International

PE SCURT – Suplimentul de cultură


Cartea cea mai romantică

Jurnalul lui Bridget Jones este cel mai popular roman romantic din ultimii 60 de ani, rezultă dintr-un sondaj realizat de Romantic Novelist’s Association. Pentru primul loc în acest clasament realizat pe baza răspunsurilor date de membrii asociației și cititori s-au confruntat romanul lui Helen Fielding și concurentul Riders, roman de Jilly Cooper. Printre alți con­curenți, recompensați și ei de-a lungul anilor, s-au numărat cărți precum Frederica de Georgette Heyer, Pasărea spin de Colleen McCullough, P.S. I Love You de Cecelia Ahern sau Me Before You de Jojo Moyes.

 

 Trei actori populari, trei decese

Trei vedete ale producțiilor populare mai ales pentru publicul „geek“ au încetat din viață în ultima perioadă. Britanicul Dave Prowse, cel care l-a interpretat fizic pe Darth Vader în trilogia Războiul stelelor, s-a stins la vârsta de 85 de ani, plâns de milioane de fani, dar și de colegii săi de producție, în frunte cu regizorul George Lucas.

Pe 27 noiembrie, în Italia, înceta din viață, la vârsta de 70 de ani, actrița și scenarista Daria Nicolodi, mama actriței Asia Argento și fosta soție și colaboratoare a lui Dario Argento, regizorul-vedetă al filmelor horror giallo. Daria a jucat în câteva dintre cele mai cunoscute filme ale soțului ei (Profondo rosso, Inferno, Tenebre, Phenomena sau Opera) și a scris în colaborare cu el scenariul celebrului Suspiria (1977).

În fine, pe 1 decembrie, s-a stins din viață, la 73 de ani, actorul australian Hugh Keays-Byrne, a cărui celebritate internațională se datorează faptului că a jucat rolul personajului negativ în două dintre episoadele seriei Mad Max, cel al lui Toecutter în primul film din serie (1979) și cel al lui Immortan Joe în Mad Max: Fury Road.

 

Salvați casa lui Tolkien

Mai multe vedete care au jucat în trilogia Stăpânul inelelor își unesc forțele pentru a salva casa din Oxford, de pe strada Northmoor Road, nr. 20, unde J.R.R. Tolkien a scris celebrele romane Hobbitul și Stăpânul inelelor. Casa va fi scoasă la vânzare de o firmă de imobiliare. Dar actorii Sir Ian McKellen (interpretul lui Gandalf) și John Rhys-Davies (Gimli) au pornit o campanie de crowdfunding al cărui scop este de a strânge suma de 6 milioane de dolari pentru a cumpăra casa și a o transforma într-un centru literar în onoarea lui Tolkien. Lor li s-a alăturat și actorul Martin Freeman, interpretul lui Bilbo în trilogia Hobbitul, și Annie Lennox, a cărei piesă Into the West apare pe coloana sonoră a filmului Întoarcerea regelui.

 

Cine te adoarme mai bine

Un nou studiu realizat pe baza răspunsurilor primite de la 12.000 de participanți au determinat cei mai soporifici compozitori clasici. Din studiul realizat de Zepp în colaborare cu Societatea Mondială a somnului, reiese că melodiile care au șansa cea mai mare să vă liniștească și să vă adoarmă sunt Sonata lunii, nr. 14, de Beethoven și Nocturna nr. 2 în mi bemol de Chopin, care sunt chiar recomandate pentru a vă oferi șansa unui somn liniștit.

 

Scala virtuală

În fața coronavirusului chinezesc, Scala din Milano pregătește pe 7 decembrie un uriaș spectacol virtual cu scopul de „a revedea stelele“. Va fi o serată excepțională de muzică și dans, fără public, dar transmisă live la TV, la care vor participa „24 dintre vocile extraordinare ale epocii noastre“, prezente la Milano pentru „a dovedi solidaritatea cu un teatru la fel de afectat de pandemie ca toate celelalte instituții de cultură“. Printre vedetele care participă la spectacol se numără Plácido Domingo și Roberto Alagna.

 

Al patrulea Naș?

Acum, că filmul Nașul III se pre­gătește de relansare într-o versiu­ne remontată, mai aproape de in­tenția inițială a regizorului Francis Ford Coppola, marea întrebare este dacă va urma și un al patrulea episod din serie. Actorul Andy Garcia, una dintre vedetele din Nașul III, este pregătit să joace și să realizeze un posibil Nașul IV. Posibilitatea acestui film a fost discutată încă din 1989, când Coppola vedea încă un episod în care eroul principal să fie jucat de Andy Garcia (care devine naș al clanului Corleone) și în care să apară și Robert De Niro și Leonardo DiCaprio. „Eu sunt pregătit oricând să fac acest film, depinde doar de Francis Ford Coppola. Îi sunt dator să îl ascult, am doar nevoie de binecuvântarea lui“, a declarat Andy Garcia.

 

Un serial longeviv

Marți, postul CBS a transmis episodul cu numărul 12.000 din interminabilul, dar popularul soap opera american Tânăr și neliniștit. Lansat în 1973, The Young and the Restless este una dintre cele mai longevive serii din istoria televiziunii și, în același timp, unul dintre serialele care au dominat decenii la rând topurile de au­diențe – în SUA, abia în martie a căzut de pe primul loc din clasament.

Când a fost creat, în 1973, sub titlul inițial de The Innocent Years, creatorii William J. Bell și Lee Phillip Bell au realizat că „America și-a pierdut inocența“ și că trebuie ales un alt titlu, care să „reflecte tinerii și atmosfera anilor 70“. După 47 de ani, Tânăr și neliniștit este încă în plină forță, iar CBS tocmai a comandat noi sezoane, până în 2024. „Tânăr și neliniștit este cel mai popular soap de peste trei decenii. Ultima oară când un alt serial era mai popular decât acesta, Reagan era încă președinte, iar Zidul Berlinului încă exista“, explică Kelly Kahl, președintele CBS Entertainment.

Și, totuși, Tânăr și neliniștit nu este cel mai longeviv serial din istorie. Acesta pare a fi Unser Sand­männchen, o emisiune animată din Germania, pentru copii, care are 22.000 de episoade și există din 1959. Urmează, în topul lon­gevității, soap-urile americane Guiding Light (15.762 – a încetat în 2009), General Hospital (14.557 de episoade, lansat în 1963) și Days of Our Lives (13.927 de episoade, lansat în 1965).

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *