International

PE SCURT


COVID-19: hecatomba culturală

Un studiu publicat de Ernst & Young Global Limited, unul dintre cele mai importante cabinete de audit financiar din lume, estimează că sectorul cultural a pierdut, în 2020, în Europa, „în jur de 31% din cifra de afaceri“ în urma epidemiei de COVID-19. Soluția evidentă pentru această problemă este de a veni în ajutorul sectorului, „un element important al economiei“, să își revină. „Industriile culturale și creative trebuie luate în calcul în strategia economică de relansare globală. Investițiile în sectorul cultural sunt parte a soluției“, explică Jean-Noël Tronc, director general al Societății Autorilor, Compozitorilor și Editorilor Muzicali din Franța.

Un alt studiu arată că industriile culturale și creative au reprezentat înainte de epidemie un sector cu mare greutate în economia Uniunii Europene, cu venituri estimate de 643 de miliarde de euro, reprezentând 4,4% din PIB-ul UE, adică „o contribuție economică superioară celei a teleco­munica­țiilor, înaltelor tehnologii, a industriei farmaceutice sau a industriei auto“.

Studiul EY insistă că sectorul cultural european a suferit pierderi mai mari decât alte sectoare economice, spectacolele live și industria muzicală fiind cele mai afectate. De asemenea, acest tablou sumbru va continua, „consecințele economice prelungindu-se și în 2021“. Jean-Noël Tronc se teme că 2021 va fi un „annus horribilis bis“. El dă drept exemplu anularea, în acest an, a festivalului muzical de la Glastonbury (foto), care ar reprezenta „un prim semnal extrem de îngrijorător“. „Există riscul unui efect de domino, fiindcă acest festival permite articularea turneelor europene a artiștilor internațio­nali. Un număr mare de actanți culturali riscă să nu își mai revină după un nou an ca cel care s-a terminat“, avertizează Jean-Noël Tronc.

 

Rio fără carnaval

Primarul orașului Rio de Janeiro, Eduardo Paes, a anunțat că municipalitatea metropolei braziliene va renunța să organizeze ediția din 2021 a celebrului carnaval, ca urmare a revenirii pandemiei de COVID-19. „Abia în 2022, când toți vom fi vaccinați, vom putea să celebrăm viața și cultura cu toată intensitatea“, spune Eduardo Paes, care anunță și ajutoare financiare pentru toți cei care lucrează la organizarea carnavalului.

 

Fanii zombi și stresul

Un studiu americano-danez arată că fanii filmelor apocaliptice, mai ales cele cu zombi precum serialul The Walking Dead, știu să gestioneze mai bine stresul și să controleze instinctele de supraviețuire decât cei care preferă alte tipuri de producții. „Ficțiunea nu este un mod oarecare de a petrece timpul. Reprezintă și o modalitate de a imagina realități simulate care să ne pregătească inconștient pentru provocări viitoare“, spune unul dintre autorii studiului, John John­son, psiholog și profesor la Universitatea Pennsylvania.

 

De la Ragnar la Fitzgerald

Scenaristul american Michael Hirst, creatorul serialului Vikingii, lucrează la o nouă adaptare a romanului Marele Gatsby al lui F. Scott Fitzgerald sub forma unei miniserii TV care, după primele declarații, va fi adaptată gustului zilei. „Astăzi, când America încearcă să se reinventeze, e momentul ideal pentru o nouă privire asupra acestei povești atemporale, pentru a explora aceste personaje celebre prin prisma modernă a genului, cea a culorii pielii și a orientării sexuale“, se arată în comunicatul de presă. Între timp, noul serial al lui Hirst, Vikings: Valhalla, se pregă­tește de debut, în cursul acestui an.

 

Harry Potter în serie

Studiourile Warner Bros. negociază în prezent cu J.K. Rowling pentru a extinde universul seriei Harry Potter în streaming, pe HBO GO. Deși nu au fost făcute publice detalii despre planurile Warner, este posibil ca universul creat de Rowling să fie transformat, probabil, în mai multe proiecte TV care să creeze un soi de multivers a la Marvel. Faptul a atras imediat critici furibunde față de HBO din partea activiștilor de stânga din mass-media americană, care acuză postul că îi oferă o platformă lui J.K. Rowling, detestată de aceștia pentru presupusa ei atitudine „anti-trans“.

 

Cronica neagră

Au încetat din viață în ultima perioadă:

♦ Cloris Leachman (94 de ani), recompensată cu un Oscar și opt premii Emmy, cunoscută pentru colaborarea cu Mel Brooks în anii ’70 și rolurile din serialele Promised Land și Malcolm in the Middle.

♦ Gunnel Lindblom (89 de ani), actriță suedeză descoperită de Ing­mar Bergman, care a distribuit-o în mai multe dintre filmele sale, precum A șaptea pecete sau Sce­ne din viața conjugală.

♦ Larry King (87 de ani), figură marcantă a televiziunii americane, realizator vreme de 25 de ani a emisiunii Larry King Live.

♦ Lars Noren (76 de ani), dramaturg și poet suedez.

♦ Arik Brauer (92 de ani), artist reprezentant al școlii vieneze de realism fantastic.

♦ Mira Furlan (65 de ani), actriță croată lansată în filmul Tata în călătorie de afaceri (1985) de Emir Kusturica și cunoscută din seriale Lost și Babylon 5.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *