International

PE SCURT


Graalul proustian, în primăvară

În Franța, va fi publicat în martie volumul Les soixante-quinze feuil­lets et autres manuscrits inédits, o culegere de texte inedite de Marcel Proust, din 1908, care au stat la baza capodoperei lui În căutarea timpului pierdut. Textele au fost extrase dintr-un fond de manuscrise pe care editorul Bernard de Fallois le-a donat Bibliotecii naționale. „Este Graalul proustian, 65 de foi de mari dimensiuni care au devenit legendare. Singurul indiciu al exis­tenței lor a fost o aluzie făcută în 1954 de către Bernard de Fallois“, explică reprezentanții editurii Gallimard.

 

Norma abuzurilor în muzică

„Da, șefii industriei muzicale cereau sex pentru a te ajuta în carieră, cam asta era norma“, declară Glenn Medeiros, care a cunoscut celebritatea ca interpret al hitului Nothing’s Gonna Change My Love For You în 1988. „Eu am refuzat. Aș fi avut mai mult succes? Poate. Numai că n-am avut chef să fac asta. Am însă prieteni care au acceptat.“ „Un alt lucru despre care lumea nu vrea să vorbească este faptul că industria muzicală este infestată de droguri și că Mafia este foarte bine infiltrată“, mai spune Medeiros. „Unii artiști vând droguri, altora Mafia le plătește casele, mașinile și celelalte cheltuieli. Asta e ceea ce am văzut eu. Sunt și artiști care au reușit să se ferească de așa ceva și care au avut succes, și am un respect deosebit pentru ei.“ Medeiros a părăsit industria muzicală în anii ’90 și conduce o școală în Hawaii.

 

Tim Burton intră în familie

Celebrul regizor american a bătut palma cu Netflix pentru a realiza un serial bazat pe universul gotic-morbid al Familiei Addams. Burton va regiza toate cele opt episoade ale seriei Wednesday, în care mezina familiei trebuie să rezolve o serie de crime care terorizează orașul.

 

Schimbare de NCIS

Postul CBS lucrează la viitorul francizei lor de uriaș succes, NCIS, al cărui serial principal, în ușoară scădere de audiență în ultimul an, a ajuns totuși la cea de-a 18-a serie. CBS a anunțat între timp lansarea celui de al patrulea serial al francizei, NCIS: Hawaii. În schimb, postul american oprește produc­ția NCIS: New Orleans, al cărui ultim sezon, al șaptelea, tocmai este difuzat cu o scădere de 24% a audienței, cam din perioada în care scenariștii au introdus în narațiune ideile și justificările la modă în era manifestațiilor violente ale Black Lives Matter.

 

Cine sunt noii mușchetari

Realizatorii francezi au definitivat distribuția noii adaptări a romanului Cei trei mușchetari al lui Alexandre Dumas, ce își propune să rivalizeze cu marile producții hollywoodiene. Pe generic, alături de un actor tânăr, François Civil, în rolul lui d’Artagnan, apar vedete precum Vincent Cassel (Athos), Romain Duris (Aramis), Eva Green (Milady) sau Louis Garrel (Ludovic al XIII-lea). Adaptarea este transformată în două filme, D’Artagnan și Milady, care se toarnă concomitent.

 

Tristețea carnavalului în pandemie

„Carnavalul cu măști, dar fără bucurie“, astfel descrie presa din întreaga lume felul în care se desfășoară anul acesta celebra sărbătoare din Veneția, sabotată pentru al doilea an consecutiv de măsurile de izolare impuse de pandemie. Carnavalul, văduvit de cele câteva milioane de vizitatori și de veniturile foarte mari pe care le aduceau aceștia, este în 2021 în mare parte virtual (autoritățile încurajează postarea de videouri pe net), local (venețienii se pot bucura de el, fără a fi împiedicați de turiști) și, în același timp, la fel de magic, dar straniu. „E complet suprarealist. Ce frapează cel mai mult este tăcerea. În timpul carnavalului se auzea de peste tot muzică, oamenii se distrau. Dar Veneția în cețuri rămâne un loc magic“, spune o localnică.

Economia orașului este în mare pericol din cauza acestei situații. Numai 10% dintre hoteluri sunt deschise, gondolierii șomează, iar atelierele care fac măști pentru carnaval nu mai onorează decât comenzi primate pe internet.

Acest carnaval „fantomă“, fără miile de turiști și fără serbări și petreceri, este ceva nou pentru venețieni și pune sub semnul pandemiei această tradiție aproape milenară.

 

Cronica neagră

♦ Andrei Miagkov (82 de ani), renumit actor rus, vedetă a filmului Ironia sorții (1975), comedie romantică despre aventurile unui om beat în noaptea de Anul Nou. Un film atât de popular încât vizionarea lui anuală pe 31 decembrie aproape a devenit o tradiție în Rusia.

♦ Johnny Pacheco (85 de ani), muzician legendar, considerat unul dintre părinții genului salsa. Născut în San Domingo, Pacheco a studiat la New York, unde a devenit celebru cu orchestra Pacheco y su Charanga și a fondat în 1964 Fania Records, casă de discuri ce a lansat cele mai mari vedete salsa.

 Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *