International

PE SCURT


Mafalda a rămas orfană

 

Cunoscutul caricaturist și autor de benzi desenate argentinian Quino a încetat din viață la vârsta de 88 de ani. La capătul unei cariere de mai bine de jumătate de secol de umor desenat, Quino (pe numele lui real Joaquín Salvador Lavado) rămâne cunoscut pentru eroina Mafalda, o fetiță nonconformistă a cărei maturitate îi lasă fără replică de cele mai multe ori pe părinții ei. Cu o puternică tentă politică, banda desenată, care a luat sfârșit în 1973, a scos în evi­dență marile probleme ale epocii: condiția femeii, războiul atomic, dictatura, suprapopularea sau ascensiunea lui Fidel Castro. „Mi-a fost totdeauna limpede că Mafalda sunt eu și nu vreau să trăiască alte aventuri după moartea mea“, spune Quino (foto) care s-a retras din activitate în 2006, din cauza problemelor de sănătate.

 

Muzica, în versiune corect politic

 

Săptămâna acesta, revista „Rolling Stone“ a publicat noua ediție a catalogului The Greatest 500 Albums of All Time, radical revizuit pentru a se conforma noii ideologii în vogă, a „diversității și incluziunii“. „Rolling Stone“ nu a vrut să explice foarte clar criteriile după care un album se poate califica pentru un loc în top, dar s-a justificat scriind că „nici o listă nu e definitivă, istoria muzicii se rescrie permanent“. Punând accent pe „diversitate“ și „inclusivitate“, lista arată modificări neașteptate. De exemplu, albumul Beatles din 1967, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, a căzut de pe locul 1 pe locul 24, în urma unor albume precum To Pimp a Butterfly de Kendrick Lamar și My Beautiful Dark Twisted Fantasy de Kanye West. Blonde on Blonde (1966) al lui Bob Dylan, primul dublu LP din istorie, a căzut din Top 10 pe locul 38, după Lemonade al lui Beyoncé. Colecția de discuri single al lui Chuck Berry, care a fost o uriașă sursă de inspirație pentru Beatles și Rolling Stones, stă acum pe locul 51, sub albumul din 2001 al lui Jay-Z.

 

Cannes, mini-ediție simbolică

 

Festivalul de la Cannes se va ține totuși anul acesta pe 29 octombrie sub forma „unei ediții ieșite din norme“. Asta înseamnă o ediție în cursul căreia se vor proiecta patru filme din „selecția oficială Cannes 2020“, iar un juriu va decerna două premii, Palme d’or pentru scurtmetraj și premiul Cinéfondation.

„Un comprimat de fericire pe care o să-l trăim cu toții în octombrie“, a declarat delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux.

 

Întoarcerea Sophiei Loren

 

La 86 de ani, după 11 ani de ab­sență, Sophia Loren revine la cinema într-o adaptare a romanului La vie devant soi al lui Romain Gary, realizată de fiul actriței, Edoardo Ponti. Filmul este produs de Netflix și va fi difuzat pe 13 noiembrie. Loren nu a mai jucat în filme de la Nine, filmul din 2009 al lui Rob Marshall.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *