International

PE SCURT


O avere pentru un jpg

Este, probabil, o revoluție: la casa de licitații Christie’s o operă digitală a fost achiziționată pentru suma de 70 de milioane de dolari. Este o imagine digitală creată de artistul american Beeple numită Everyday: the First 5.000 days, a cărei vânzare, pentru suma de 69,3 milioane de dolari, a propulsat-o pe locul trei în clasamentul celor mai scumpe creații ale unor artiști în viață, după Portrait of an Artist de David Hockney și Rabbit de Jeff Koons. „Asistăm la începutul unui nou capitol în istoria artei, arta digitală“, a comentat Beeple, care în realitate se nu­mește Mike Winkelmann și are 39 de ani. Această licitație confirmă succesul unei noi metode de autentificare digitală utilizând tehnologia „blockchain“, prezentată drept un remediu miracol pentru depistarea copiilor. Această metodă permite comercializarea operelor digitale sub forma de NFT („non-fungible token“) care ar da, cel puțin teoretic, fiecărui obiect artistic virtual un certificat inviolabil de autenticitate. Everyday este practic o imagine în format jpg care prezintă un colaj cu toate imaginile pe care Beeple le-a postat online, zilnic, din 2007 încoace.

 

Muzeu vs. supermarket

Un studiu realizat de profesorul Martin Kriegler de la Universitatea Tehnică din Berlin și de inginerul Anne Hartmann dovedește că un muzeu este mult mai puțin periculos din punct de vedere al infestării cu COVID decât o școală sau un supermarket. La fel, arată acest studiu, locuri precum săli de spectacole sau cinematografe sunt prin­tre cele mai puțin riscante spații publice. O explicație, cred autorii studiului, ar fi că în astfel de locuri publicul vorbește foarte puțin și în șoaptă și că măsurile de distanțare socială pot fi mai ușor aplicate.

 

Pasionantele culise ale Nașului

Capodopera lui Francis Ford Coppola, Nașul, a avut parte de un turnaj dificil, mai ales din cauza re­­lației conflictuale dintre cunoscutul regizor și producătorul Robert Evans. Ceea ce face ca acest episod din istoria cinematografului să inspire două proiecte de filme. Primul dintre acestea este The Offer, realizat de studiourile Pa­ramount (care au produs Na­șul), o serie TV scrisă și regizată de Michael Tolkin. Al doilea proiect este un lungmetraj bazat pe un sce­nariu mai vechi, Francis and the Godfather, care este acum reluat de regizorul Barry Levinson, cu Oscar Isaac în rolul lui Copoola și Jake Gyllenhaal în cel al lui Evans.

 

De la o catedrală la alta

Scriitorul galez Ken Follet a hotărât să ofere toate drepturile de autor primite pentru cartea sa despre incendiul catedralei No­tre-Dame, însumând 148.000 de euro, pentru restaurarea unei alte catedrale, Saint-Samson de Dol-de-Bretagne, unul dintre pu­ținele edificii religioase din Bretania care mai conțin vitralii realizate în secolul al XIII-lea și elemente arhitectonice originale.

„N-am vrut să profit de pe urma incendiului de la Notre-Dame. Și, pe de altă parte, aceste clădiri străvechi mi-au oferit o enormă plăcere vreme de ani de zile. Ele m-au inspirat să scriu Stâlpii pământului, care este cel mai citit roman al meu“, a explicat Follet.

 

Spielberg dă în mintea copilului Steven

Pe lunga listă de proiecte ale regizorului Steven Spielberg a apărut și un film inspirat din primii lui ani de viață, petrecuți în Arizona. Michelle Williams ar putea juca rolul principal, inspirat în mare parte pe mama regizorului, iar Spielberg va scrie și el scenariul alături de Tiny Kushner. Filmul ar putea fi lansat în 2022. Tot Steven Spielberg va produce un serial TV bazat pe romanul horror/ fantasy The Talisman, scris în colaborare de Stephen King și Peter Straub în 1984. Seria va fi realizată de frații Duffer, celebrii creatori ai seriei de succes Stranger Things, serial care omagiază în egală măsură filmele lui Spielberg și romanele lui Stephen King.

 

Cronica neagră

– Dmitri Bașkirov (89 de ani), cunoscut pianist și profesor rus născut la Tbilisi, tată al pianistei Elena Bașkirova și bunic al violonistului Michael Barenboim.

– Lou Otten (94 de ani), creatorul (pentru firma Panasonic) al casetei audio ce a fost lansată la Berlin Radio Show Electronics Fair, în 1963.

– Lars Göran Petrov (49 de ani), (foto jos) muzician suedez, vocea celebrei formații de death metal Entombed (transformată în Entombed A.D.), victimă a unei forme de cancer.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *