.) Cu toate acestea, singurele instituții care au expus vreodată opera lui Churchill par a fi muzee universitare și societăți istorice. De fapt, răspunsul instituției curatoriale la opera omului de stat a fost de-a dreptul sălbatic uneori,În conformitate cu Societatea internațională Churchill:

În 1958, asistentul director al Institutului Pittsburgh Carnegie a refuzat ocazia de a expune pictura lui Churchill, făcând referire la unul dintre celelalte „hobby-uri” ale sale: „Înțeleg că și Churchill este un zid zidar grozav, dar nimeni nu expune cărămizi în acest sezon”. Directorul Institutului de Artă din Chicago a fost mai brusc: „Avem anumite standarde profesionale”.

Churchill însuși pare să fi fost de acord cu această perspectivă, cel puțin până la un anumit punct. International Churchill Society remarcă faptul că omonimul său „a insistat întotdeauna că a pictat pentru plăcere” și „a fost dornic ca arta sa să nu fie privită ca„ ambițioasă ”și evaluată ca și cum ar fi fost așa”.

Nici nu pare că a fost doar o falsă modestie prezentată publicului. A povestit strănepotul lui Churchill, Duncan Sandys Arta în 2018, „A făcut-o pentru distracție; nu și-a luat foarte serios tablourile. ”

Deci, mai degrabă decât viziunea creativă sau abilitatea tehnică, este sigur să concluzionăm că valoarea picturilor lui Churchill derivă din statutul lor de memorabilia personală a unui om de stat venerat teribile politici coloniale față de India tind să fie neglijate în mod nejustificat).

Sir Winston Churchill, <i> Scena la Marrakech </i> (1935).  © Christie’s Images Limited 2021.” width=”1024″ height=”661″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/03/LOT-03-Sir-Winston-Churchill-OM-A-Scene-at-Marrakech-1024×661.jpg 1024w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/03/LOT-03-Sir-Winston-Churchill-OM-A-Scene-at-Marrakech-300×194.jpg 300w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/03/LOT-03-Sir-Winston-Churchill-OM-A-Scene-at-Marrakech-50×32.jpg 50w” sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”/></p>
<p class=Sir Winston Churchill, Scena la Marrakech(1935). © Christie’s Images Limited 2021.

În special, o porțiune extraordinară a moștenirii sale este mizată în rolul său esențial în victoria Puterilor Aliate în al doilea război mondial.—Un conflict pe care o coaliție internațională de Boomers îl continuă să implice atât de neîncetat suveniruri comercializabile, cinematografic/literar sursă de materiale și analize analogice pentru aparent fiecare situatie în viața modernă că funcționează practic ca Universul lor Marvel.

(În legătură cu asta: Dacă cumpărătorul celor trei Churchill de la Christie’s luni trecută nu este un bărbat alb cu vârsta de peste 50 de ani, promit că, pentru tot primul an după ce am reușit să mă vaccinez, îmi voi părăsi apartamentul doar purtând discheta pantofi roșii ai unui clovn de circ.)

Fără îndoială, licitația pentru Churchill Turnul Moscheii Koutoubia a primit un plus în plus de proprietatea Angelinei Jolie asupra picturii. Dar performanța sa constantă la licitație timp de aproape 25 de ani demonstrează că vedeta politică poate fi la fel de puternică în explozia percepțiilor de valoare artistică ca și cultura pop sau social media vedetă. Depinde doar de public. Toți ne-ar face bine să ne menținem acest gând ori de câte ori piața se aruncă într-o nouă frenezie – anul acesta, anul viitor și câți ani ne-au mai rămas.

[Artnet News]

Gata pentru săptămâna asta. „Până data viitoare, amintiți-vă: nu suntem atât de diferiți unii de alții, mai ales atunci când ne dorim cel mai mult să fim.

Urma Știri Artnet pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *