International

PE SCURT


Cartea pe întuneric

Wuguan Books, o librărie situată într-un antrepozit din Taiwan, propune cititorilor o experiență aparte: doritorii trebuie să circule prin librărie cu mare grijă pe un covor gros care absoarbe sunetele, în întuneric, fără a avea voie să folosească lanterne sau lumina telefoanelor. Doar cărțile în sine sunt puse în valoare de lumini discrete, pentru a atrage atenția asupra lor. Fondată de un designer, Chu Chih-kang, librăria are sloganul „About soul reading“, iar conducerea spune că oferă astfel cititorilor să „comunice cu propriul suflet“. „Este un lăcaș al păcii interioare, din care lumea exterioară este exclusă și doar cărțile pe care le caută sufletul sunt libere“, explică Chu Chih-kang.

 

Cea mai mare greșeală a celor de la Thin Lizzy

În opinia chitaristului Scott Gorham, cea mai mare greșeală a celebrei formații irlandeze de rock a fost consumul de heroină. Membrii trupei consumaseră întotdeauna droguri, de-a lungul drumului lor spre fruntea clasamen­telor, în anii ’70, dar, spune chitaristul Brian Robertson, „eram discreți, iar managerii știau“.

Însă consumul de droguri a scăpat de sub control mai ales când, în culmea succesului european și britanic, Thin Lizzy încerca să își consolideze prezența în Statele Unite. Turneul american din 1979 a fost compromis de plecarea precipitată din trupă a lui Gary Moore. În aceeași perioadă, membrii trupei au început să consume excesiv heroină. Brian Robertson afirmă că plecarea lui Moore a fost provocată de dezgustul acestuia față de dependența de droguri a colegilor. „Formația avea reputația de a fi impecabilă live“, își amin­tește bateristul Brian Downey.

„A fost trist să văd asta schimbându-se în fața ochilor mei. Phill Lynott și Scott Gorham arătau bolnavi pe scenă.“ Declinul Thin Lizzy a continuat până la destrămarea trupei, în 1983. Iar membrii for­mației au reușit să controleze consumul de droguri, mai puțin vocalistul Phil Lynott care, după un ultim hit (Out in the Fields, alături de Gary Moore în 1985), murea la 36 de ani, în 1986, în urma unei septicemii.

 

Concluzii greșite

Regizorul Christopher Nolan se teme că mogulii marilor studiouri vor trage concluzii greșite din (semi)eșecul ultimului său film, Tenet. Lansat în plină pandemie, Tenet a reușit să câștige din încasări doar 350 de milioane de dolari de la lansarea din august și până azi, o sumă sub așteptări și, mai ales, sub standardele impuse de încasările într-o perioadă normală. „Mă tem că vor judeca filmul doar după așteptările pentru perioada pre-COVID“, spune Nolan. „Mă tem că directorii studiourilor vor folosi încasările lui Tenet ca scuză să nu mai lanseze marile filme la cinema, în loc să își adapteze afacerile la noile condiții. Pe termen scurt, toți trebuie să ne readaptăm la această nouă realitate.“ Din cauza pandemiei, Hollywoodul a amânat cu cel puțin un an lansarea filmelor de mare spectacol, ceea ce a contribuit la închiderea a mii de săli de cinema.

 

Seriale mai scurte

Din cauza pandemiei, care a aruncat în aer toate programele de filmări, cele mai populare seriale americane sunt nevoite să scurteze noile serii care vor fi lansate în perioada următoare. Seriale precum NCIS, NCIS: New Orleans, Bull sau Blue Bloods vor reveni pe micile ecrane cu mai puține episoade după ce filmările sunt tot mai grele din cauza protocoalelor sanitare care trebuie respectate la filmări. Noile serii ale acestor seriale vor avea în general numai 16 episoade și doar NCIS: Los Angeles a reușit să realizeze un sezon ceva mai lung, de 18 episoade.

 

Ce aduce japonezii la film

În ciuda pandemiei, un film se bucură de un succes uriaș în cinematografele japoneze: animația Demon Slayer The Movie: Mugen Train, bazat pe o serie manga foarte populară, care a avut încasări de 96 de milioane de dolari în numai 10 zile.

Este un record japonez și întrece filmul Spirited Away al lui Myazaki, care a reușit aceeași performanță în 25 de zile. Demon Slayer a fost deja adaptat într-un serial de animație de mare succes, difuzat deja de Netflix. În prezent, în Japonia, cinematografele sunt deschise, dar obligate să func­ționeze la 50% din capacitate dacă este permis consumul de sucuri și mâncare.

 Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *