International

Nori negri dinspre Mordorul Amazon.com – Suplimentul de cultură


Miza este uriașă pentru noul serial Stăpânul inelelor pe care îl produc Amazon Studios, dar fanii romanelor lui Tolkien au deja motive să fie foarte îngrijorați.

Pentru Amazon, pariul financiar este gigantic, fiindcă Stăpânul inelelor este, probabil, cel mai scump serial din istorie, cu un buget imens, de 465 de milioane de dolari numai pentru primul sezon. Amazon a cumpărat drepturile pentru adaptarea televizată pentru suma de 250 de milioane, dar numai după ce și-a luat angajamentul că va produce cinci sezoane pentru o sumă de peste 1 miliard. Dacă serialul ar avea succes, profiturile Amazon ar putea fi substanțiale.

Dar succesul acesta se bazează pe atragerea nenumăraților fani ai cărților lui Tolkien și pe cei ai trilogiei lui Peter Jackson. Or tocmai aceștia încep să aibă îndoieli cu privire la noul serial, mai ales după ce câteva informații au scăpat de pe platouri.

Stăpânul inelelor, serialul, nu este o nouă adaptare a trilogiei lui Tolkien– acțiunea se desfășoară cu mii de ani înainte și este inventată de scenariști pe baza notelor și postfețelor autorului britanic.

Fanii se tem însă că Stăpânul inelelor va urma drumul parcurs de Star Wars, franciză care a fost complet deraiată de dorința producătorilor de a injecta cât mai multă ideologie woke în poveste și de o producție neglijentă.

Jeff Bezos, șeful Amazon.com, a declarat că vrea o a doua Urzeala tronurilor, vorbind probabil în termeni de succes. Dar Amazon nu este străin de politizarea mărcilor. O dovedește chiar discursul lui Bezos la preluarea recentă de către Amazon a studiourilor MGM, când miliardarul a declarat: „Filosofia acestei achiziții e simplă: MGM posedă un catalog vast de proprietăți intelectuale foarte apreciate. Cu persoanele talentate de la MGM și Amazon Studios le vom putea reimagina și dezvolta pentru secolul XXI“.

Ceea ce, în traducere, înseamnă, așa cum experiențele ultimelor ani ne învață, intenția de a plia vechile filme și seriale pe imperativele propagandei progresiste, cu dezastruoasele consecințe creative de rigoare.

Aceleași temeri apar și în cazul Stăpânului inelelor. Primele indicii spun fanilor că lucrurile nu sunt chiar în regulă. De exemplu, seria este dirijată de scenariștii J.D. Payne și Patrick McKay, care, în 20 de ani de carieră, își pot lipi numele doar de scenariul cu uriașe probleme (rescris în nenumărate rânduri) al filmului Star Trek: Beyond, foarte prost primit de public și critică.

De asemenea, fanii lui Tolkien au fost aproape îngroziți văzând că realizatorii caută „actori pe care nu îi deranjează să filmeze goi“ și se tem că trimiterea la Urzeala tronurilor va merge până la inserarea de scene explicite în universul feeric și plin de elemente creștine al lui Tolkien. O temere justificată și de angajarea unor „consilieri de intimitate“, o meserie nouă la Hollywood, care presupune „specializarea în coregrafia scenelor erotice“ pentru a se supune regulilor post #MeToo. Fanii au deschis deja o petiție pe change.org, semnată până acum de 42.000 de persoane.

Și se pare că producătorii încep să fie îngrijorați și deranjați de supărarea exprimată de fani, expusă pe rețelele de socializare. Nu au afirmat deocamdată nici o poziție oficială, dar au început, pare-se, un contraatac în mod neoficial, folosindu-se de ceea ce e numit în genere „Access Media“ (adică advertiseri corporatiști ce se dau drept jurnaliști și produc articole de presă care servesc interesele corporatiste).

TheOneRing.net este un site de fani apărut în 1999, odată cu trilogia lui Peter Jackson, și care, datorită succesului lui, a ajuns de multă vreme atât de apropiat de producători, încât a devenit un soi de purtător neoficial de cuvânt al acestora. Nu e de mirare că TheOneRing.net i-a atacat recent pe fanii nemulțumiți, pe care i-a înfierat cu eticheta de „fandom toxic“ și i-a acuzat de homofobie. TheOneRing.net a mers până acolo încât l-a declarat pe Tolkien, un catolic practicant, drept un autor woke, ceea ce este o afirmație cel puțin ridicolă.

Toate aceste hărțuieli, care se desfășoară în special pe rețelele sociale, arată că noul Stăpânul inelelor are probleme și că realizatorii se tem de o posibilă (și probabil justificată) reacție de respingere din fanilor, cei care, în mod teoretic, ar trebui să asigure succesul noului serial.

Între timp, universul creat de Tolkien va fi exploatat în cel mai pur stil Star Wars cu o nouă producție spin off pe care o pun la cale studiourile New Line Cinema și Warner Bros. Animation: The War of the Rohirrim va fi un film anime realizat de japonezul Kenji Kamiyama, care va detalia istoria regatului Rohan ce apare în al doilea volum al trilogiei lui Tolkien, Cele două turnuri.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *