Expozitii

Pavilionul premiat al Bienalei de la Veneția din Lituania vine într-o piscină abandonată chiar în afara Berlinului


Al Lituaniei Câștigător al Leului de Aur pavilion la Bienala de la Veneția din 2019, Soare și mare, se îndreaptă spre Germania, unde va fi pusă în scenă în piscina în afara serviciului din 1928 Bauhaus. O operă melancolică amplasată pe o plajă de nisip, spectacolul prezintă un viitor în care efectele schimbărilor climatice au atins niveluri catastrofale, dar totuși nu fac nimic pentru a deranja pe băieții fără griji.

Regizorul de teatru Rugilė Barzdžiukaitė, dramaturgul Vaiva Grainytė și compozitoarea Lina Lapelytė au debutat piesa la Galeria Națională de Artă din Vilnius în 2017. La Veneția, producția, tradusă în limba engleză, a atras linii lungi și zvonuri critice imediate pentru temele sale ecologice presante și punerea în scenă unică . Publicul a urmărit de pe un balcon sus cum cântăreții în costume de baie zăceau pe prosoapele de plajă, cercetau reviste și gustau căpșuni, cântau jale despre sfârșitul lumii.

În Germania, Soare și mare va intra în vizualizare 1 mai 2021, la E-Werk Luckenwalde, o fostă centrală de cărbune din estul Germaniei, aflată la mai puțin de o oră în afara Berlinului renăscut anul trecut ca centru de artă. Piscina alăturată, a declarat directorul artistic E-WERK Helen Turner pentru Artnet News într-un e-mail, a fost „construită mai întâi pentru a folosi energia termică în exces a centralei și ca o activitate de agrement pentru lucrătorii stației”

În conformitate cu eforturile locului de a rămâne neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, producția va fi alimentată în întregime de Kunststrom – care se traduce prin „curent de artă” sau „flux de artă” – un tip de energie electrică 100% regenerabilă produsă de proiectul de artă nonprofit al artistului german Pablo Wendel și furnizor de energie, Performance Electrics gGmbH.

Directorii co-artistici, Helen Turner și Pablo Wendel, împreună cu câinele lor Coal în Bauhaus Stadtbad, 2019. Fotografie de Lukas Korschan pentru FACE.

Directorii co-artistici, Helen Turner și Pablo Wendel, împreună cu câinele lor Coal în Bauhaus Stadtbad, 2019. Fotografie de Lukas Korschan pentru FACE.

„După un an provocator, în care ne-am confruntat intens cu propria noastră mortalitate, este important să continuăm să susținem schimbările și să ne amintim că cea mai mare amenințare pe termen lung pentru umanitate rămâne în continuare schimbările climatice”, a spus Turner. „Soare și mare există ca un memento clar de ce trebuie să continuăm să luptăm pentru schimbare, pentru industria noastră și societatea în ansamblu. ”

Ca și la Veneția, proiectul va fi finanțat în mod colectiv, cu o campanie care urmează să fie lansată în ianuarie pentru a strânge cei 40.000 de euro pentru a plăti nisip, scaune de plajă și salarii pentru 28 de interpreți. (Între timp, E-Werk invită potențiali donatori să contacteze prin email.)

Rugile Barzdziukaite, Vaiva Grainyte, Lina Lapelyte, Sun & Sea (Marina) la Lituania Biennale Arte 2019, Veneția.  Foto © Andrej Vasilenko.

Rugile Barzdziukaite, Vaiva Grainyte, Lina Lapelyte, Sun & Sea (Marina) la Lituania Bienala Arte 2019, Veneția. Foto © Andrej Vasilenko.

Pentru a asigura siguranța atât a interpreților, cât și a spectatorilor, biletele, care vor fi gratuite, sunt limitate. Publicul va urmări din balcoanele superioare ale piscinei.

Revenind în calitate de curator pentru prezentarea germană este Lucia Pietroiusti, curator de ecologie generală la Serpentine Galleries din Londra. Ea este curatorul invitat al programului anual Power Night al lui E-Werk, care va include și noi comisii de la artiștii Isabel Lewis, Himali Singh Soin și Tabita Rezaire.

„[Sun and Sea] va fi în esență aceeași lucrare ca și Veneția, cu excepția calităților pe care le aduce locul de desfășurare piesei atunci când o experimentează “, a spus Pietroiusti Ziarul de artă. „O piscină goală vine cu un fel cu totul diferit de catastrofă subiacentă, cel puțin pentru mine.”

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *