Expozitii

O expoziție întinsă de James Turrell prezintă o lucrare de artă din fiecare an al carierei artistului de-a lungul deceniilor – Vedeți imaginile aici


În aceste vremuri tulburi, creativitatea și empatia sunt mai necesare ca oricând pentru a acoperi diviziunile și a găsi soluții. Artnet News Art and Empathy Project este o investigație în curs de desfășurare a modului în care lumea artei poate contribui la îmbunătățirea inteligenței emoționale, atrăgând cunoștințe și inspirație de la creativi, lideri de gândire și mari opere de artă.

„James Turrell: Into the Light”
la MASS MoCA până în 2025

Ce spune muzeul: „În mâinile lui James Turrell, lumina este mai mult decât o simplă sursă de iluminare: este un obiect discret, fizic. Sculpturile și intervențiile sale arhitecturale ne ridică experiența și percepția asupra luminii și spațiului. Pătrate de cer par să plutească, suspendate, în tavan sau pereți; arhitectura se dezintegrează; și forme geometrice strălucitoare levitează în aer.

„Turrell a început să utilizeze lumina ca mediu sculptural în 1966, pictând ferestrele studioului său din Santa Monica pentru a sigila lumina naturală și a experimenta proiecțiile. Practica sa a fost modelată de manipularea continuă a arhitecturii, încadrarea și modificarea modului în care spectatorii se angajează cu mediul. ”

De ce merită să aruncăm o privire: În expoziția extinsă a MASS MoCA, „Into the Light”, este vizibilă o lucrare a lui Turrell din fiecare an al carierei sale de zeci de ani, dezvăluind modul în care a evoluat practica sa. Lucrări timpurii – precum african din 1967, în care un fascicul este proiectat în colțul unei galerii – au fost revoluționare pentru utilizarea arhitecturii de către Turrell și pentru realizarea obiectelor aparent tridimensionale pur și simplu din lumină.

În lucrările ulterioare, Turrell a stăpânit Ganzfield efect (întreg câmp), în care spectatorii sunt complet scufundați în lumina care schimbă culoarea. Mediile controlate de Turrell sunt o experiență senzorială completă – ceea ce intenționează artistul. Cu o experiență în psihologia perceptivă, el și-a dedicat munca pentru a atrage atenția asupra luminii și a spațiului în toată măreția sa.

MASS MoCA construiește acum un Turrell Skyspace într-un rezervor de apă din beton din campusul său. Proiectul a fost în curs de desfășurare mai mult de 30 de ani și a început când Turrell a vizitat pentru prima dată muzeul (pe atunci gol) și și-a imaginat acolo una dintre cerurile sale colorate.

Cum poate fi folosit ca antrenament de empatie: A fi în interiorul unuia dintre spațiile de lumină ale lui Turrell poate fi dezorientant, precum ieșirea dintr-un teatru întunecat în lumina dură a zilei; schimbarea drastică a luminii este adesea deranjantă. Dar, ca experiență comună, poate fi extrem de plină de satisfacții. Multe dintre inspirațiile artistului provin din studiul său despre cosmos, dar nu numai asta. Turrell este, de asemenea, un quaker devotat, care subliniază contemplația tăcută ca mijloc de iluminare.

Lucrările lui Turrell invită telespectatorii să-și ia în considerare propriul loc în lume, ceea ce înseamnă, în cele din urmă, să-i luăm în considerare pe cei din jurul nostru și cum ne influențăm reciproc. Artistul este investit în special pentru ca spectatorii să simtă aceeași minune și apreciere pe care o face; el vrea ca aceștia să „intre în tărâmul artistului”.

„Această lume pe care o locuim are mult de-a face cu realitatea pe care o formăm prin viziune”, a spus Turrell într-un interviu din 2011. „Îți duce gândirea la acest alt nivel. Acest lucru se întâmplă în zbor, și asta face arta … ne lărgește perspectiva. ”

Cum arată:

James Turrell, Perfectly Clear (Ganzfeld), (1991).  Cadou de Jennifer Turrell

James Turrell, Perfectly Clear (Ganzfeld), (1991). Cadou de Jennifer Turrell
© James Turrell, Fotografie de Florian Holzherr. Amabilitatea MASS MoCA.

Perfectly Clear (Ganzfeld), 1991 Cadoul lui Jennifer Turrell © James Turrell, Fotografie de Florian Holzherr

James Turrell, Perfectly Clear (Ganzfeld), (1991). Cadou de Jennifer Turrell. © James Turrell, Fotografie de Florian Holzherr. Amabilitatea MASS MoCA.

James Turrell, Raethro II, Magenta (Corner Shallow Space), (1970).  Colecția lui Myffanwy Anderson.  © James Turrell, Fotografie de Florian Holzherr.  Amabilitatea MASS MoCA.

James Turrell, Raethro II, Magenta (Corner Shallow Space), (1970). Colecția lui Myffanwy Anderson. © James Turrell, Fotografie de Florian Holzherr. Amabilitatea MASS MoCA.

James Turrell, Once Around, Violet (Shallow Space), (1971).  Colecția lui Tallulah Anderson.  © James Turrell, Fotografie de Florian Holzherr.  Amabilitatea MASS MoCA.

James Turrell, Odată în jur, Violet (spațiu superficial), (1971). Colecția lui Tallulah Anderson. © James Turrell, Fotografie de Florian Holzherr. Amabilitatea MASS MoCA.

Urma Știri Artnet pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *