Expozitii

Numind-o ultima sa lucrare majoră, Gerhard Richter dezvăluie vitralii caleidoscopice la cea mai veche mănăstire din Germania


Renumitul pictor german Gerhard Richter a dezvăluit trei vitralii la o mănăstire gotică din Tholey, Germania.

Mănăstirea, despre care se crede că este cea mai veche din țară, a dezvăluit proiectele monumentale joi, 17 septembrie, la mănăstirea benedictină, care găzduiește 12 călugări.

Planul lucrărilor pictate în abstract, cu o înălțime de 30 de metri, a fost primul a anunțat vara trecută, a fost foarte anticipată, mai ales că Richter, care are acum 88 de ani, întreprinde mai puține proiecte de anvergură.

Vorbind către Presa germană miercuri, la Köln, unde își are reședința, Richter a confirmat că proiectul, pe care la început a ezitat să îl asume, va fi „cu siguranță” ultima sa lucrare numerică. (Artistul numără toate lucrările sale, ferestrele mănăstirii sună la 957.)

El spune că acum va desena și schița pentru expoziții, printre alte lucruri „mai mici”.

Cele trei ferestre sunt o donație de la Richter, ale cărei lucrări sunt printre cele mai prețioase din lume. Costul execuției lor nu a fost dezvăluit, dar a fost administrat privat de un investitor, a declarat abația pentru Artnet News.

Noile vitralii ale lui Gerhard Richter au fost dezvăluite în Tholey Abbey.  Amabilitatea lui Tholey Abbey.

Noile vitralii ale lui Gerhard Richter au fost dezvăluite în Tholey Abbey. Amabilitatea lui Tholey Abbey.

Pe lângă instalarea lui Richter, artistul afgan Mahbuba Maqsoodi din München, de credință musulmană, a proiectat 34 de vitralii figurative pentru mănăstire, dintre care unele au fost dezvăluite săptămâna aceasta. Restul va fi terminat până la Paștele 2021.

„A-i reuni pe Maqsoodi și Richter în biserică era un risc, dar rezultatul este că totul [the] culorile au fost găsite din nou. Biserica radiază armonie. Fiecare moment al zilei are un caracter luminos diferit ”, a declarat Abate Mauritius Choriol presei germane. „În aceste ferestre, veți descoperi întotdeauna ceva nou.”

Abația, care este menționată pentru prima dată în documente care datează din 634 d.Hr., se afla în ruină financiară cu doar un deceniu în urmă. Liderii săi speră acum că arhitectura renovată va aduce oamenii înapoi la credință.

Richter nu a călătorit pentru a vedea piesele finite pentru dezvelirea lor, dar a spus că a fost „uimit” de rezultatul pe care îl văzuse în fotografii.

Starețul Mauritius Chorio, dreapta, și Wendelinus Naumann prezintă ferestrele artistului renumit mondial Gerhard Richter la Mănăstirea Benedictină din Tholey.  Foto: Harald Tittel / alianță de imagine prin Getty Images.

Abatele Mauritius Chorio, dreapta, și Wendelinus Naumann prezintă desenele ferestrelor artistului renumit mondial Gerhard Richter la Mănăstirea Benedictină din Tholey. Foto: Harald Tittel / alianță de imagine prin Getty Images.

Ceea ce este aproape sigur este că orașul mic de aproximativ 2.500 de oameni va avea un nou aflux de iubitori de artă de îndată ce călătoria va deveni mai ușoară. Se aștepta ca aproximativ 100.000 de oaspeți să viziteze mănăstirea în primul an, deși numărul va fi probabil mai mic din cauza restricțiilor de călătorie.

Ferestrele mari ale corului au fost lucrate manual în Munchenul din apropiere la Gustva van Treeck, un apreciat atelier de sticlă. Motivele lor colorate și psihedelice au fost derivate din seria „Pattern” din 1990 a lui Richter.

„Aceste ferestre vor oferi fundalul întregii liturghii”, a spus Choriol la dezvăluirea presei. „Mi se pare minunat că ultimul secret, adică misterul lui Dumnezeu, nu este reprezentat la figurat. Gerhard Richter a dorit întotdeauna ca oamenii să gândească singuri ce pot găsi în lucrările sale. ”

Nu este prima fereastră a bisericii artistului. La Catedrala din Köln, Richter a instalat în 2007 un design abstract pixelat mare.

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *