International

PE SCURT – Suplimentul de cultură


Live fără Freddie

După ani de turnee într-o formulă de succes, foștii membri Queen se pregătesc să lanseze, în octombrie, primul disc live Queen + Adam Lambert (foto). Această formulă s-a născut în 2009, când Brian May și Roger Taylor au fost invitați la finala celui de al optulea sezon al com­petiției American Idol, în cadrul căreia concura Adam Lambert. De atunci, com­binația dintre tânărul vocalist și veteranii Queen s-a dovedit o redutabilă forță în industria mondială a turneelor muzicale. Cel mai recent turneu al lor, în Oceania, a atras mulțimi de fani, numai la Sydney formația concertând în fața a 60.000 de oameni. Un alt turneu european de 27 de concerte a fost stopat însă de epidemia de Covid-19. În această pauză, au decis să lanseze primul lor disc în concert, Live Around The World, care va apărea pe 2 octombrie în mai multe formate: vinil, CD, DVD și Blu-ray. Live Around The World este o compi­lație selectată de May, Taylor și Lambert din peste 200 de concerte și conține 20 de piese celebre din repertoriul Queen, inclusiv concertul Fire Fight Australia din Sydney, când trupa a recreat complet celebrul concert Live Aid din 1985.

 

Festivalul ideal al lui Lars Ulrich

Metallica pregătește primul mare concert de la declanșarea pandemiei, prilej ca bateristul formației, Lars Ulrich să detalieze pentru fani cum ar arăta „festivalul lui de vis“. Locul. „Îmi place ideea unei des­tinații speciale. În 2013 am cântat în Antarctica. Festivalul meu de vis ar avea loc pe insula Paștelui.“ Capul de afiș. „AC/DC. I-am văzut, în formula cu Bon Scott la voce, în 1977 și 1979, în deschidere la Black Sabbath și Rainbow. Pentru mine definiția atitudinii rock’n’roll este acea versiune a AC/DC, în anii de început.“

Cinci alte formații. „Aș invita Deep Purple în componența din 1971-1973, cu Gillan, Glover și Blackmore. A fost prima formație pe care am văzut-o vreodată în concert, în 1973, parcă venea din altă lume. Sunt, de asemenea, atras de trupe care sunt impulsive și au un element de pericol și imprevizibil, așa ca Rage Against the Machine. Aș invita și Oasis în formula din zilele de glorie, fiindcă nimeni n-ar putea ști cumva în ce stare de spirit ar fi trupa și ce s-ar putea întâmpla, pe scenă, între cei doi frați Gallagher. În formula sa cea mai periculoasă, Guns N’ Roses era de neoprit pe scenă. Am fost în turneu împreună în 1992 și am avut șansa să o văd seară de seară. Pe urmă aș adăuga ceva varietate și i-aș aduce pe Bob Marley and the Wailers, în formula de la sfârșitul anilor ’70.“

Activitate non-muzicală. „E o nebunie faptul că un loc atât de izolat precum Insula Paștelui a putut găzdui o întreagă civilizație. Prin urmare, festivalul ar include lecții de istorie și cultură.“ Mâncarea. „Există altă mâncare decât cea mediterane­eană sau din Orientul Apropiat? Soția mea este vegană, eu sunt vegetarian, iar asta este mâncarea noastră preferată.“ Viitorul concert Metallica va avea loc în cadrul Encore Drive-In Nights, în California, și va fi transmis în noaptea de 29 august în toate cinematografele în aer liber din America de Nord.

 

Rămas-bun, Ben Cross!

Actorul britanic Ben Cross s-a stins la vârsta de 72 de ani, în urma unei maladii. Foarte activ în lumea teatrului în ultimele decenii, Cross este cunoscut mai ales prin rolurile secundare în nenumărate filme. A debutat în 1977, în filmul Un pod prea îndepărtat, alături de staruri precum Sean Connery, Michael Caine, Dirk Bogarde sau James Caan, dar s-a remarcat cu adevărat în rolul atletului evreu din Chariots of Fire (1981), film laureat la Oscar. În ultimul deceniu, Cross a devenit foarte cunoscut din rolul tatălui lui Spock în seria de filme Star Trek.

 

Vara franceză, sub semnul lui Sarkozy

Cartea de memorii a fostului pre­ședinte Nicolas Sarkozy, Le Temps des tempêtes, domină topurile librăriilor franceze cu 215.000 de exemplare deja vândute. Editorul a trebuit chiar să comande o suplimentare de tiraj de 20.000 de exemplare, peste cele 250.000 ini­țiale. Lansată pe 24 iulie, Le Temps des tempêtes povestește primii doi ani ai mandatului lui Nicolas Sarkozy, fostul președinte subliniind mai ales dificultățile și singurătatea aduse de funcția sa publică, căsătoria lui Carla Bruni și criza economică din 2008. Precedenta carte a lui Sarkozy, Passion (în care vorbea despre viața și cariera sa), a fost un bestseller anul trecut, când s-a vândut în peste 200.000 de exemplare.

 

Jon Anderson visează reuniunea Yes

Este o mare dorință a fostei voci a formației Yes, Jon Anderson, care s-a confesat unui post de radio că ar dori o reuniune cu toți foștii colegi care să marcheze 50 de ani de la înființarea celebrului grup de rock progresiv. „Mi-aș dori ca măcar o dată, în următorii doi ani, să ne regăsim pe scenă, toți 20 câți mai suntem“, a spus Anderson. Jon Anderson a fost alături de Chris Squire (decedat în 2015) fondatorul Yes în 1968, formație pe care a părăsit-o în 2008. Recent însă actualul lider Yes, chitaristul Steve Howe, a declarat că nu există vreo șansă ca foștii membri ai trupei să se reunească pentru un turneu. În ultimii ani, foștii membri Yes au evoluat în două componențe, cea „oficială“, sub numele de Yes, și trioul de „disidenți“, Yes Featuring Jon Anderson, Trevor Rabin, Rick Wakeman, care și-a oprit activitatea anul acesta. De asemenea, Jon Anderson și Rick Wakeman au lansat alte albume solo în ultimii doi ani.

 

Concurs de fese în muzee

Pentru a încuraja vizitele la muzeu, muzeografii din lumea întreagă au lansat un concurs bizar, dar destul de amuzant. Concursul a fost lansat inițial de Yorshire Museum, din Anglia: vizitatorii să fotografieze cele mai frumoase fese sculptate din întreaga lume. Lansată ca hashtag pe rețele sociale, inițiativa a avut succes în întreaga lume.

Source link

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *