International

PE SCURT – Suplimentul de cultură


Nick Cave contra culturii „cancel“

„Corectitudinea politică sufocă sufletul creativ al unei societăți“, spune muzicianul australian Nick Cave. „Această corectitudine a devenit cea mai tristă religie a lumii. Începută ca o încercare onorabilă de a reimagina societatea într-un mod mult mai echitabil, a ajuns astăzi să reprezinte cele mai rele aspecte pe care această religie le are de oferit. O forță care își gă­sește justificarea tocmai în anularea ideilor neconfortabile distruge exact acest suflet creativ al so­cietății și lovește direct în natura complexă și diversă a culturii.“ „Suntem o cultură în tranziție și poate că ne îndreptăm spre o societate mai egală, nu am cum să știu, dar la ce valori esențiale vom renunța angajați pe acest drum?“, se întreabă Nick Cave.

 

Moartea unui povestitor în imagini

Romancier, jurnalist și scenarist, André-Paul Duchâteau a încetat din viață pe 26 august, la vârsta de 95 de ani. Duchâteau a fost considerat unul dintre cei mai prolifici maeștri ai romanului polițist în bandă desenată, unul dintre autorii cei mai reprezentativi ai „erei de aur“ a benzii desenate franco-belgiene. El este, alături de desenatorul Tibet (decedat în 2010), unul dintre creatorii unui celebru personaj de gen, Ric Hochet, un personaj emblematic al celei de a 9-a arte europene. Debutând în paginile revistei „Tintin“ în 1961, Ric Hochet a fost protagonistul a nu mai puțin de 78 de albume de benzi desenate.

 

50 de ani de la marea serbare hippy

Acum jumătate de secol avea lor, începând cu 26 august 1970, a treia și ultima ediție a ceea ce a fost numit „Woodstockul european”, festivalul de pe insula Wight, din Marea Britanie.

A fost o ediție demnă de Cartea Recordurilor (se spune că au participat aproape 700.000 de oameni, deși numărul este contestat), la care a fost prezentă crema muzicii populare din epocă: Jimi Hendrix, Miles Davis, The Doors, The Who (care a scos și un al­bum live), Ten Years After, Emerson, Lake & Palmer, Joni Mitchell, The Moody Blues, Donovan, Free, Chicago, Richie Havens, Leonard Cohen, Jethro Tull și mulți alții.

Victimă a propriului succes, festivalul a fost anulat apoi, dar o versiune resuscitată există din 2002. Anul acesta ar fi trebuit să aibă loc o ediție specială marcând 50 de ani de la celebra ediție a treia , dar a fost anulată din cauza pandemiei.

Source link

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *