International

PE SCURT


Jiří Menzel, moartea unui regizor de Oscar

Una dintre cele mai importante figuri ale noului val cehoslovac, laureat al premiului Oscar pentru primul lui lungmetraj, regizorul Jiří Menzel (foto) a încetat din viață, la vârsta de 82 de ani. Născut în 1938, Menzel a urmat cursurile Academiei de Film din Praga, unde s-au format mari nume ale cinematografiei cehoslovace, dar și din alte țări din estul Europei. Filmul lui de debut, Trenuri bine păzite (1967) avea să îl ducă la festivalul de la Cannes și să îi aducă, în 1968, Oscarul pentru film străin. Au urmat ale 15 lungmetraje (parte adaptări ale romanelor prietenului lui, Bohumil Hra­bal), foarte apreciate de critică, filme care, realizate în Cehoslovacia comunistă, pe care Menzel nu a părăsit-o după Primăvara de la Praga, nu l-au făcut prea simpatic autorităților. Filmele noului val ceh, scrie „Les Inrockuptibles“, erau considerate de către URSS „drept simptome ale degenerării specifice cehoslovace, justificând opresiunea și cenzura“.

 

TIFF virtual

Joia viitoare, ediția numărul 45 a Festivalului internațional de film de la Toronto se va deschide nu­mai în versiune virtuală, obligând realizatorii și marile studiouri să își prezinte producțiile de la distanță. Doar cinefilii din Toronto vor putea să asiste la unele proiecții în noua formă drive in, devenită curentă în vremuri de pandemie. De asemenea, este re­dus și numărul filmelor prezentate, de la aproximativ 300 la o ediție obișnuită la numai 50 în acest an. Cu toate acestea, organizatorii au aranjat și prezentări cu vedete precum Martin Scorsese, Anthony Hopkins, Nicole Kidman sau Kate Winslet, care vor participa la gale și discuții virtuale.

 

Moda, între real și digital

Industria modei s-a adaptat și ea la condițiile impuse de pandemie și, în iunie și iulie, defilările de la Londra, Milano și Paris au avut loc, pentru prima dată în istorie, în manieră virtuală. Sezonul de toamnă va fi un melanj de prezentări digitale și reale. Fashion Week în New York, între 13-16 septembrie, se va desfășura exclusiv online, pe platforma RUNWAY360. Fashion Week Londra, între 17 și 22 septembrie, se va desfășura tot online, dar se laudă că va fi o ediție „gender neutral“, manifestarea fiind, în mod tradițional, dedicată modei feminine. Milano, între 22 și 28 septembrie, va fi o combinație de virtual și câteva prezentări „în carne și oase“. Aceeași formulă va fi utilizată și la Paris, între 28 septembrie și 6 octombrie.

 

Întoarcere la surse

Acesta pare să fie cuvântul de ordine pentru noul cântec semnat de Bruce Springsteen, Letter to You, înregistrat în perioada de izolare și lansat online zilele acestea. La 71 de ani, Spreingsteen revine, alături de trupa E Street Band, cu un nou album înregistrat în numai cinci zile, în primăvară. Discul, intitulat chiar Letter to You , va fi lansat pe 23 octombrie și conține și trei piese compuse îna­inte de lansarea albumului de debut al lui Springsteen, Greetings from Asbury Park, N.J., în 1973: If I Was the Priest, Janey Needs a Shooter și Song for Orphans. „Îmi place natura emoțio­nală a discului“, spune Springsteen. „Și ador sunetul E Street Band, alături de care am înregistrat complet live, în studio. Am făcut albumul în doar cinci zile, lucru care s-a dovedit a fi pentru mine una dintre cele mai bune experiențe muzicale din carieră.“

 

Borat, la secret

Nu există scăpare de celebrul „ziarist“ din Kazahstan: Sacha Baron Cohen a turnat deja în secret continuarea filmului Borat, care l-a făcut celebru în 2006. Despre Borat 2 nu se știu încă foarte mul­te lucruri, dar site-ul collider.com confirmă că filmul a fost deja terminat și prezentat unor perso­nalități din industria de cinema. Cum nu se știe nici cine a finanțat această continuare, toată lumea bănuiește că banii au venit de la un serviciu de streaming.

 

Rămas-bun, Emma Peel

S-a lansat în anii ’60, dându-i replica lui Patrick Macnee și devenind un adevărat icon pop- cul­tural al epocii în rolul Emmei Peel din serialul Răzbunătorii. În era supereroilor Răzbunătorii, generațiile mai tinere au văzut-o în Urzeala tronurilor. Între timp, la sfârșitul anilor ’60, devenea Theresa Bond, singura soție a agentului 007. Interpretând mai ales eroine puternice, Enid Diana Elizabeth Rigg a prefigurat, încă de la începutul anilor ’60, emanciparea feminină de mai târziu. Foarte populară și astăzi, extrem de apreciată pentru cariera sa în teatru, actrița britanică Diana Rigg a încetat din viață la vârsta de 82 de ani.Source link

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *