International

PE SCURT


Temerile lui Martin Scorsese

„Cinemaul este în prezent împins în plan secund și devalorizat“, a declarat Martin Scorsese (foto) în cursul unei prezentări virtuale la Festivalul Internațional de Film de la Toronto. „Faptul că unele festivaluri de film încă au loc – improvizând, adaptând, făcând ca lucrurile să funcționeze într-un fel sau altul – este emoționant pentru mine. Dar presa și cultura populară privesc din păcate, din ce în ce mai frecvent, cinemaul devalorizat și trimis într-un plan secund, clasat într-o categorie care începe să semene tot mai mult cu mic fel de mâncare reconfortant și atât. Această formă de artă remarcabilă este și va fi întotdeauna mai mult decât un simplu divertisment. Cinemaul, în cea mai bună formă a sa, va fi totdeauna o sursă de încântare și de inspirație.“

Nu este prima oară în ultimii ani când autorul Taxi Driver ia apărarea artei cinematografice în fața tendințelor care, în opinia lui, o amenință. Anul trecut, de exemplu, Scorsese a atacat filmele cu supereroi Marvel (forma dominantă de producție hollywoodiană), despre care a spus că „nu sunt cinema“ și că țin mai mult de „parcurile de distracții“. Actuala pandemie a dat o lovitură uriașă industriei cinematografice mondiale, cu milioane de spectatori obligați să vadă filmele doar de la domiciliu.

 

Îndemn la revoltă

Rapperul Kanye West pare să fi pornit la luptă contra caselor de discuri printr-o serie de postări pe Twitter: un video în care urinează pe un trofeu Grammy și o serie de alte postări în care își atacă propria casă de discuri, Universal, cerând altor artiști să se alăture protestului lui. West a publicat toate cele zece contracte care îl leagă de Universal Music și este foarte supărat că șefii casei de discuri nu vor să îi vândă înregistrările „master“, pe care le vrea pentru a căpăta controlul deplin asupra a tot ce a înregistrat. În anii ’90, Prince și-a scris cuvântul „slave“ („sclav“) pe față pentru a protesta contra exploatării artiș­tilor de către casele de discuri.

 

Rămas bun, Winston Groom!

Scriitorul american Winston Groom a încetat din viață la vârsta de 77 de ani. El a devenit celebru odată cu adaptarea din 1994 a romanului său Forrest Gump, care s-a transformat peste noapte într-o senzație culturală și a câștigat șase premii Oscar și peste 600 de milioane de dolari. Groom, fost ziarist și veteran al războiului din Vietnam, a scris și o continuare a lui Forrest Gump în 1995, Gump and Co.

 

Un Joker foarte scump

În ciuda uriașului succes al filmului Joker, actorul Joaquin Phoenix nu s-a arătat imediat încântat de posibilitatea de a lucra la o continuare. Dar studiourile Warner Brothers sunt atât de disperate după alte filme de un asemenea succes, încât par să îl fi convins pe actor, cu ajutorul unui cec de 50 de milioane de dolari pentru încă două continuări. „The Mirror“ susține că Phoenix ar fi acceptat deja și că în prezent se lucrează de zor la scenarii. Filmul Joker, care a stârnit o imensă polemică, a fost un uriaș succes de public și a adus două premii Oscar și două Globuri de aur, pentru interpretarea lui Joaquin Phoenix și coloana sonoră a lui Hildur Guðnadóttir.

 

Rowling enervează din nou

Celebra autoare britanică J.K. Rowling a declanșat iar enervarea activiștilor „woke“, care o acuză din nou de atitudini anti-transsexuali, fiindcă în noul ei roman din seria dedicată detectivului Cormoran Strike, Troubled Blood, apare ideea unui ucigaș în serie care se îmbracă în haine de femeie. „Morala acestei cărți pare a fi să nu ai încredere într-un bărbat în rochie“, se scrie în cronica din „The Telegraph“ care pare să fi inflamat cel mai mult activiștii. La aceste acuze, Rowling a răspuns arătând că personajul ei este bazat pe modele reale, ucigașii în serie Jerry Brudos și Russell Williams, și că marile teme ale cărții sunt, de fapt, „schimbarea, pierderea și absența“, dar și „chipul schimbător al feminismului și al idealurilor și stereotipurilor feminității“.

 

Stanisław Lem, format joc video

Starward Industries, un nou studio polonez specializat în crearea de jocuri video, și-a anunțat primul titlu: The Invincible, o adaptare a unui apreciat roman SF al scriitorului Stanisław Lem. Sub forma unui joc first person shooter, The Invincible prezintă odiseea unui echipaj pământean pe o lume ostilă, confruntat cu o rasă de creaturi artificiale ce par a fi rezultatul unui curios darwinism al mașinilor. Starward Industries este format din veterani ai celebrului studio polonez CD Projekt Red care a transformat în ultimul deceniu romanele fantasy din seria The Witcher ale polonezului Andrzej Sapkowski într-o franciză mondială.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *