International

PE SCURT


Keanu Reeves, scenarist

 

„Whoa!“ Celebrul actor, mai ocupat ca niciodată cu filmările (este prins între francizele John Wick și Matrix, plus noul film Bill & Ted Face the Music) și-a găsit timp să debuteze ca scenarist de comics. El scrie, alături de Matt Kindt, miniseria de 12 volume de comics BRZRKR al cărei erou este un războinic nemuritor care lucrează pentru guvernul american și care seamănă izbitor cu… Keanu Reeves. Ideea seriei i-a venit chiar actorului anul trecut, când a propus-o editurii Boom! Studios. Primul episod din serie va fi publicat în SUA pe 7 octombrie.

 

Gheișe fără clienți

 

Pandemia de coronavirus afectează una dintre „instituțiile“ culturii nipone. Artiste rafinate, edu­cate să converseze și să distreze oaspeții, gheișele își văd profesia amenințată de noile constrângeri impuse de virusul venit din Chi­na. „Suntem obișnuite să putem conversa, să discutăm cu invitații într-o atmosferă relaxată, așezați unul lângă celălalt. Dar n-am trecut niciodată printr-o situație atât de dificilă! Cum să conversăm atunci când suntem siliți să purtăm mască și să stăm la doi metri unul de celălalt?“, întreabă o ghei­șă. Pandemia de Covid-19 a întrerupt temporar activitatea gheișelor în Japonia, iar noile restricții amenință să afecteze grav această profesie. Cu atât mai mult cu cât numărul gheișe­lor a scăzut constant în ultimii ani. În cartierul Akasaka din Tokyo erau 130 de gheișe acum 30 de ani. Astăzi, ele sunt numai 20. Împreună cu gheișele, un întreg sector al culturii tradiționale nipone este ame­nințat, fiindcă dis­pariția lor înseamnă și dispariția celor care le asigurau costumele, machiajul și perucile.

 

Rourke – De Niro: războiul continuă

 

Conflictul dintre cei doi celebri actori datează încă din 1987, când Mickey Rourke și Robert De Niro și-au dat replica în thrillerul supranatural Angel Heart al lui Alan Parker. La vremea respectivă, Rourke, un actor foarte pe val, a declarat enervat că De Niro a refuzat constant să i se adreseze pe platouri din cauza relației complicate dintre personajele pe care le interpretau în film. Conflictul s-a reaprins anul trecut când Rourke l-a acuzat pe De Niro că ar fi blocat apariția lui în The Irishman, filmul lui Martin Scorsese. „Directorul de casting i-a spus managerului meu că Robert De Niro a refuzat să lucreze cu mi­ne“, a declarat Rourke într-o emisiune TV italiană. Zilele trecute, Rourke a pornit din nou la luptă, cu un mesaj provocator adresat lui De Niro pe Instagram, un mesaj în care îl acuză pe celebrul actor că a mințit public cu privire la el și în care îl amenință că îl va face „de rușine în public“.

 

A fost Rafael ucis de un coronavirus?

 

Legenda spune că faimosul artist al Renașterii a murit la vârsta de 37 de ani, acum 500 de ani, de sifilis. Experții însă sunt siguri doar de faptul că Rafael a murit în urma unei infecții. Înainte de moarte, Rafael a fost tratat de „cei mai buni medici ai Romei, trimiși de papă“, care au diagnosticat o febră produsă de un „exces de umori“ și, conform practicii epocii, i-au luat sânge, lucru care a slăbit organismul artistului. Ce nu știau medicii, scrie pictorul Giorgio Vasari, este că Rafael nu le spusese nimic despre frecventele lui ieșiri nocturne, în frig, la curtezane. Prin urmare, moartea lui Rafael a fost datorată unei erori medicale, susține doctorul Michele Augusto Riva, coautor al unui studiu publicat săptămâna trecută în „Internal and Emergency Medicine“. „După tot ce știm astăzi, suntem convinși că de fapt Rafael a fost ucis de o maladie pulmonară foarte similară coronavirusului de astăzi“, spune Michele Augusto Riva.

 

Riscă J.K. Rowling închisoarea?

 

După cum se știe, celebra creatoare a lui Harry Potter are mari probleme în ultima vreme după ce și-a expus public opinia personală cu privire la persoanele transgender, opunându-se „ortodoxiei oficiale“ și intrând astfel în conflict cu apostolii corectitudinii politice. Atacurile violente venite chiar din partea multor dintre fani ai căr­ților ei au dus la o scădere a vânzărilor căr­ților lui Rowling în iunie, în Statele Unite. Anul trecut, vânzarea cărților lui Rowling a sporit cu 35,2% (vânzarea generală de carte a crescut, în același timp, cu 33,3%). În iunie însă, pe fondul unei alte creșteri a vânzărilor de carte, cărțile lui Rowling au înregistrat o scădere la numai 10,9 la sută. Mai mult, Rowling ar putea avea probleme legale dacă o nouă lege „progresistă“ va fi votată în parlamentul scoțian, avertizează politicianul conservator Murdo Fraser. Legea, concepută contra a ceea ce e numit „hate speech“, prevede pedepse de până la 7 ani închisoare pentru vinovați și riscă să ducă, avertizează conservatorii, la reducerea la tăcere a celor care emit „opinii controversate sau nepopulare“. „De exemplu, J.K. Rowling ar putea fi pusă sub acuzare pentru opiniile ei și riscă închisoarea“, explică Murdo Fraser.Source link

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *