International

PE SCURT – Suplimentul de cultură


Nouă decenii de Kirk

Actorul american William Shatner a serbat în martie împlinirea vârstei de 90 de ani, în timp ce promova noul lui film, Senior Moment, și se pregătește să serbeze în vară alături de fanii serialului Star Trek, la o expoziție în New York. Shatner, care a devenit celebru pentru rolul căpitanului Kirk în prima serie din Star Trek, re­cunoaște că nu a văzut serialul. „Nu m-am uitat niciodată la Star Trek“, spune actorul. „Sunt multe episoade pe care nu le cunosc. Și sunt filme din serie pe care nu le știu. Am regizat al cincilea film, am fost silit să îl văd. Dar a fost dureros pentru mine, fiindcă nu îmi place cum arăt și ce fac pe ecran.“

 

Gloanțe made in Lemmy

La câțiva ani de la moartea celebrului Lemmy Killmister de la Motörhead, conform ultimelor dorințe ale acestuia, cenușa lui a fost pusă în mai multe gloanțe care vor fi înmânate celor mai buni prieteni ai lui. Doi dintre aceștia au primit deja primele gloanțe: Riki Rachtman, fost prezentator al MTV, și Whitfield Crane, vocalistul formației Ugly Kid Joe.

 

Colaborări

Chitaristul Carlos Santana a anunțat că pandemia de COVID i-a permis să se izoleze și să lucreze și astfel, în ultimul an, aproape a terminat trei noi albume. Pe unul dintre acestea, numit Blessing and Miracles, Santana îl are ca invitat pe Kirk Hammett, chitaristul formației Metallica, alături de care mai apar doi muzicieni celebri, Steve Winwood și vocalistul formației Living Colour, Corey Glover.

 

Orban și muzica populară

Guvernul controversatului premier maghiar Viktor Orban are o idee care îi cam îngrijorează pe muzicieni: să finanțeze muzica pop. Planul este ca guvernul să ofere suma de 62 de milioane de euro pentru descoperirea și formarea de talente, pentru finan­țarea creațiilor muzicale și a­chi­­ziția de echipamente. Scopul? „Încurajarea producțiilor pop și rock maghiare de calitate care să devină un ciment al identității na­țio­nale“, explică comisarul pentru Cultură Szilárd Demeter, un scriitor în vârstă de 44 de ani. „Identitatea noastră națională a slăbit și trebuie restaurată. În războiul cultural feroce care se duce acum, ches­tiunea este de a vedea dacă va mai exista peste 100 de ani“, spune acesta. Mulți muzicieni unguri se tem însă că planul guvernului Orban înseamnă îndoctrinare și reducerea la tăcere a multor artiști.

 

Keanu, BRZRKR pe Netflix

La 56 de ani, Keanu Reeves este în culmea succesului. Recent, el a devenit autor BD după ce a scris scenariul unei serii în 12 volume numită BRZRKR. Cum seria s-a bucurat de un mare succes imediat după lansare, Netflix i-a oferit lui Keanu Reeves posibilitatea de a adapta banda desenată sub formă de film, dar și sub formă de serial anime. BRZRKR este o poveste despre un războinic nemuritor (care seamănă leit cu Reeves) și despre luptele acestuia de-a lungul secolelor.

 

Casa lui Tolkien nu va fi salvată

Campania pentru a transforma în muzeu casa din North Oxford în care a scris Hobbitul și Săpânul inelelor a eșuat, în ciuda sus­ținerii actorilor Martin Freeman și Ian McKellen. Participanții nu au reu­șit să strângă decât 1 milion din cele 5 necesare pentru achi­ziția ei, după ce a fost scoasă la vânzare. Cu acești bani, se speră, se va putea înființa un centru literar în Oxford.

 

Cronica neagră

Bertrand Tavernier (79 de ani) – figură marcantă a cinematografiei („Nașul cinemaului francez“ – „Le Figaro“) care a debutat în rol de critic și a trecut apoi, la începutul anilor ’70, în spatele camerei cu un film, Le juge et l’assassin, ce a luat Ursul de argint la Berlin. A avut o lungă colaborare cu actorul Philippe Noiret și a câștigat numeroase premii de-a lungul întregii cariere.

George Segal (87 de ani) – actor american, celebru pentru rolul din Cui i-e frică de Virginia Woolf, care i-a adus o nominalizare la Oscar în 1967, dar și pentru rolurile din King Rat (1965), Ship of Fools (1965), Where’s Poppa? (1970) sau din serialul The Gold­bergs.

Jessica Walter (80 de ani) – actriță americană cunoscută din zeci de producții precum Play Misty for Me (1971), Arrested Development sau Amy Prentiss, care i-a adus un premiu Emmy.

Nawal al-Saadawi (89 de ani) – scriitoare, medic și cunoscută activistă feministă egipteană, militantă pentru emanciparea femeilor în lumea arabă, multă vreme o țintă a grupurilor fundamentaliste religioase.

George Rieu (87 de ani) – jurnalist și scenarist de bandă dese­nată, fost redactor-șef al săptă­mâ- nalului „Pif Gadget“ în perioada în care această revistă a devenit una dintre cele mai importante publicații pentru cei tineri din Europa.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *